• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    výběr ze zpráv

    Na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) bude v nákladní lodi Dragon CRS-12 dopraven první superpočítač, který vyrobila firma Hewlett Packard Enterprise (HPE). Počítač bude testován celý rok, což odpovídá délce mise na Mars. (V současné době se pro ISS řada výpočtů provádí na Zemi, neboť na stanici jsou omezené výpočetní kapacity.) Superpočítač, provozovaný pod operačním systémem Linux, je prvním krokem ve vývoji palubního počítače pro marsovskou misi.

    Zdroj z ruského kosmického sektoru řekl pro tiskovou agenturu TASS, že v příštím týdnu bude rozhodnuto, zda se Rusko připojí k iniciativě na vybudování kosmické stanice Deep Space Gateway na selenocentrické dráze. Účastníci projektu Mezinárodní kosmické stanice budou o možnosti stavby lunární stanice jednat letos v listopadu. Svoji účast na novém projektu už předběžně potvrdili všichni účastníci projektu ISS s výjimkou Ruska, které posuzuje možnost rozšíření vlastního kosmického programu. Svoji roli při rozhodování budou hrát i protiruské sankce vyhlášené nedávno v USA.

    Tisková agentura Xinhua informovala, že se podařilo poprvé v historii předat data z družice na Zemi s pomocí kvantového šifrování, metodou, která teoreticky vylučuje neoprávněný přístup k zasílaným informacím. Přenos dat tímto způsobem šifrování se uskutečnil mezi družicí Mozi (vypuštěná 16. srpna 2016) a čínským pozemním střediskem. Úspěšný přenos informace je prvním krokem z vytvoření zcela bezpečných sítí pro telefonní spojení nebo přenos bankovních a dalších citlivých dat.
    FURAN
    FURAN --- ---
    Hubble Trouble - How did the Space Telescope Mirror End Up Flawed ?
    https://www.youtube.com/watch?v=OqZ68VYMRgE
    ALWA
    ALWA --- ---
    BIDAK: jo, taky fakt. ale tam vypadá, že ho tahá z brady myslim, ne...? to neni zas tak krátkej....
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ALWA: Krátkej funguje. Podle mě.
    ALWA
    ALWA --- ---
    ERRTU: určitě nezdá, jsi dobrej ;) to musí mít nějak vychytaný, nebo si ho vzal jen kvůli tý selfie, imho by se z toho zcvoknul, ne?
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ALWA: upravuje si pohotove retizek nebo se mi to zda? to musi bejt v 0g dost otravny nosit...
    ALWA
    ALWA --- ---
    SN0WCRASH: jj, viděl jsem
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SN0WCRASH: Kawaii drone, no less!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Incredible images show the 'birth' of a satellite as rocket launch is captured from space
    https://www.youtube.com/watch?v=wtsnpg0uVIk
    ALWA
    ALWA --- ---
    selfie....

    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ERRTU: Manuální akustický rezonátor, no. Proti trudomyslnosti.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ATOMIKS: zajimave, dik
    The spacecraft reached its operational location in orbit around the Lagrange point L1 on 22 January 2016, where it underwent payload commissioning. The testing started on 1 March 2016.[20] In April 2016 ESA announced that LISA Pathfinder demonstrated that eLISA mission is feasible.

    On 7 June 2016, ESA presented the first results of two months' worth of science operation showing that the technology developed for a space-based gravitational wave observatory was exceeding expectations. The two cubes at the heart of the spacecraft are falling freely through space under the influence of gravity alone, unperturbed by other external forces, to a factor of 5 better than requirements for LISA Pathfinder. In February 2017, BBC News reported that the gravity probe had exceeded its performance goals.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NECROMAN: pravda, jedná se o LISA-Pathfinder coby test konceptu LISA .o)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ATOMIKS: Podle WiKi nebyla LISA jeste ani vypustena. Jsem z toho nejaky zmateny...
    In January 2017, LISA was proposed as the candidate mission.[9] On June 20, 2017 the suggested mission received its clearance goal for the 2030s, and was approved as one of the main research missions of ESA.[10][1]
    Laser Interferometer Space Antenna - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Laser_Interferometer_Space_Antenna
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    V úterý 18. července kolem 18:00 UT vyslalo řídicí středisku na sondu LISA (Laser Interferometer Space Antenna) příkaz k ukončení její činnosti (hlavním úkolem bylo ověřit koncept, který by umožnil pozorování gravitačních vln). Sonda provedla závěrečný motorický manévr, jímž opustila dráhu kolem libračního bodu soustavy Slunce-Země a přešla na heliocentrickou dráhu podobnou dráze Země s dobou oběhu necelý jeden rok. Poté byly vypnuty všechny aparatury a vysílače sondy.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    NASA finally admits it doesn’t have the funding to land humans on Mars
    https://arstechnica.com/...07/nasa-finally-admits-it-doesnt-have-the-funding-to-land-humans-on-mars/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam