• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KAERO
    KAERO --- ---
    CRUZ05: 21. stoleti je odpad. uz dlouho. dokonce se uz kdysi davno redaktor nechal slyset, ze je mu jedno ze tam jsou nesmysly, on resi jen prodejnost.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    CRUZ05: :-(
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    Včera pobavilo 21. století

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: tak se omlouvam, spatne jsem to pochopil, impaktu bude hned nekolik .. drobne krabicky, strela, az nakonec se priblizi navratova cast, ale to cele potrva 18 mesicu :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FACEDANCER: dobre, pripomenout, ze si impakt uzijeme hned 2x :D
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    323K13L: Ryugu ma divný tvar a rotuje dost rychle, bude to sranda
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    MORIARTY: Velká gesta mění historii. Jo, je to proklamace, ale proklamace jsou právě to, co zvládne lidstvo strhnout nějakým směrem.

    VODNIK: ...protože by neměl takovou možnost to i uskutečnit. A věřim, že kdyby to třeba udělala velkohubě Čína, tak by se to řešilo.

    Já souhlasim se STARE_CASY že je ta militarizace nevyhnutelná, ale pořád si myslim, že ta otevřenost dělá rozdíl.

    Je to jako s korupcí. Každej ví, že mocní si většinou pokouší ulejt peníze a posty, protože můžou. Ale to jak při tom držíš dekórum a jak moc rozsáhle je ti umožněný to dělat je rozdíl mezi tim, co označujem za civilizovaný státy a takovym tim "a bratranec teď půjde dělat ministra vnitra a ségra šéfku národní banky"...
    323K13L
    323K13L --- ---
    Nikdo tu nesleduje japonskou sondu Hayabusa 2 leticí k asteroidu Ryugu? Už je skoro u cíle, nebo spíš na půli cesty...
    SLEDUJEME: Hayabusa 2 přilétá k asteroidu Ryugu | www.kosmonautix.cz
    http://www.kosmonautix.cz/2018/06/sledujeme-hayabusa-2-prileta-k-asteroidu-ryugu/

    Nejnovější sada snímků, vzdálenost 220 - 100 km
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    MORIARTY: A jen doplním, že myslet si, že vesmír zůstane, nebo by mohl zůstat, na věky demilitarizovaný, je neskutečně naivní. Předpokládat, že když lidé začnou kolonizovat okolní vesmír, že si tam nepřenesou své lokální půtky i větší války, bezbřehý optimismus.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MORIARTY: hlavně kdyby to oznámil kdokoliv jiný než Trump tak se nad tím nikdo ani nepozastaví
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    CYBERWOLF: Nedělá se tu komár z velblouda? Vždyť všechny mocnosti, co mají vesmírný program, od začátku vesmír vojensky využívají. Trump jen udělal svoje velké gesto a vyčlení vesmírné projekty z letectva někam jinam. Takže jedinej efekt bude ten, že ten vojenskej raketoplánek nebude posílat nahoru USAF, ale USSF. Na vesmírný mariňáky je ještě brzo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BIDAK: fakt? Já měl zato, že to byl kulomet z MIGu, nebo něco na ten způsob.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    CYBERWOLF: Co kulomet, dělo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MADCAT: já si myslím, že historie je dobrá k tomu, aby se ty špatné věci neopakovaly, ne že by se na nich mělo trvat. Vracet se do 50. let mi připadá strašně depresivní.

    I když to vezmeme ryze prakticky, bez dalšícho souvislostí - třeba Salyut měl na palubě kulomet (aby se jim na tu stanici někdo třeba nevylodil), ale už se to nedělá. Američani za stejným účelem vyvinuli laserovou pistoli, co stačí tak akorát na vypálení díry do skafandru. Taky se od toho upustilo. Přitom těch pár desítek kilo na kulomet, nebo prostředky na vývoj laserové pistole šly použít na něco užitečného. A teď si to střihneme znova, jenom s modernějšíma hejblátkama? Nechci nechci...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Hlavne vesmirny valky budou relativne "nudne". Nebude to takove to akcni letani letek, jako je videt v ruznych scifi filmech/serialech. Gravitace je zla :( :D
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Tak ono jaksi bez vojáků by si strejda Koroljov ani moc neškrtl, že... jen díky vojákům a tomu, že na jejich vytoužený mezikontinentální rakety nabalil opatrně i vědeckovýzkumnej program, bylo postupně možný dostat člověka do vesmíru, a díky soupeření s USA pak i na Měsíc atp. Až teprve vypuštění prvních družic na orbitu odhalilo úžasnej propagandistickej potenciál, čehož strana začala mohutně využívat, což ale taky nebylo úplně dobře, že... (zbytečná smrt Komarova např.).
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tak on s tím ten pičus zdaleka nepřišel první. Otázka militarizace a demilitarizace kosmického prostoru se řeší někdy od šedesátých let. Taky se řeší kosmické právo (jako že si třeba nikdo nemůže nárokovat kosmické objekty jako své území a tak). OSN k tomu vydává rezoluce a tak (třeba: https://undocs.org/A/RES/65/68 ). A jakkoliv je teď moderní si vytírat zadek s mezinárodním právem a OSN zvlášť, tak mi to prostě nepřipadá jako dobrej nápad.

    Problém je, že jak se z toho jednou stane běžná praxe, už to nepůjde vrátit. Že jsou ve vesmíru satelity, o kterých nikdo neví, není novinka. Možná jsou špionážní, možná je to součást protiraketové obrany, možná mají sloužit k likvidování satelitů protivníka a tak. Takže by se chtělo říct, že už militarizováno máme. Jenže je rozdíl, když se to jede jako black ops (protože se to dá jet jen v omezené míře a celkově je to náročnější a pak se do toho začnou srát s OSN rezolucema jako v příkladu výše) a když se to legitimizuje.

    Pak totiž můžeme začít ignorovat další věci - třeba to prohlašování kosmických objektů za svoje území. Američani řeknou, že Měsíc je jejich a nikdo tam nesmí. Sbohem, plány na cesty dál do sluneční soustavy s mezipřistáním na lunární základně (jo, tyhle plány maji hlavně amíci, ale stejně). Číňani pošlou kosmonauta na Mars, zapíchne tam vlaječku a Mars patří Číně. A kdo by jim tam lez, toho sestřelej. Musk si s těma svejma raketama může dělat tak akorát balistické taxi.

    Jinými slovy, ke všem voserům technického a ekonomického rázu nám do dobývání vesmíru a kosmonautiky hodí vidle ještě rachtání zbraněma, v dalším plánu nejspíš územní nároky. V tomhle kontextu bych rád připoměl veselé příhod s ostrými testy protidružicových raket 10 let zpátky, které udělaly desetitisíce 1cm fragmentů a tisíce větších. A teď si představte toho svinčíku, že by chtěli střílet na nějaké ostré cíle.
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    STARE_CASY:
    Pokud se nepletu, tak Trump není první. Rusové mají Kosmická vojska dávno...
    Vzdušně-kosmické síly Ruské federace – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzdu%C5%A1n%C4%9B-kosmick%C3%A9_s%C3%ADly_Rusk%C3%A9_federace
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    CYBERWOLF: to máš těžký, teď to je píčus, že s tím přišel první, jindy by to byl píčus, že ho už jiná země předběhla. Stejně to jednou přijde, tak proč nemít náskok? Ono od slov k reálnému provedení stejně bude ještě hooodně daleká cesta.

    Mně přijdou stupidní všelijaká předsevzetí "good guys" o tom, jak nebudeme nějaké technologie používat ve vojenství (militarizace vesmíru, teď aktuálně velká slova o tom, jak kdekdo nebude vyvíjet AI pro vojenské účely). Je to volovina. Prostě pokud ta technologie je, je naprosto v pořádku ji použít i pro armádní účely. A upřímně - budu mnohem radši, když budou mít náskok američani i s Trumpem v čele, než třeba Číňani, kterým když už hrábne, tak se s tím fakt nemažou (viz jejich aktuální obsazování oblastí v Pacifiku). Navíc jsem dost pevně přesvědčen, že Čína vesmír aktivně militarizuje už nyní, jen o tom nemluví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam