• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    TOXICMAN: Není každý den posvícení... zvlášť u prvního startu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    https://mobile.twitter.com/Virgin_Orbit/status/1265008105714155520

    wut... We've confirmed a clean release from the aircraft. However, the mission terminated shortly into the flight. Cosmic Girl and our flight crew are safe and returning to base.
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    NECROMAN: Za předpokladu, že vyjde počasí. Což zatím nevypadá.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Už jen dva dny!
    Live coverage: NASA, SpaceX complete launch day rehearsal – Spaceflight Now
    https://spaceflightnow.com/2020/05/20/falcon-9-crew-dragon-demo-2-launch-preps/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Trenovaci izolacni mise v extremnim prostredi Antarktidy .. monolog doktora (asi simulace zpozdene komunikace), ktery vidi pozitivum v tom, ze si vsechny odebrane vzorky muze nechat zmrazit "venku". 12 mesicni pobyt bez moznosti zachrany, po dobu nejmene 6 mesicu, 3 mesicni tma, -80° C v noci, prumerne -65° C .. maji vyhodu atmosferickeho kysliku a magnetickeho pole Zeme. Byt jineho nez kdekoli jinde na Zemi.

    Meet the Experts: Isolation in Antarctica
    http://www.youtube.com/watch?v=SOVjs_zNNwc
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: zajimavy, taky o tom ctu poprvy...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    zajímavé, o tomto jsem doposud neslyšel :)

    No, this isn’t a shot from the film “Gravity” (but it could be) – Lights in the Dark
    https://lightsinthedark.com/2013/09/17/no-this-isnt-a-shot-from-the-film-gravity-but-it-could-be/

    SATELITE SUITSAT 1
    https://www.youtube.com/watch?v=vPx-KNTHGCA&feature=emb_title


    LUDO
    LUDO --- ---
    DZODZO: ano, Artemis 1 ma byt bezpilotny let
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    KULA: BO precejen neco ukazali, je toho malo, ale alespon neco :)

    New Glenn pomalu vzniká | www.kosmonautix.cz
    https://www.kosmonautix.cz/2020/03/new-glenn-pomalu-vznika/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Pokud to někomu uniklo, tak již příští týden(!) proběhne první start lidské posádky v modulu Dragon na raketě Falcon 9 od SpaceX k ISS. Bude to vůbec první let lidské posádky z US od roku 2011, kdy dolétaly raketoplány.
    https://www.nasa.gov/specials/dm2/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    "The @NASA_SLS rocket is looking very positive and we're going to be ready to launch the @NASA_Orion crew capsule around the Moon in 2021." - Administrator @JimBridenstine updates the National Space Council on the latest progress from our #Artemis program.

    toto bude ale asi iba prazdna schranka ne? lebo let na mesiac maju planovany 2024, tak by som sa divil, ze by boli tak ahead of schedule
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Tak ono hlavne Blue Origin jde formou dlouheho vyvoje s radou odkladu a mensim tlakem. Coz je pochopitelne, maji skoro bezednou kapsu majitele. Zatimco ve SpaceX se na vysledek vic tlaci. A krom toho ze to PR okolo SpaceX pomaha ziskat zajem verejnosti, tak to i pomaha s tim tlakem u lidi. Mnohem radsi bude clovek "otrocit" dlouhe hodiny ve firme ktera ma urcity "hype", nez v nejakem velkem "korporatu" kde o "moc nejde".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no, Boeingu se chimér podařilo hodně, v posledních letech...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: zajimave je, jak blizko je nova tovarana Blue Origin co bys kamenem dohodil od tovaren Dynetics :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KULA: ta suborbitalni vec (svisle starty, svisla pristani), New Sheppard, se chysta na prvni demo let s posadkou, proto uz ted skoro pul roku zadny New Sheppard nestartoval. Na let s posadkou ma byt pripravena uplne nova lod (4. v poradi), a ta stara, ktera se tusim 6x osvedcila pred kamerami, uz nepoleti. Verim, ze uz je lod pro posadku hotova, a ze ji testuji, ale ani o tom nic nevime.

    Je to to same jako testovani motoru Raptor, vime, ze se se to deje, ale pokud SpaceX nezverejni video, tak se na jejich zakladnu nikdo nedostane, prestoze mestecko lezi asi jenom 3 km od testovacich zarizeni, kvuli stromum neni nic videt.

    Podobne to ma Blue Origin s jejich New Sheppardem, siroko daleko nic neni. Jakoze fakt nic, totalni Fallout. Tedy i kdyby tam nekdo byl, asi by zdechl.
    https://goo.gl/maps/cwzdTxu1rYJbTpRe9

    A tedy to neni jako situace se SpaceX, kteri si postavili novy kosmodrom jenom jeden kilometr daleko od nejblizssi osady, kde ziji lidi jako Mary @BocaChicagal ;)

    Nejnovejsi zprava je asi tato:
    Blue Origin opens giant new rocket engine plant in Huntsville - al.com
    https://www.al.com/...lle/2020/02/blue-origin-opens-giant-new-rocket-engine-plant-in-huntsville.html

    Blue Origin nastartovala vyrobu motoru BE-4 v nove tovarne, ocekavaji rychlejsi produkci nez ve stare tovarne v Kentu ve state Washington (tipuju, ze vyroba jede paralelne), vsak tech BE-4 pro jeden New Glenn potrebuji 7 a k tomu 2 BE-3U pro horni stupen (BE-3 pouziva New Sheppard).

    https://goo.gl/maps/khakbhaKEhFD8qWj8
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KULA: To je těžké, tu suborbitální věc taky ukázali až hotovou... A minimálně co se motorů týká, ULA by do Vulcanu nekoupila chiméru.
    Blue Origin se v prezentaci snaží jít opačně než SpaceX, spíš stylem Apple.
    KULA
    KULA --- ---
    Mimo to, jaký je Váš pohled ve spolek na Blue Origin. Já osobně čichám bublinu. Krom jednoho videa běžícího motoru, co jsem viděl 2 - 3 roky jsem neviděl žádný hardware. Jen barák. Za to když vidím kolik ULA toho chrlí, jak široké je jejich zázemí apod., tak si prostě říkám, že ten Bezos třeba nemá vůbec nic.
    KULA
    KULA --- ---
    PUBLICURINATION: Ta recyklace je trochu házení perlí svíním. Ztratil jsem přehled o fázích, ale ještě pár měsíců nazpět to vycházelo tak, že až poletí první ostrá mise, musí mít motory z nové série. Olétané motory zahučí do atlantiku na testovacích letech.
    Spíš je zajímavé, že Rocketdyne našel výkonostní rezervu a i starší motory poběží ~8%+. Nicméně mají přiklepnuté ziliony na stavbu dalších RS25.
    KAERO
    KAERO --- ---
    LUDO: ~10 let zpatky lidi z NISTu tvrdili, ze jedine veci v palcich na americkych autech jsou srouby od kol (a obdobne veci co si bezny american v aute meni sam). minuly rok jsem se na totez ptal zastupce nejvetsi americke firmy na kalibracni pristroje, a odpoved byla, ze na aute uz je metricke uplne vsechno. A takhle to je ve vsech tovarnach, co maji globalni pusobnost.

    bezni lide samozrejme stale jedou v palcich, takze co produkuje NASA pro verejnost, je bohuzel v zastaralych jednotkach. ale kdyz se podivate na videa od spacex, tak je to v SI. proto jsem byl zvedavy na ten start Atlasu od ULA. ale bohuzel ve videu nemeli zadnou telemetrii. co se tyce PR, kam se ostatni hrabou na spacex...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: tam slo o takove ty lidske jednotky, jako jsou metry za sekundu, resp. stopy za sekundu :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam