• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Sestřelování balistických raket laserem je zastaralý koncept - oni na to ty rakety totiž začali připravovat. Otáčení kolem osy co laseru brání působit na stejné místo, ablativní vrstva co se odpařuje a laser rozptyluje a tak. Přinejmenším ty velký ruský jsou na to zařízený.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: v současné době je to jen v symbolické rovině, ale jako proč ne? samozřejmě, kosmický průmysl byl na východě, který je nyní zdevastovaný.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Zenity místo Sojuzů? To by šlo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pěkný symbolický krok, když ExoMars už stejně asi nebude, by bylo přijmout Ukrajinu do ESA. Určitě by to bylo rychlejší, než do EU...

    V současný situaci by velký přínos neznamenali, ale po válce přes naopak...
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ARCHIMEDES: Jako jo, no. Vsak ja se jako uplne nebojim, ze maj s cim prijit. Ale jistej si nejsem... ;-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BLACKHEAD: Nevýhoda chemických laserů (Cold War tech) relevantního výkonu (novější ABL na balistické rakety, nedokončeno, na oběžné draze to, do čeho asi plánovali Sověti dotáhnout Poljus) je velikost a omezená zásoba střeliva a u laserů polovodičových myslím ještě nikdo nemá relevantní výkony, Rusové tím spíš ne (v bojovém výkonu to je moderní věc, nic z minulého století).
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ARCHIMEDES: No to prave nevime, co ma Ivan nahore za hracky jeste z dob studeny valky...
    Samozrejme ze neprestali takovy veci vyvijet a samozrejme je tam neprestali posilat... Otazka je, jestli se nesoustredili jen na LEO a ISS...

    Vbec bych se nedivil, kdyby Vladimir Vladimirovic tech par svych satelitu obetoval, za cenu ze v momente T nebude nad tim uzemim fungovat GPS, ani nic jineho. :-/
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BLACKHEAD: OK, atomovku jsem vynechal, protože EMP/sprška částic (doporučuju test "Starfish prime") ve výšce cílené na GPS by poškodila i Glonass a Beidou.

    BLACKHEAD: Ale takový tam velmi pravděpodobné není, naštěstí.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ARCHIMEDES: Tak ono by stacilo mit vykonny laser nahore, na orbite. Ale stejne by to dalo tak jeden vystrel na hodne dlouhou dobu, kvuli chlazeni...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    LEGI: GPS jsou fyzicky v klidu, teoreticky by se dal asi napadnout systém, který zajišťuje předávání aktuálních parametrů (družice potřebují ze země updaty o vlastní dráze a další info, aby mohly vysílat něco, z čeho se dá poloha určit jen z přijímače).
    První "odklízení" družice družicí (prostě odtahovka) na ještě vyšší dráze (GEO) nedávno předvedla Čína, kdysi na tom dělali Rusové (jedna z variant kategorie "sputnik-istrebitel"), ale velmi pochybuji, že by to měli funkční (a navíc by to bylo pekelně drahé, napadnout tolik GPS družic, aby ho to vypnulo). A pak zbývají lasery a to se obávám, že na tuhle vzdálenost ani neoslepí senzory i pokud se někdo uměl zespod atmosféry trefit.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    LEGI: Myslim ze krome nejake specialni vesmirne zbrane (umistene uz ted na vysoke obezne draze Zeme), ma sanci na zniceni satelitu takhle vysoko jenom pomoci nejakeho super nosice a atomovky. Jinak asi nic moc. GPS jsou hodne vysoko.

    Jina otazka je ruseni ve vyssich vrstvach atmosfery...
    Tedy mezi vysilacem (satelit) a prijimacem (na zemi).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Cubesaty se uz kanadanum omrzely. :)
    Planuji rover na polu Mesice a chteji to stihnout za 5 let.
    https://twitter.com/csa_asc/status/1497296053200109571?t=bSnzeZqpFkW_eO2ccm2KBA&s=19
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Curiosity Finds a Bizarre Rock on Mars that Looks Like a Flower - Universe Today
    https://www.universetoday.com/154699/curiosity-finds-a-bizarre-rock-on-mars-that-looks-like-a-flower/amp/
    LEGI
    LEGI --- ---
    pardon, můžete někdo relevantně posoudit, jak jsou případně ohrožené gps satelity proti čemukoli, k čemu by případný šílený Rus mohl sáhnout?
    děkuju
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no já tam píšu, že mezi Jahnem a Remkem nevidím rozdíl. Dokonce jsem myslel, že on stihnul vstoupit mezi astronauty ESA po roce 1989, ale na seznamu bývalých astronautů ESA není, takže tu zmínku zkrátka nechápu.

    Sedni a naformuluj vlastní mail, lepší. at se na to koukám jak chci, tak bud nemá smysl dělat astronauta ESA ani z Jahna, a nebo pokud ano, tak potom i z Remka....
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: ono to cely bylo o politice. ted jsem cetl ze prvni Afganec mel byl uplne nekdo jiny, ale nebyl vladnouci etnikum, tak z nej taky udelali nahradnika..
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: jinak jsem chtel jeste napsat ze se mi libi ze ten email pises.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: ten skoro posledni odstavec bych proskrtal. Neni jediny duvod v tom emailu resit ze Remek je komunista. Osobni preference do toho emailu netahej.
    (mimochodem, kdyby Remek nebyl kovany komunista, tak by nikdy neletel)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: reálný důvod jsem ti napsal: Remek žije a tak lze jeho vstříčnost vůči ESA posuzovat. Jako velvyslanec v Ruské federaci, a bývalý kosmonaut, má jistě možnost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já jsem ho poslal. Jde prostě jen o fakta: není žádný reálný důvod, proč by Jähn měl být uznaný za prvního astronauta ESA a Remek ne. Dokonce na tom seznamu "bývalých" astronautů, kam mohl probublat formálně někdy po roce 1989, ani není!

    SUMAC: Přesně. Trochu mi překvapilo, že pro ESA jsme prostě "Rusové" nebo nevím jak to myslej. Prostě ho tam dali někdy v roce 1989, když fakticky první astronautem kterékoliv členské země ESA fakticky byl - ale to se po našem přistoupení do ESA změnilo, a oni prostě nějak zřejmě tu historii berou jako danou a nehodlají jí přepisovat, jenže to je právě to :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam