VOYTEX: no ale kdo říká, že fakt potřebuješ 5000t Starship? Pokud má zatím nosnost jen 30-50t (100t prý až ve v3), tak tomu se blíží i Ariane 6, která ale má vzletovou hmotnost skoro o řád nižší (dobře, ve verzi, co unese těch 20t, váží trochu víc, ale stejně).
Ale rozhodně tím katapultem nechci urychlovat ani Ariane 6, neboj. Jde mi o princip, že to, že někdo začne kreslit obří kostky oceli nebo olova na laně, mě rozhodně neutvrzuje v tom, že má imaginaci toho typu, která by byla potřeba, kdyby někdo něco takového chtěl zkonstruovat. Pro menší rakety se bavíme daleko spíše o silách a výkonech odpovídajících lokomotivě, která uvádí do pohybu těžký nákladní vlak, nebo tak něco. Pokud jde o zpřevodování těch sil něčím praktičtějším, než jsou lana nebo vahadla, tak můžeš třeba vypouštět nějakou přehradu do hluboké šachty, ve které stoupající voda bude tlačit na nějaký píst. Výhodou je, že i kdyby se ti nepodařilo správně dosáhnout plného tahu motorů, tak se to podaří minimálně vyklidit prostor startovací rampy :-)
(s trochu fantazie by šlo rakety vypouštět třeba z dostatečně dlouhé trubky, ponořené hluboko pod hladinu moře: dole trubku prostě jen odšpuntuješ a tlak vody na píst už zařídí co je potřeba.... prý jsou problém nějaké gigawatty výkonu, pchh!)
Jako mě na tobě mrzí, že jsi schopen úplně s přehledem si představit píčovinou, kterou nikdo nikdy neviděl (aspoň já teda ne), typu "polarizované vakuum" a víceméně vzápětí s ledovým klidem hlásat, že vláda před námi tají, že Izrael dávno pohání polarizovaným vakuem své lasery na oběžné dráze (nebo tak něco, neříkám že tvrdíš zrovna tohle, ale extrapolací tvých ostatních příspěvků si umím představit, že kdybys tomu věřil, klidně to budeš šířit), ale máš problém představit, že vláda před tebou tají, že rakety by šlo snadno urychlovat pomocí dostatečně dlouhé trubky ponořené pod hladinu moře :-)
(common, když ti o některém svém nápadu řeknu, že není můj, ale ho před tebou tají spiknutí ilumántských židoputinokorporátů, a že na tom principu létá ufo, tak mi vezmeš na milost? :-)