KAERO: to asi ne, máš pravdu, plán na oblet Venuše byl spíš poskládaný z dostupných dílů a nakonec dostal přednost praktičtější Skylab, ale velké delta-V servisního modulu umožňovalo abort mise po jakémkoliv manévru navedení nejen k Měsíci, ale i na meziplanetární dráhu (ale muselo by to teda být v nějakém časovém limitu po tom odletu)
Když se nad tím zamyslím, tak předimenzované delta-V i tah servisního modulu prostě nejspíš souvisely s tím, že musel brzdit i s natankovaným lunárním modulem na nízkou oběžnou dráhu k Měsíci. Žádná jiná pilotovaná loď takovýhle úkol už nikdy nedostala, takže je jejich dostupné delta-V znatelně nižší. Někde jsem viděl takovou infografiku, teď samozřejmě nevím kde.
Čínský projekt, kdy lunární modul i loď s posádkou letí samostatně až na nízkou dráhu kolem Měsíce, mi popravdě přijde takový přehledný a jednoduchý:

Oba komponenty mají vlastní servisní modul, který je zabrzdí u Měsíce. Samozřejmě, je to minimodul pro 2 lidi, ve stylu Apolla, 8h na povrchu, žádná velká sláva. Ale vypadá to velmi realizovaně a narazil jsem na zmínku, že bezpilotní test (nevím jestli včetně přistání) by mohl být už letos. Čína může překvapit, i když tu pilotovanou loď asi nejspíš vyzkouší nejdřív při letu ke své kosmickou stanici (vypadá jako okopírovaná od Rusů...) a ne při misi ve stylu Artemis 2 (ale opět, chtějí ji testovat letos, a bezpilotní oblet Měsíce by si troufnout mohli...)