• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KULA
    KULA --- ---
    TOXICMAN: První stupeň asi jo, ale teď sleduju ten druhý a ten mi nepříjde , že by bežel ;-; Výška klesá na telemetrii dost rapidně.
    LEGI
    LEGI --- ---
    speciál se Stachem a Spratkem na ČT24 od 13:40 :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    T-30min

    doufejme, že Atlas V opět prokáže svou spolehlivost :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: takže na to nepotřebuješ svítit výkonným laserem po směru letu, protože jinak to nepoletí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: tak "rozdíl v tom, co dělá tah", to je u raketového motoru dost podstatný rozdíl :-)) V tomto případě - jestli jsem to dobře pochopil - by se jako reakční hmota používaly subatomární a dokonce subjaderné částice, kladně nabité kaony. to je naprosto nepodobné jakémukoliv jinému konceptu reaktivního pohonu: u těch relativistických se skutečně nejčastěji uvažovalo o fotonové raketě, jenže třeba u anihilace antihmoty ti vzniká gama záření, a ouha - samozřejmě nemáme žádný známý materiál ani pole, které by se chovaly jako zrcadlo pro gama záření (kdybychom takové zrcadlo měli, tak není radioaktivita v první řadě až takový problém...)

    Znovu opakuju, že mi to přijde jako lehce ulítlá studie, ale pokud na tom něco je, není to podobné žádnému předchozímu typu "laserového", "anihilačního" ani "fotonového" pohonu... ani vzdáleně.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Atlas V 541 – Perseverance (30. 7. 13:50) - MALL.TV
    https://www.mall.tv/vesmirne-starty/atlas-v-541-perseverance-30-7
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Watch NASA's Perseverance Rover Launch to Mars!
    https://www.youtube.com/watch?v=JIB3JbIIbPU
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: to je rozdíl v tom, co dělá tah, ale jinak je to stejný princip, ne?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The #MarsPerseverance launch crew is on station. Mighty Atlas is looking good. Weather is holding at Pgo 80%. The board is green. Seems like a good day to go to another planet
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: XCHAOS: Trochu jsem na ten článek koukal a ptal jsem se i kolegy z FJFI. Ta polo-anihilace je podle všeho málo věrohodná "fringe" kuriozita (ostatně u klíčových odkazů autoři citují hlavně sami sebe).
    Ale přibývá velkých laserů (nejen ELI), tak to třeba někdo prověří.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ONDRA_99: to neni uplne ta formulace, kterou bych pouzil... spis se toho pristani desim jeste vic nez startu. Tesim se jen na to, az to bude stat uspesne na povrchu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG:
    CYBERWOLF: tohle je něco jinýho, je to nějaký rozpad protonu na subatomární částice, z nichž některý jsou kladně nabitý a tudíž je můžeš někam nasměrovat a použít k pohonu. Jak říkám, ta fyzika je dost excentrická.. ani ne tak jaderná, jako subjaderná :) ten laser se tam používá jen k iniciaci toho rozpadu (oni říkají "anihilaci").

    jak říkám, fakt to není nic, o čem bych byl jakkoliv přesvědčen, jen je to zatím jedna z největších kuriozit, na které jsem narazil, ale tváří se, že vychází z publikovaných experimentálních dat. Fakt bych nezaměńoval se všemožnými historickými koncepty jen proto, že je v tom taky laser...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: zkratka na revoluci v litani to ma dost nevyresenejch detailu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: ono to nějak fungovalo, ale ta potřeba přímé viditelnosti s laserem a předvídatelné dráhy dost omezuje nějaké praktické použití. Pro pohon kosmických lodí by s energií dodávanou laserem dávala smysl spíš solární plachta, neb na ty miliony kilometrů se laser stejně rozplizne...

    Na wiki to mají docela pěkně podchycené: https://en.wikipedia.org/wiki/Lightcraft
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ESTEN: Na to pristani se tesim jeste vic nez na ten start. :)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    NECROMAN: jeste ted jsem trochu rozklepanej z toho pristavani. A za chvili to tu bude zase...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: hele tohle nemuzes takhle zjednodusit a zplostit. zalezi od toho, co se pri vyrobe pouziva v dane hale, ne na to jestli to jde to vesmiru, na letiste nebo do mesta. nedavno jsem byl ve fabrice na London Taxi kde se misto nytovani nektere hlinikove soucastky lepi, cistota v tyhle hale konterne je na urovni cleanroomu ktery jsem videl u montaze Sentinelu pro ESA protoze proste ta spojovaci technologie potrebuje jak naprosto tesne kontrolovanou teplotu, tak definovanou cistotu a vlhkost ovzdusi. pokud obrabis nebo svarujes skeleton z titanu na Orion tak potrebujes interni atmosferu kolem celeho spoje a dela se to uplne jinak, nez kdyz ve vedlejsi hale srubujou nerezove plechy k sobe.

    nejde o zadnou image ani o prestige dany agentury, ale jednoduse o to, jaka technologie je pouzita pro dany dil.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: tak já to zrovna nemyslel jako nějakej sarkasmus, nebo posměšek, jako obvykle. jen vím, že tenhle "lightcraft"se zkoušel, zaujalo mě to, ale asi to máý svůj důvod, proč se to zatím dál nevyvýjí. jestli ohřeješ "v podvozku" vzduch, aby udělal plazmu, nebo tam ve vakuu dosadíš jinej plyn, na kterej si posvítíš, to si myslím v principu už není rozdíl. tenhle porichtung je prostě jedna z mála možností, jak mít pohon mimo "raketu". mě to připadá jako zajímavej pokus, ale by zbejvalo vyřešit přílis moc detailů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, ve skutečnosti, u prvních stupňů by si to mohla dovolit i NASA, ale asi jediný prvnín stupeň, u kterého připadá tenhle level zacházení a provozuje ho přímo NASA, jsou STS/SLS boostery (ty taky padaj na padácích rovnou do moře a tak). Vtip je v tom, jestli jde technologii určenou skutečně pro vesmír, tzn. pro provoz ve vakuu.

    První stupně SpaceX a pochopitelně všechny protypy Starship mají náročnost někde na úrovni vojenské nadzvukové techniky - teda, i v téhle kategorii to Rusové a SpaceX dělají asi víc humpolácky, než NASA nebo USAF, ale to souvisí prostě s potřebou udělat tomu image něčeho, co stojí miliardy. Ale fakticky, cleanroomy pro atmosférickou techniku (vesměs) nepotřebuješ. Prostě to není space-grade technologie...

    Jinak reálná potřeba cleanroom-zacházení je někde mezi lelvelem, který se dnes v kosmonautice považuje za součást image, a mezi tímhle. Až bude Starship vozit lidi a íítat na oběžnou dráhu, tak ho budou taky řešit trochu jinak, tohle je na úrovni toho, co by NASA označila za "boilerplate", obávám se :-) I ve fabrice na montáž běžných dopravních letadel bývá (velmi) čisto a uklizeno.. takže počítám, že budoucnost fabriky na Starshipy je někde na úrovni montážní haly Boeingů 747, prostě někde mezi.. úplně o svařování na poli to asi časem nebude...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jen v mojí? [ XCHAOS @ Nepodmíněný Základní Příjem ]

    (jsi tu fakt offtopic, a ostatně, nikdy jsem neříkal, že myslím, že to funguje)

    PALEONTOLOG: ehm, vtipný, ale nemyslím, že jde o stejnou věc (v tom videu, na které pravda nemám čas, "design goes back to 1950's", zatímco tady se odvolávaj na nějakej relativně up-to-date výzkum působení vysokoenergetických laserů, se kterými se zatím experimentuje pár posledních let...). jako souhlasím, že zamaskovat blbost aby se tvářila jako seriózní výkum jistě jde. proto mě zajímá názor dalších lidí (ne nutně názor id VYHULENY_UFO, ten je jasnej)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam