ja bych rekl, ze sirka pasma pro data z marsu je aktualne velmi mala na to, abys to zabil hd videem. na orbitu to ma pres antenu na 400mhz 2mbps, nicmene z ty orbity je to taky poradna bida. sice vyuziva jako relay station i MRO , ktery ma teoreticke maximum 5,22mbps, ale co jsem pochopil, tak to dava mnohem mene. mars vuci zemi osciluje ve vzdalenosti od 54 milionu km, kdy se prepokladam pocita s onim maximem, do 401 milionu km, coz bude podle me dost spatny - vzorecky na ubytek signalu se vzdalenosti teda neznam. velka mizerie to bude, az bude mars od zeme nekde za sluncem. taky ty sondy na orbite marsu nebudou uplne vzdycky videt na perservance, a budou pulku casu na druhy strane planety oproti zemi, takze se vysilaci cas snizuje podle me minimalne o polovinu. atmosfericky podminky pro prijem signalu na zemi pomoci DSN v kalifornii, spanelsku a australii taky nemusi byt vzdy optimalni. koukam ze MRO ma garantovany rozsah 500kbps-5.22mbps
nepodarilo se mi vyguglit, ze by NASA chtela nejak radikalne prekopavat misi MAVEN pro dalsi komunikacni kanal s perseverance. MAVEN ma se zemi max 2mbps. pak tu krouzi Mars Oddysey - 3.6kbps - 110kbps, u TGO a dalsich jsem nezjistil sirku pasma.
perseverance ma jeste dve antenky na komunikaci primo se zemi, ale prvni, miritelna, je slabota a druha, vsesmerova, uplna slabota totale.
Dalsi faktor k nevhyhodnosti posilani videa z perseverance bych videl i vypocetni vykon samotneho vozitka. NASA jak znamo jede na jistotu, jestli si dobre pamatuji, tak nejvykonnejsi cip v perseverance ma asi 200mhz, 256mb ram a je z roku 1998 , koduj si s tim video ... to je spis na odbaveni a komprimaci jednotlivych obrazku z kamer. ostatne nejvykonnejsi procesor na marsu v tehle misi je ridici cip v ty helikoptere, do ktery nakoupili hobbyisticky soucastky s tim, ze jeji zivotnost je stejne jen par tydnu, max mesicu od pristani, tak se nemusi tolik hrat na to, aby cipy vydrzely radiaci. uvnitr je tusim snapdragon 801 od qualcomu, ctyrjadro na 2.2ghz.
no moc bych to na video nevidel. nicmene toto je pouze kompilat meho laickeho pruzkumu, rad se necham opravit.