• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: ok, ale na rampu se šine :.-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    doporučuji sledovat https://twitter.com/ChrisG_NSF

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Start nosné rakety Ariane 5 s Kosmickým dalekohledem Jamese Webba JWST je odložen z důvodu nepříznivé předpovědi počasí (výškový vítr) na 25. prosince. Startovní okno bude otevřené od 13:20 do 13:52 SEČ.

    ...nicméně, Ariane s JWST se dnes už šine na rampu.
    LEGI
    LEGI --- ---
    kdo si chce dát pořádný technoporno, tak tady má skvělou příležitost.
    hodně detailní.

    The Insane Engineering of James Webb Telescope
    https://www.youtube.com/watch?v=aICaAEXDJQQ
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    UPDATE: Teams have confirmed @NASAWebb’s target launch date of Dec. 25 at 7:20am ET (12:20 UTC) from Europe’s Spaceport in French Guiana.
    LEGI
    LEGI --- ---
    Webb nejdriv v sobotu 25. 12.
    pocasi na Guayane
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: jo, pro projekt JWST to je jedno, ale bude to mit vliv na vsechny ostatni vesmirne projekty. I kdyz mozna paradoxne kladny - lidi se budou vic zajimat...?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LEGI: Myslim, ze velice precenujes pocet lidi, kteri se chteji divat na start rakety, at uz o vanocich, nebo jindy, a jejich vliv na "publicity" JWST.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: A to si představ, že by to bylo na Silvestra... to by bylo memů!
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    Myslim ze vybuch pri startu je ta nejmene pravdepodobna varianta neuspechu....
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Hele jako kdyz to bouchne. Tak bude uplne jedno kdy, to bude proste pruser protoze nahrada toho fakt jentak nebude (spis vubec nebude).
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: ok, ale nemyslim si ze publicita startu je to posledni. si predstav ze start nevyjde, raketa bouchne, a na vanoce. to si lidi budou pamatovat fakt dlouho. mnohem dele, nez kdyby bouchla v nejaky obecny den.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Taky vetsina zapadniho sveta slavi vanoce 25.12 a ne 24 v poledne.
    PER2
    PER2 --- ---
    mne start na vanoce naopak prijde jako naprosto supr, vetsine populace tyhle polanety to bude u prdele i kdyby to startovalo jindy
    LEGI
    LEGI --- ---
    ONDRA_99: ano, jenže rozbalování už nikdo nemůže vidět v reálu, to "neprodáš", start prodáš coby "ten moment" raz dva. to je moment pro masy.

    a nejde o to, kolik lidí to bude sledovat živě, ale kolik lidí se to dozví ten večer/ráno ve zprávách. a těch bude podstatně méně.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Viz ONDRA_99. Nejde o to ze je PR nedulezite (kdyz si to poradne prectete tak to jsem ani nenapsal). Ale to kolik lidi bude sledovat zive tech par desitek minut startu neni tak podstatne v ramci celku.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    LEGI: Ne. Samozrejmne PR obecne je dulezite a dela se pro nej hode. Ale proste cas startu je dny ciste techinckyma vecma a posvouvat ho podle toho jak by se PR hodilo je proste uplna hloupost. Je uplne jedno kolik lidi bude sledovat start zive, dulezity je zajem o projekt jako takovy. A samotny start je uplne titerna cast toho vseho. Koneckoncu nejnapinavejsi bude "rozbalovani" ktere bude trvat dny.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: ne. i veda se musi prezentovat, jinak penize nedostane. v idealnim svete mozna, ale kazdy vedec, skupina zada o granty, ty granty se plati z nejakeho rybnicku penez, ktery urcuji politici, kteri rozhoduji mimojine i podle nalad volicu.
    LEGI
    LEGI --- ---
    ONDRA_99: no, ano i ne.
    oba dobře víme, jak NASA úzkostlivě dbá na to, aby ukázala, za co utrácí peníze daňových poplatníků. nakonec JWST má od ní takový mediální support v podobě nejrůznějších animací, videí, nákresů, 3D modelů a podobně, že pak to "zabít" datumem startu je pro mě nepochopitelný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam