• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SN0WCRASH: jinak H3 má poměrně zásadní inovaci na vodíkovém motoru, která je plně srovnatelná s Elonovým "full flow" na Raptorech, akorát je to poměrně technicky-esoterická záležitost a málo se o tom mluví.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    Tak Japonci uz tiez smerom mesiac
    H2A rocket with Japan's lunar lander successfully lifts off
    https://english.kyodonews.net/news/2023/09/9b9a0905c901-update1-h2a-rocket-lifts-off-1st-launch-by-japan-since-h3-failure.html
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Starty raket SpaceX už na YouTube neuvidíte, Musk upřednostní vlastní platformu – SMARTmania.cz
    https://smartmania.cz/starty-raket-spacex-uz-na-youtube-neuvidite-musk-uprednostni-vlastni-platformu/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    První fotka přistávacího modulu pořízená z vozítka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak nemůžu si pomoct, ale mrzí mi, že zmínka o samotné existenci Indické sondy na Měsíci zmizela z homepage SpaceflightNow (zmínka o selhání ruské sondy je tam pořád). Ono se to možná nezdá, ale úspěch to prostě je...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Indové to vůbec podávají jak kdyby tam přistáli kosmonauti, nebo rovnou založili ašrám. Což mě vlastně docela těší. Například:
    369747749-723895196443527-5128364067154289611-n
    KAERO
    KAERO --- ---
    Homelesaky nevyresime, ale muzeme se kochat nad indickym zpravodajstvim. Indove jsou frajeri - start lodi v primem prenosu i s premierem. A tady me zaujalo ze se s tim moc nedrbou a normalne prdnou divakum graf zavislosti teploty na hloubce mesicniho povrchu. Zadna bomba grafika, nejspis primo vystup z Originu (odhad). Si neumim predstavit ze by na nejakem nasem kanalu takovy graf vubec ukazali:

    Chandrayaan-3 shares first observations about moon's soil temperature | Latest News | WION
    https://youtu.be/F6UW4FumPOM?si=JhNnqf3WzTX22KHm&t=278
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BROUKOID: kdyby jim šlo alespoň o homelesáka, to by bylo konstruktivní. Žumpa je však mnohem hlubší a jde především o to, aby všichni dělali to co chci, ať už je to cokoliv, ale hlavně nic jiného. Kdo nepomáhá, ten škodí atd. Že to bylo vždycky je nepochybně pravda, v poslední době je však koncentrace nebývale vysoká, zdá se, že je to tak nějak všude a furt to houstne.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    CYBERWOLF: tak zase to neni nic novyho - tim bych se moc neznervoznoval, ignorantsky argumenty typu: "a rohliky kvuli tomu budou levnejsi?" asi existujou uz odpradavna, a proste urcita cast lidstva si mysli, ze dokud i ten posledni homelesak se nebude mit dobre, nikdo nema pravo venovat penize na nic jinyho nez zlepseni zivota toho homelesaka..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BROUKOID: mě teď spíš trochu straší, že mi bude furt někdo vykládat, jak jsou ty kosmický programy jenom černá díra na peníze a jde to za tisícinu ceny, když se trochu chce. Borci typu "přestaňte střílet rakety do vesmíru a běžte sázet stromy" už se toho chytli.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Mise na likvidaci kosmického odpadu má problém. Narušil ji kosmický odpad — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3609797-mise-na-likvidaci-kosmickeho-odpadu-ma-problem-narusil-ji-kosmicky-odpad
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SEJDA: ja sem se nechal unyst tim, ze kdyz KAERO rikal, ze v cene neni veskera predchozi prace a zkusenosti - tak ja sem jenom vymyslel lehce absurdni priklad, jak sice cena sondy nezahrnuje predchozi praci a zkusenosti, ale kdyby indove ted najednou ty penize mely, tak (protoze tu predchozi praci udelali a zkusenosti nabrali, tak by za tu cenu klidne zase poslali dalsi (mozna i levnejs!) - tj. moje pointa, asi nesikovne zamaskovana, byla, ze "ano. cena nezahrnuje predchozi usili, ale porad za tu cenu ted dokazou veci udelat" a samozrejme my (CR) za tu cenu udelame leda prd, protoze nemame predchozi praci a zkusenosti..

    ..v kazdym pripade, mesicni nackove uz V3 vyradili pred 75 lety, ted maj V666, rikaj ji horizont udalosti a letej k neptunu, takze penize nepotrebujou :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BROUKOID: nejaky osviceny vudce? Ten by za to postavil 10 V3 jednu poslal k mesici a 9 na Londyn.
    Nektere veci radeji nechej tak jak jsou. Veda ma svuj rozpocet, a filmy jsou bussiness.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    MAKROUSEK: diverzanti?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BROUKOID: A kdo by pak vychovaval lidi v diverzite?
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: souhlas, ale kdyby treba nekdo z disney rekl: "kurva drat, dalsi marvelovou kravinu nepotrebujeme, dam polovinu z tech $500 000 000 nejakymu normalnimu reziserovi, kterej natoci nejakej normalni film, a druhou polovinu poslu indum, at treba pristanou na europe :), tak by to mohlo fungovat :) .. a kdyby na ty sonde bylo este disney logo, byla by to lepsi reklama nez 10 generickejch superhero kravin ...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    indický rover už jezdí po měsíci
    Watch: India's Chandrayaan-3 rover comes out of the lander - BBC News
    https://www.bbc.com/news/av/world-asia-india-66613044
    KAERO
    KAERO --- ---
    BROUKOID: asi jsem to mel vic uvest - uz jsem videl srovnani ceny sondy a nejake casti ceskeho rozpoctu. S predstavou ze kdyz nebudeme dotovat to nebo ono tak bychom meli 1 nebo 2 sondy na mesic. Coz je nesmysl, protoze chybi zazemi, lidi, kosmodrom atd. Podobne jako to srovnani s cenou tretiradeho superhrdinskeho filmu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak na indické kosmonauty vypuštěné na velmi spolehlivé raketě GSLV Mk.3 se můžeme těšit velmi brzy - tohle byl v podstatě další ze startů, kterými se statisticky ujišťují, že tahle raketa ke fakt man-rated..

    Akorát jsem doufal, že ve svém typickém stylu pošlou svoje "gaganauty" po sérii eliptických drah spáchat nějaký rekord, ale zřejmě plánujou jen nudnou kosmickou stanici na LEO...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam