• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: ne. jak jsem psal, 'pro' se v SI nesmi pouzivat, protoze 'p' je vyhrazene pro pico. zkus si procist tohle:
    SI Brochure - BIPM
    https://www.bipm.org/en/publications/si-brochure
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: libracni bod L2 je jak pises nestabilni, satelit vystouchne Mesicy Mars, Jupiter .. navic jej vystouchne i samotna Zeme, tim ze neobiha po kruznici aoe po elipse.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FURAN: druhy stupen ma unikovou rycholsti od Zeme, stejne jako Tesls Roadster je na obezne draze okolo Slunce. Jeho draha nema apogeum, ma apohelium.

    SHINIGAMI: satelit bude obihat okolo Slunce ve velmi mirnem predstihu nebo zpozdeni vuci Zemi. Tj. vuci Zemi bude mit temer nulovou rychlost. Resp. cca. 20 m/s v kazdem jednom smeru, coz je z pohledu temer 10 000 m/s, na ktere byl urychlen pri startu opravdu temer nula.
    Satelit je na obezne draze okolo Slunce, a tak je jeho rychlost podobna rychlosti Zeme 24 +/- 1 km/s. Vsimni si, ze kdyz slozis i kdyby kolme vektory 24 a 10 .. vyjde ti .. 26 a jak z uz vime, rychlost smerem od Slunce velmi rychke klesa k 0. Takze uz ted neni Satelit o moc rychlejsi nez je Zeme, i kdyz nepatrne rychlejsi nez Zeme bude vzdy.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: mps neni meter pico second. Jaky ma vyznam psat rad pred druhou jednotku, kdyz to neni ve zlomku?
    meter pico second je pico meter second tj. pms. Jo kdyby to bylo meter pro pico second tj. tera meter pro second tak dostane mpps resp. Tmps.
    FURAN
    FURAN --- ---
    Nečetli jste někde zmínku, co bude s druhým stupněm? Předpokládám, že motor znovu nenastartuje i kdyby měl palivo, tak v apogeum alespoň zkoriguje perigeum pomocí RCS, pokud je má?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    10% vzdálenosti za námi
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONEMORETIME: jo, taky koukam ze to opravili.
    (mps neznamena meter per second, ale meter-pico-second, v tom je SI jasna, koukam Webster je taky mimo, jak se to pak maji ti amici naucit? :) )
    ONEMORETIME
    ONEMORETIME --- ---
    KAERO: už je to opravený. ale původně dle Websterova slovníku "mps" znamená "meters per second" a "kms" ani neexistuje, jedině "kmps". byl to typografický problém.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Plný stín země sahá do vzdálenosti 1,3 milionů km a L2 je ve vzdálenosti 1,4 mil km. Zatmění Slunce Zemí by bylo permanentně prstencové. (obrázek s plným zatměním L2 na Wiki je zavádějící)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MADCAT: podivej se na potencialy libracniho bodu L2. Je to takove sedlo - to znamena, ze v jedne ose je neco jako potencialova jama, ale v druhe ose je potencialovy vrchol. takze kdyz se druzice vychyli v prvni ose, ma tendenci 'spadnout' zpatky do te jamy, ale kdyz se vychyli v kolme ose, ma tendenci vypadnout pryc. no a na kazde telso pusobi vsechny ostatni planety, tak ty vlivy se nikdy nevyrusi, jednou to druzici stouchne timhle smerem, jednou jinym. takze druzice nikdy nebude stabilne v jednom bodu, ale porad se snazit do nej trefit.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    MADCAT: Pozice v L2 je nestabilni, jako kdyz polozis kulicku na vrchol kopce. Teoreticky, kdyz se trefis presne na vrchol, tak tam zustanele lezes, ale prakticky se tak presne netrefis a i kdyby, staci sebemensi impuls a spadne. Takze "obihat" neni uplne presny, presnejsi je "korigovat pozici, aby tam zhruba zustal". https://en.wikipedia.org/wiki/Lagrange_point#Stability
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: hm, tak jsem zkusil najit, kde je oficialne definovana rychlost v US customary systemu, a NIST mi nepomohl. Wiki odkazy vedly buhvi kam, a NBS (predek NISTu) dokument z 1963 taky trapne definuje jen delku a cas, ale ne rychlost. Tak jsem koukal na zakony ohledne rychlostnich limitu. Jsem zjistil ze kazdy stat v USA to ma jinak, a obvykle v zakonech to maji psane vyslovne ('miles per hour') a ne zkratkou. No ale na cedulich maji jednoznacne 'mph'. Takze mps mi prijde ze je asi celkem v pohode. Ale zacina mi fakt vrtat hlavou kde maji definici. Ti amici jsou jeden velky vtip :)
    (Pro srovnani, BIPM vydava dokument o SI, kde jasne definuje jednak jednotky, tak i jak se pisou, pouzivaji atd.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Stínila by mu Země soláry. (možná i rušení chvostem magnetosféty - jen se domýšlím)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Hele, asi su blbej, ale jedné věci nerozumím: píše se, že JWST bude obíhat kolem libračního bodu L2, ale proč obíhat? Proč v tom bodě, kde - jestli to chápu dobře - dochází k nějakýmu vyrovnání různých gravitačních sil - prostě nestojí na jednom místě? A jak vlastně může něco obíhat kolem nehmotnýho bodu? Ten bod se chová jako kdyby hmotu měl? Tzn. "přeloženo" do grafickýho znázornění zakřivení prostoru - ten bod L2 leží v důlku a tělesa jej obíhající vlastně krouží po elipsách v různé vzdálenosti? Dík, tohle mně hlava nějak nechce brát :-)

    Jo, tohle jsem viděl a četl, ale pomohlo mi to jen mírně :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SHINIGAMI: Grafitace je sfiňa! :) (ale naštěstí klesá s druhou mocninou vzdálenosti :D)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Uz dost drsne zpomalil.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Časová osa, ukradeno z Redditu:
    L+00:00:** Launch
    L+27 minutes:** JWST separates from Ariane-5
    L+33 minutes:** JWST solar panel deployment
    L+12.5 hours:** JWST MCC-1a engine maneuver
    L+1 day:** JWST communications antennae deploy
    L+5-8 days:** Sunshade deployment
    L+15-24 days:** Mirror deployment
    L+36 days:** Begin telescope commissioning
    L+124 days:** Complete telescope commissioning
    L+180-210 days:** First images (Early Release Observations)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: neumi ani mps, tak je to vyrovnane
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam