• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KURE: neni pravda, ze by nic nedokazali. Dostan to na orbitu a mas odpalovac cubesatu.
    Podle mne by uz ani nemuseli vyrabet vetsi ale lehci a sestavitelny v kosmu.
    KURE
    KURE --- ---
    Omg, debilní autocorect.
    KURE
    KURE --- ---
    ONDRA_99: no samozřejmě že tam není vakum furt:D to snad nikdy někdo ani nenarazil, ne?


    KAERO: no jo. Každá začínající firma tvrdí, že udělá díru do světa, a jak to maj všechno zmakly. A když k tomu udelaj hezkej filmecek, tak to odkejvou všechny media. Takže skeptický pohled na věc, je pro mě příjemná změna. To je celé.

    Ten zrezlej verk
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: ne, tim je (podle thunderf00ta) mysleno jen to ze nedosahnou tak dobreho vakua. doopravdy to ale znamena, ze dele potrva nez ciloveho vakua dosahnou, protoze rez ma velkou plochu a desorbce potrva dele. ale nevime ani jake je cilove vakuum, tak je cela ta debata o rzi naprosto bezpredmetna a zbytecna.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KURE: Nesouhlasim. Na zacatku ukazuje tweety, kde se ho ptaji na firmu a na koncept a on sam kritizuje mimojine i ten koncept. Ona kazda zacinajici firma tvrdi ze udelala diru do sveta. Zrezla komora na nic neukazuje, jak jsem psal, jsou na zacatku, neni duvod aby to staveli z nerezu, pokud planuji vetsi.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KURE: Pockej ty beres jeho videa fakt vazne? Vzdyt i to co ted pises je uplna picovina. To si jako myslis ze tam to vakuum maji 100% casu? A jak tam jako tu vec dostanes treba? Samozrejmne ze tam nemas vakuum porad. Normalne vzduch odsajes az tesne pred zacatkem.
    KURE
    KURE --- ---
    KAERO: kritika není zaměřena na koncept, ale na to promo video, a na to, že oslavují jako by dosáhli nějaký zásadní průlom, a přitom vlastně ničeho nedosáhli.
    No zrezla komora ukazuje na to, že v ni asi nebude moc vakuum, což ukazuje na to, že postavili hračku a vydávají to za megaprulom.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Videl sem parkrat (po nalinkovani) nejaka videa od Thunderf00t. A osobne se divim, ze nekdo jeho videa vubec bere vazne. Pokazde tam ma vse totalne vytrzene z kontextu, polovinu veci opomene (bud schvalne, nebo protoze o tom moc nevi).
    KAERO
    KAERO --- ---
    KURE: mno, daval jsem tu video z testu. Jestli je koncept k necemu dobry je na uvazeni.

    Me osobne ten koncept velke odstredivky prijde taky divny, ale to video honosici se pojmem BUSTED je jeden velky odpad. Prvni 4 minuty blaboly mimo. Pak si ten Thunderf00t stezuje ze maji zarezlou komoru, nojo ale to neni komora na dosahnuti orbity, to je testovaci komora na suborbitalni test, takze nepotrebuji kvalitni drahou nerez. Prvni verze starship byl taky priserne pomackany cosi neschopne cehokoliv. Pak 'vypocitava' jaka bude teplota povrchu pri dane rychlosti, ale to je pro ustaleny stav, ze ano, jenze ta raketa v ustalenem stavu nebude, takze spis zavisi na tepelne kapacite spicky rakety. Pak se vysmiva ze v nekterych zaberech z testu jsou rozmazane displeje, ale sam jsem videl z jinych zaberu ze to nerozmazali a normalne jde rozpoznat treba prubeh tlaku v komore. Ta videoanalyza stinu mi prijde k smichu. Sice souhlasim ze ta raketa se musela na zacatku letu stabilizovat, ale neodvodil z toho zadne BUSTED. Poslednich 5 minut jsou zas nejake blaboly. Neni tam zadny vypocet treba pevnosti materialu, ktery by ukazal ze koncept je nerelany atd.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SUMAC: Taky mi to prijde, ze tam ted zurive pobihaj, zhavej telefony a hledaj nejakej zpusob, jak na nekoho ukazat prstem a nejit za to na Sibir...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SUMAC: Být vědcem, co ze Solwindu tehdy tahal data, považoval bych to za fuckup docela solidní :) Ale point byl v tom, že vojáci se zpovídat civilistům nechtějí.
    To vyjádření Roskosmosu mi taky zní jako "Sorry, sorry, izvinítě, nás to taky štve, ale nemůžeme si dovolit říct nahlas, že jedna složka naší armády se zachovala jako banda namyšlených bezmozků".
    Ale to jsou samozřejmě moje spekulace, pozadí se snad alespoň v hrubých rysech ještě dovíme.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    oficialni reakce Roscosmosu dneska rano :))

    Information statement
    November 16, 2021, 08:24 GMT
    Russia’s space industry is a pioneer in crewed spaceflights and has been continuously working with international partners in this area for many decades. Dozens of joint flights to the Mir orbital station and the International Space Station have created the conditions for reliable cooperation and international collaboration even in the most complex situations. The productivity and effectiveness of joint work is confirmed by numerous cases of mutual assistance and support to multinational crews in orbit and mutual assistance of specialists on the ground within the joint work on the unprecedented and grandiose ISS project.

    Ensuring crew safety has always been and remains our top priority. Commitment to this principle is an underlying condition both in the manufacturing of Russian space equipment and in the program of its operation. We are convinced that only joint efforts by all spacefaring nations can ensure the safest possible coexistence and activities in outer space.

    The Russian Automated Warning System on Hazardous Situations in Outer Space (ASPOS OKP) continues monitoring the situation to prevent and counter all possible threats to the safety of the International Space Station and its crew.


    ARCHIMEDES: nema ji pod palcem, ale asi by mel vedet co chystaj plus mit nejky slovo tam, kde to ohrozuje zivoty jeho lidi a lidi jeho partneru. takovy fuckup 1985 rozhodne nebyl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: Tam se proslýchá, že odpor Západu vůči Rogozinovi je takové trochu vybíjení si vzteku na nesprávném cíli, protože on byl spíš do kosmického programu odstaven jako do odvětví, které už má malý korupční potenciál a spíš se čeká, že z něj může sem tam vypadnout nějaký propagandistický bod, ale asi spíš ne... prostě taková plynulá proměna kdysi velkolepého programu v muzeum nebo v lepším případě skanzen (kde jsou udržována při životě "tradiční řemesla"...)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SUMAC: Armádu on pod palcem nemá. Ostatně americký test v 1985 sestřelil družici, kterou vědci ještě používali.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ARCHIMEDES: no prave, pokud o tom Rozhogin nevdel tak je to z jeho strany mozna jeste netsi fail, co by vedouci statniho kosmickeho programu, nevedet o necem takovem?
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: Coz na te vyzve nemusi nic menit. Ale aby to bylo fer, mohli bychom najit nejakeho jineho bezmozka. Je jen otazka, ktery narod, viru nebo politickou stranu bychom chteli urazit :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    RIP: Zatím není vůbec jisté, že o tom Roskosmos věděl, je vcelku možné, že to je čistě vojenská prasárna.
    RIP
    RIP --- ---
    Tímto oficiálně navrhuji přejmenovat Kesslerův syndrom na Rogozinův. Odůvodnění: Něco tak hnusného a nebezpečného by se nemělo jmenovat po nikom s mozkem.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Ruda armada zrejme chce ohrozit start JWST. Fakt kriplove.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam