• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    KURE
    KURE --- ---
    XCHAOS: #kecy v rusku spíš potěmkinovy vesnice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: hele, nevím. krachující ekonomiky mají tendence budovat hladové zdi :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: OMG, nemůžu psát dlouhé texty bez korektur: "tak se vyplatí dráha spíš polární", samozřejmě. sorry, musím si hlídat poměr blábolt/tldr :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Konečně se o tomhle začalo víc mluvit. Bohužel je to velmi náročné (průlet ohniskem gravitační čočky Slunce znamená velmi omezenou možnost manévrování a velmi omezený výběr cílů pozorování - sond by muselo být mnoho a vyslaných moha různými směry)
    NASA Is Planning To Find Aliens Using Spacetime Warped Around the Sun - Slashdot
    https://science.slashdot.org/story/22/07/27/235236/nasa-is-planning-to-find-aliens-using-spacetime-warped-around-the-sun
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Russian Orbital Service Station - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Orbital_Service_Station
    tak prý pořád Orbital inclination 98.0° ... tak to jsem zvědav. no maj ideální výmluvu v podobě války a sankcí, proč to skončí jen u powerpointu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKARI: No, ve skutečenosti ROSS plánovali jeden čas umístit až na polární dráhu, nebo min. dráhu, která by byla dosažitelná i z Plesecku. Takže pravý opak toho, co dělá Čína, která si nižším sklonem zvyšuje kapacitu, kteoru tam dokáže vyslat - ale současně tím odpadají některé pozemní aplikace, protože to nepřelétá nad většinou obydlených oblastí světa.

    Pilotovaná stanice s vysokým sklonem by jednak umožnovala pozorovat většinu území Ruska, což ISS ani Mir neumožnovaly. Ale kromě toho mají zajímavý nápad se servisováním satelitů na polární dráze, což není úplný nesmysl (akorát se obávám, že bezpilotní servis satelitů, hlavně asi dotankování, bude nakonec zkrátka jednodušší a navíc Starlink a překotný vývoj elektroniky ukázal, že u družic bude zřejmě problém i se zastaráváním core komponent a nepůjde o nějaké dotankování)

    Obecně ten směr, když už se státy separují, aby stanice byla na dráze se sklonem, který vyhovuje nějaké konkrétní aplikaci, není úplně blbý: když chceme servisovat a dotankovávat nástupce Hubbla, tak asi nízký sklon je výhodou, protože tam dopravíme víc materiálu levněji, když věříme na pozorování země a nebo nás zajímá propagandistický dopad přeletů nad celým území, případně možnost aby posádka přistála kdekoliv na území velké severně položené země, tak se vyplatí dráha spíš rovníková. ISS byl takový divný kompromis, kdy na pozorování Ruska je sklon pořád zbytečně malý (pořád lítají někde nad Afrikou a Tichým oceánem a mají málo oken pro přímou komunikaci) a naopak pro raketoplány byl příliš velký a snižoval nosnost. Ta polární stanice by znamenala pro Rusko jistotu, že mají něco extra, co nikdo jiný nemá (a taky kosmická turistika, která nabídne prohlídnout si doslova každý kout Země, bude mít jistou atraktivitu). Ale sázím, že nakonec to vzdaj a ROSS bude cca na dráze ISS, nebo nejvýš sklon Pleseck (aby Progresy mohly startovat z Plesecku) a popravdě, pokud nedojde ke změně režimu a ukončení válkky, tak myslím nevypustěj nic.

    Pokud bychom na pozorování Země rezignovali a zajímaly by nás jen aplikace života člověka v kosmu, pak rovníková dráha nemusí být úplně od věci. Zase Lunar gateway, která měla zkoumat dlouhodobé fungování člověka v hlubokém kosmu, byla z řady hledisek nejzajímavější a měla dobrý poměr cena/výkon a ve skutečnosti mohla přinést i zajímavější výsledky, než opakovaný návrat na Měsíc (který je taky cool, ale proti Lunar gateway má obrovské náklady na každou člověkohodinu, kterou tam kosmonauti stráví)
    LEGI
    LEGI --- ---
    Rusko zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přinejmenším do roku 2028, tedy o čtyři roky déle, než tvrdilo. Reuters to řekl představitel NASA.
    LUDO
    LUDO --- ---
    IKARI: TKS malo lietat priamo na Protone

    TKS (spacecraft) - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/TKS_(spacecraft)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: i lodě Dragon používají hypergolická paliva, ale je ho tam výrazně míň než ve třech stupních Protonu :)
    (ale kdyby se něco posralo, i to málo by bylo dost nepříjemný)
    IKARI
    IKARI --- ---
    SEJDA: z vetsiny RP-1, ale ok, beru
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    IKARI: Ten plán tu byl, zkrácený polo-Sojuz na Protonu pro oblet Měsíce byl plánován (a de facto testován v bezpilotním programu série Zond).
    Ale moc se jim do toho nechtělo a po Apollo 10 už to nemělo smysl.
    A na raketě s hypergolickou pohonnou směsí krom Číňanů lítali i Američani (Gemini-Titan).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    IKARI: vsechny lode Soyuz pouzivaji hypergolicka paliva
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    jinak kolem zeme opet krouzi prvni stupen Long Marchu so vynesl Wentian a opet se nevi kdy a kam dopadne. to same se bude asi opakovat zase za mesic se tretim modulem

    @AJ_FI
    38m
    China's human spaceflight agency says it is tracking the Long March 5B first stage. The booster was in an orbit of 176.6 x 263.2 km inclined by 41.4 degrees at 0800 UTC today. No reentry prediction provided.
    IKARI
    IKARI --- ---
    SEJDA: myslim, ze ani rusove by nedali cloveka na raketu, ktera pouziva hypergolicky paliva :D
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Zvlast ted jestli budou pod sankcema dlouho, tak si myslim ze jejich kosmicky program bude notne skomirat, pokud nebude fungovat jenom na papire (plus par demonstrativnich startu behem roku prevazne s vojenskymi satelity)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: civilni pilotovana kosmounatika je pro rusy uz ani ne prestiz ale spis setrvacnost. ta jejich agentura by nikomu nechybela, prumysl co by se zapojil tam taky nemaji. ostatni se snazej komercialiovat LEO a sypat zdroje do pilotovanych letu k mesici a marsu a rusaci jsou ted ve vesmiru jen proto, ze tam bzli kdysi prvni a maji par lidi co to jeste umi.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    IKARI: asi muzou, kdyby upravili porty a vystrelili by sojuz na protonu .. +/- 3 roky vyvoje?
    IKARI
    IKARI --- ---
    KAERO: Putin by konec ruskyho pilotovanyho vesmirnyho programu za jeho hlidky asi nebral dost dobre :D

    SUMAC: problem Rusu s Tianhe je, ze tam nedoleti vlastni raketou, ne? - nemaj kosmodrom, ktery je dost na jihu
    KAERO
    KAERO --- ---
    SUMAC: holt otazka prestize. Pokud nemuzou spolupracovat na ISS nebo Tianhe, tak na udrzeni prestize nezbyva nez si postavit vlastni. A maji s tim hromadu zkusenosti, postavili jich nejvice. Stejne to je jen politicky vykrik a na nic se nezmuzou, protoze finance.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam