• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KAERO
    KAERO --- ---
    MALANIUS: Motor na druhem stupni jim zajimave osciloval. Pak udelal nejaky hodne rychly pohyb, a pak skoncil zaber.
    MALANIUS
    MALANIUS --- ---
    Liftoff a za Max Q. Well done 👏
    Relativity Space Launches First Terran 1 Rocket
    https://www.youtube.com/watch?v=_RDiAdeFPcE
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Prednaska i o tom jak soukrome firmy a Cina prevalcuji zapadni marodni vesmirne agentury v interplanetarnim vyzkumu uz ve 30. letech.
    A taky o organicke chemii atmosfery Venuse
    A taky o velkokapacitni analyze zivota na Marsu, v tech poslednichbpar letech, ltere nam zbyvaji, nez to tam zacnou kontaminovat lidi.

    https://www.youtube.com/live/s5BOFR69Svg?feature=share
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Kazachstán zabavil Rusku kosmodrom, rok 2023 začíná zajímavě
    Russian Space Base Seized by Kazakhstan Authorities
    https://www.aviacionline.com/2023/03/russian-space-base-seized-by-kazakhstan-authorities-after-legal-dispute/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: pockej aj pride Artemis-Axiom a nejake miliardaske jelito si zaplati cerny oblek i dopravu extra energii.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Takový je trend - vyvolat požadovanou emoci se zapojením ne víc jak 5 neuronů.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    LEGI: NASA jde proste s dobou a ten nastrel na audienci je hodne nizko, tak nejak instagramove nizko. cely jejich PR je o tom jak je to vsechno desne cool, veda, technologie nebo pokrok uz tam nikdo nedokaze sdelit a popularize vedy delaj lidi mimo nasa ve volnem case.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LUDO: "Asi každého na první pohled zaujala tmavá barva. Jak jsme se dozvěděli, tuto černo-oranžovo-modrou barevnou kombinaci na Měsíci neuvidíme a byla použita pouze pro tuto představovací akci. Tento grafický design vytvořil návrhář skafandrů ze seriálu For All Mankind, ale pro mise na Měsíc se počítá s klasickou bílou barvou, což má čistě praktické důvody související s mnohem lepším tepelným hospodařením."

    Skafandry pro návrat lidí na Měsíc – Kosmonautix.cz
    https://kosmonautix.cz/2023/03/skafandry-pro-navrat-lidi-na-mesic
    LEGI
    LEGI --- ---
    LUDO: jo, byla to krapet šaškárna. dlouhej úvod, kde si všichni gratulovali a všechno a všichni byli super, pak předvádění něčeho, o čem se dozvíš, že to má HD kameru a světýlka, uděláš v tom dřep, výpad a že to bude cool. a pak nastoupí děti se zvídavými otázkami.

    lehce, meh, ano.
    LUDO
    LUDO --- ---
    LEGI: nerozumiem predvadzacke cierneho skafandru, ked letovy kus ma byt normalne biely
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: to mi puvodni xEMU, kterou ukazala NASA pripadala lepsi s tim otocnym obloukem .. navic nikde neni videt, kde by si kontroloval urovne plynu
    LEGI
    LEGI --- ---
    live od 15:30
    NASA, Axiom Space Reveal Artemis III Moon Mission Spacesuit Prototype (Official Broadcast)
    https://www.youtube.com/watch?v=5KnOtI4fS3U
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: SpaceX nebude udrzovat paralelne 2 systemy. Falcon a Dragony konci. SpaceX chce provozovat jenom 4 crew a 2 - 4 cargo Dragony. Nic vic.
    Jakmile rozjedou StarShip prestanou vyrabet horni stupne Falconu 9. A dolni stupne Falconu 9 pujdou do muzeii, do srotu.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DZODZO: pripojovaci blok, ktery pouziva dragon, ma uz byt universalni

    SEJDA: tak tema byl bezny transport. Spacex ma v tuto dobu overenou technologii jak pro heavy, tak pro dragona do takove urovne, ze dokazi opakovane posilat pouzite rakety. Navysit produkci je jen otazkou zakazniku/prostredku. Kdyz se podivam na graf vynaseni nakladu na orbit za poslednich par let - podle zemi, tak nevidim zadnou konkurenci pro spacex...

    co se stane, pokud starship bude mit pauzu/vypadek jde videt na situaci kolem starlinku v2. Starship uz mel vynaset na orbit starlink v2. Ale protoze se nedodrzel casovy harmonogram vyvoje pro starship, tak predelali design starlinku v2 na "mini" verzi a svet se nezboril...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: existuje a neexistuje. Pro tyto manevry potrebujes port, ktery je "vyztuzeny", tj. napojeny na vyzstuze atp. Jinak by hrozilo, ze stanici rozlomis. Takto vyztuzene porty jsou typicky tam, kde se pocitalo s moznym rozsirenim stanice, tam se ted dokuje jenom Cygnus. To je "zapadni standardni dokovaci port".
    Pak existuje "mezinarodni standardni dokovaci port", na ktery dokuje Dragon a Starliner atd, ty jsou ale pripojene pres adaptery, protoze se s nimi drive nepocitalo. Je to otevreny standard a kazdy muze svuj "narodni" dokovaci port prizpusobit tak, aby byl kompatibilni i s "mezinarodnim standardem".
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: vo vesmire neexistuje nejake USB, s ktorym by sa dalo dokovat vsade? toto bude do buducna potrebne, to moze byt vacsi problem ako zhanat v alze v nedelu rano vhodnu redukciu
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RIP: nemaji zadny dokovaci port. Jenom NASA, ESA a JAXA maji zkusenosti s vyvojem zapadniho i mezinarodniho dokovaciho systemu.
    RIP
    RIP --- ---
    SEJDA: Úpravy dráhy ISS by snad měl zvládnout i Vulcan/Centaur/DreamChaser, pokud bude fungovat, jak má, nebo to nechápu dobře?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: Cinu nikdo neprevalcoval.
    Navic so vvsechny staty/agentury schopne vynest naklad na orbitu svoje nosice ponechaji a dale budou vyvyjet. Predstav si, co se stane, az bude mit StarShip RUD a rok nepoleti.
    S ISS dokaze pohnout nejenom Progres ale i Cygnus, a kdyz nebude Cygnus, urcite muze ESA/JAXA dodat neco co to dokaze. Behem jednoho, dvou let.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    CYBERWOLF: podil ruske kapacity ve vynaseni na orbit rapidne klesa v poslednich letech. Spacex vsechny drtive prevalcoval.
    A novy model spacex - starship - prinese tak obrovske navyseni kapacity & snizeni ceny za vyneseny kg, ze kdokoliv jiny proti spacex/usa bude vypadat jako tuktuk souperici s landroverem.
    Co se stane s ruskymi kapacitami, je absolutne irelevantni. ( max mohou byt problemy na iss stanici, protoze rusky modul se pouzival k orientovani ) Zbytek sveta je, oproti soucasne usa, v amaterske kategorii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam