• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BIDAK: no a ja si fakt rikam, ze by mohli vyvoj F9 zariznout a zrychlit Spaceship. Preci jen pokud dokazou start & pristani Spaceship dostat pod naklady na start treba Electronu, resp. doplnit cokoli svymi Starlinky, nema moc nova verze F9 uz co nabidnout.
    Nicmene, jak jsem prvne, kazdy fail je drahocenna lekce.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Ono taky další start FH je až za rok, tak maj čas. F9 nikdy takhle rychle přistávat nebude.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BIDAK: jj, penalizovalo by to i cenu startu, dobu repasovani. Musi si to ve SpaceX dobre zvazit, ale je jiste, ze pokud nezvladnou pristani na 3 motory (resp. 2 krajni) tak to odlozi :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: No, spíš to záleží na tom, jaká by byla váhová penalta té úpravy. Obecně všechno tohle zvyšuje hmotnost stupně.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BIDAK: mas pravdu, nicmene stoji na tom, jeslti inzenyry ve SpaceX svrbi prsty a opravi "nedostaky hw", tak aby posunuly ty limity expendability jeste dal. Podobne jako opravovali nedostatecne zalohovani u tech cerpadel pro otaceni gridfins.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA:
    ONDRA_99:
    Prví přistání na tři motory byl Arabsat. Ale protože Merlin nemá deep throttling tak stejně se na poslední chvíli přistává na jeden motor. Pouze ty tři motory taky umí restart - mají dost TEA/TEB. Žádná záloha tam není a nebude protože nepřistává s lidma. Sx prostě potřebuje vědět limit expendability.

    Starship bude úplně jiná hračka a bude muset dát meziplanetární přistání bez tlustého PICA-X.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: octaweb mam tim padem z historickych umeleckych ztvarneni. Dekuji za upresneni.
    Jestli to fakt bude tak, ze to do stredu daji symetricky, odpada s problem s vypadkem "stredoveho" motoru :D
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Btw tusim ze tohle byl prvni pristavaci zazeh na tri motory ne? Tipuju, ze by asi nejak kombinaci toho co ma k dispozici (grid fins, nevim jak sou na tom s polohovanim ty "krajove" motory) by asi byl stupen schopen dostatecne presne upravovat sestup, akorat tuhle situaci nikdo zatim nenaprogramoval.

    Btw u toho Spaceship a octawebem mas nejaky zdroj? Posledni zpravy co sem zachytil bylo (tusim z Elonova twitteru) ze budou 3 VAC raptory pridelane ke kraji a 3 "sealevel" raptory budou uprostred a ty budou mit velkou "polohovatelnost".
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: urcite, asi to je, jak to rikal pri tonto startu Tim "everyday astronaut" Dott. Na tech vypoctech se podileji desitky postgradualu. A jak pise Musk tak i stupen samotny. Bez pokusu se nikdo nic nenauci, ani ti, co pristani modeluji, ani ti, co to algoritmizuji.
    A jak pridal Musk, stupen se rozhoduje sam. Takze pokud Spaceship ziska do vinku nejen lepsi materialy, motor tak snad i moudrejsi matematiky a lepsi "software".
    Byvaly casy, kdy se u predchudcu Spaceship slibovaly kombinace desitek motoru, coz by jiste neskutecne zvysovalo komplexnost rozhodovani (lode) v pripade anomalie.
    Co mne neni jasne je to, jestli Musk chtel vlastne rict to, ze kdyby mel stupnen "lepsi softwareovou vybavu", tak by pristal i bez centralniho motoru..
    A jsme zpatky u Spaceship, ktera ma mit, podle poslednich zprav, opet 9 motoru v oktawebu.

    To ze dojde k poruse na stredovem motoru je mrzute, ale ma to byt na odpis? A co na to posadka? :)
    LEGI
    LEGI --- ---
    SEJDA: no já nevim.. nemění to trochu kalkulace atd.?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: raptorY :) a?
    LEGI
    LEGI --- ---
    SEJDA: no ale u Starship má být přece motor Raptor, ne?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: ja bych jeste dodal, ze stredni stupen je sice drahsi nez F9 klasika (alias bocni stupen), nicmene krom propalenejsi stitu bude jiste i jinak zmuchlany. Radeji at hroti a hroti a 100x vybouchnou, nez aby se to pak stalo jednou ze Star ship .. proste je to cena za evoluci.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Jojo, pristani prvniho stupne F9 je na testovani limitu idealni.

    1) I kdyz pristani nezvladne tak je stale levnejsi nez kdokoli jiny
    2) Pristavani nijak neohrozuje primarni misi

    Az bude pristavat Starship tak to bude jina, tam bude na palube pri pristani nekdy naklad a nekdy i lide. Cim vic dat budou do te doby mit na (ve srovnani se Starship a Superheavy) celkem levnem F9, tim lip. A dobre ze testuji hranice. V nejhorsim takhle spadne a je ztracen (coz kdyz by ani pristani nezkusili by bylo stejne, jen teda takhle je tam o neco malo HW navic).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: to je bych rekl, obrovske pozitivum. Zvysi tim bezpecnost motorickeho pristavani.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ONDRA_99: Asi tak. Ale chytli půlku poklopu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BIDAK: Male pozitivum na tom je, ze aspon maji ted data o tom kde uz je ta rychlost realne za hranou. Postupne vlastne delali tezsi a tezsi pokusy o pristani, tak ted alespon u F9 vedi kde ta hrana je.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Nedal. Byl propálenej tepelnej štít a odešel gimbal prostředního motoru. Via Elon.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SEJDA: to je prave to "kdyby", proste to nedal a je jedno jestli kvuli chybe, technickymu problemu nebo spatnymu vypoctu.

    Zatim nevime vubec nic, sam Elon pred startem tweetnul, ze sance na pristani centralniho stupne jsou 50% a jeste pred tim, ze se jedna nejtezsi misi jakou SpaceX zatim delali. Vzdyt ten centralni stupen vstupoval do atmosfery zatim nejvyssi rychlosti...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NECROMAN: ja bych nerikal "nedal", on "by to dal", kdyby nedoslo k chybe a nerozhodl se pro sebedestrukci o morskou hladinu hned vedle lodi = do posledni chvile se stupen snazil prezit/brzdit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam