KAERO: no jo, tak ono skutečně... v 80tých letech se pálilo spousta uhlí a tahaly všude dráty a jakékoliv elegantnější řešení vypadalo sympaticky... mimochodem, futurologové v 80tých letech předpovídali satelitní komunikaci (akorát ne Internet, protože ho neznali) v náramkových hodinkách (sic! protože hodinky byly formát, který na rozdíl od Internetu znali, a čekalo se, že budou mít malé displejíčky a poběží na nich televize... což je něco, kde skoro, ale ne úplně, jsme...)
Přisvětlování, jakožto další světelný smog, mi dnes už tak cool nepřijde (stačí mi na chatě bohatě celoroční světelný smog od světel na nádraží), i když nějaké město v zimě daleko na severu by to možná užilo, možná i u nás v prosinci. Ale svícení zrcadly na FV elektrárny mi přišlo vždycky jako lepší trik, než tu elektřinu stěhovat z oběžné dráhy pomocí mikrovln.
Má to ale háček, že hodit zrcadlem prasátko o jednotkové velikosti na jednotku plochy FV nebude mít požadovaný efekt. Pro začátek je potřeba nějak srovnat úhlovou velikost slunečního kotouče s úhlovou velikostí toho zrcadla při pohledu ze Země.
Další věc je, že umístění na nízké oběžné dráze a dozaměřování každé 4 minuty vypadá dost jako nesmysl. Pokud by to zaměřovali pomocí setrvačníků, tak možná, ale spotřeba paliva pro manévrovací motory by byla zjevně likvidační... no a navíc velkoplošné konstrukce na nízké oběžné dráze a Kesslerův syndrom a tak... prostě jedna věc je mít nějaký efektní prototyp a používat ho jako okázalou show při nějakých zvláštních příležitostech, jiná je prezentovat to investorům jako "business model" a chtít vypustit 50 000 kusů....