• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Rozhovor na tema Ingenuity s jednim z jeho tvurcu, zajimavy....

    Ingenuity – první let na Marsu s Linuxem – kosmonautix.cz
    https://kosmonautix.cz/2021/02/ingenuity-prvni-let-na-marsu-s-linuxem/
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Dovedu si představit, že slunečním fyzikům nedošlo, co s (skvěle otestovaným) hardware pro snímání korony Slunce (primární cíl přístroje) uvidí při průletech kolem Venuše (kdy je fotka jen bonus, když to náhodou do sekvence událostí průletu vyjde).
    And planetologists now like... "Volové, stačilo se nás zeptat".
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: proc ne? protoze jestli chces neco snimat, tak musis mit predstavu o spektralnim rozsahu, aby jsi vedel co jsi nasnimal. predstav si ze nevis, jestli v ruce drzis fotak nebo termokameru, a namiris to na barak. kouknes na snimek a vidis ze obrazek je cely cerveny. co jsi zjistil? bud ze barak ma cerveny nater nebo ze ma vsude tepelne mosty. docela nahouby, ne?
    a tady se bavime o vedeckem vybaveni za buhvi kolik mega, testovane pred odletem odshora dolu, kalibrovane zleva doprava a zpatky.
    imho jsem ten clanek bud blbe pochopil, nebo nastal informacni sum mezi odbornikem a novinarem.
    jasne, ty teleskopy maji byt namireny na konkretni objekt, u ktereho nejspis znaji vyzarovaci krivku. i tak mi prijde jako blbost, ze by nevedeli citlivost systemu v zavislosti na vlnove delce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: nevím, ale někde jsem to četl jako důvod, proč tam nezajížděli :-)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: myslis ze se to davno neodparilo, pri tak nizkym tlaku?
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    XCHAOS: Je fakt, ze vlastne nevim, jaka je sance, ze by zadul vitr a hodil padak na vozitko. Jestli ma takovou silu. Vcera v NASA TV rikali, ze jsou vetry na Marsu relativne slaby, i v pripade, ze jsou rychly. Ze treba ta boure v Martanovi je dost science fiction, ze takhle to nepusobi

    Matt Damon in Team America
    https://www.youtube.com/watch?v=gnPWJOJYVKc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak zní, ale v podstatě jako... proč ne? mají nějaký citlivý CCD chip, který byl určený pro viditelný obor spektra. na infra zadání nebylo, ale možná ho nedokázali ani udělat tak, aby na infra byl nějak necitlivý... prostě unrequested feature.

    snímky poovrchu Venuše z kosmu, byť by byly infra, jsou pokud vím skoro neexistující. dělalo se radarové mapování, to jo...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: ten clanek je divny. podle nej nasa postavila velkou sondu s teleskopy, a az behem cesty ke slunci zjisti ze spektralni sirka teleskopu je vetsi nez si mysleli? zni to jako blbost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CLUMP: spíš je větší problém kontaminace zbytky paliva...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BROUKOID: Na jihlavském letišti nám říkali, že z vyřazených padáků se prý výborně šijí lehké a trvanlivé tašky a batohy :)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    CLUMP: navic padak je cenna surovina pro chude martany, kteri z nej vyrabi slusive oblecky..
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    RIP: Plus asi neni dobry napad se priblizovat k mistu dopadu padaku, protoze by se vozitko mohlo zamotat. Nicmene maji zoom fotak, tak bych se nedivil, kdyby neco z toho smirovali aspon z bezpecny vzdalenosti...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    RIP: myslím si, že se těm místům alespoň zpočátku vyhnou, protože by mohli kontaminovat vědecké přístroje nebo vzorky a následná měření (složení půdy, vzduchu, cojávím...) by mohlo být zkreslené.

    Možná by to mělo smysl později, po splnění primární mise.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CLUMP: Moc diky, to jsem prehlednul.
    RIP
    RIP --- ---
    Prosím prosím, můžu mít naivní dotaz? Když si člověk porovná zamýšlenou trasu roveru (kolem té delty až na okraje kráteru) s mapkou toho, kam dopadly ostatní části při přistání, zjistí, že dvě z nich jsou vcelku na trase. A teď: mělo by smysl volit trasu roveru (pokud to vůbec půjde) tak, aby si jedno to místo dopadu cestou prohlídl? Protože nejsem v příslušných oborech vzdělán, vůbec netuším, jestli by to mělo nějaký vědecký význam, anebo jestli by to byl jen takový publicity stunt.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Tady je ta vcerejsi diskuse o pozadi toho prvniho panoramatu a Mastcam-Z. Pro zajemce o behind-the-scenes info je to velmi zajimavy... Mimojiny tam odpovidaji na otazku, jestli budou fotit v noci (spoiler: az na vyjimky ne, Mastcam-Z na nocni foto neni, zkusi nejaky hvezdy a mesice, ale nelze od toho cekat vizualni zazraky a la ta montaz o dva prispevky niz.)

    Tour the Perseverance Mars Rover’s New Home with Mission Experts
    http://www.youtube.com/watch?v=bdlfdBiSzKw
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    SEJDA: Bohuzel ta obloha je fake...

    Disclaimer: the original photo does not have the full sky, I edited the sky to have a full 360 experience inside a VR headset like Oculus Quest 2. The sky does not represent the real sky from Mars.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Bohuzel Facebook, ale Mastcam-Z jsou fakt neco, proc tam kliknout.
    Nocni obloha na Marsu:
    https://www.facebook.com/360creator/photos/751877672136721
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam