PUBLICURINATION: abychom se vrátili k debatě: Ano, ESA, která funguje mimo struktury EU i EUSPA, coby agentura řízená přímo EU, můžou politickou cestou dosáhnout toho, že evropské družice budou muset povinně startovat na (dražších) evropských raketách. Tohle je ale byrokratické řešení, které ke konkurenceschopnosti evropských raket nepřispěje.
Příklad: nedávný přesun družice Eumetsat z A6 na F9 je kritizován a je asi možné, že zrovna u této družice to nějak direktivně šlo nařídit, aby na A6 letěla. Jenže: horní stupeň A6 při zkušebním letu částečně selhal, a dá se předpokládat, že zrovna tahle družice by zrovna tu feature, která nezafungovala, mohla potřebovat. Zpětně se tedy to rozhodnutí může jevit jako prozíravé - i když, horní stupeň F9 při posledním startu taky (nečekaně) selhal a je to tedy docela dramaticky 1:1 ...
Já nejsem fanoušek Elona: politicky se on (nebo skupiny, které ho financují) docela dost odkopal a dnes už z něj jde spíš strach, než abych ho obdivoval (podobně jsem kolem roku 2000 obdivoval Rusy, že navzdory domácím problémům šli naplno do programu ISS - ale po nástupu Putina k moci a zejména po roce 2008 už jsem začínal hodně pochybovat). Podobně jsem SpaceX nejdřív fandil, ale teď si fakt myslím, že Evropa by se urychleně měla snažit být minimálně stejně dobrá. (a netuším, co na téhle formulaci ze mě dělá "deprivanta")