Jinak pro mě je Těreškovová ve stejný kategorii jako třeba Hanna Reitsch - ale ne proto, že by na špatné straně létala zamlada, protože létat pod Chruščovem, který mimochodem neválčil ani v Koreji, ani ve Vietnamu a kubánskou krizi uhrál v podstatě se ctí pro obě strany, mi nepřijde stejné, jako být nacistka. Ale řadím ji do stejného pytle kvůli její pozdní poslanecké propagandistické kariéře pod Putinem.
Škoda, že pro svobodný svět je dodnes hrdinou latentní nácek Lindbergh a ne Amelie Earhart, která prostě projevila až příliš šílenou odvahu. No, propagandistické systémy často po těch odvážných ženách sáhnou tak nějak účelově a někam je protlačí, zatímco v prostředí volné konkurence musí překonat spoustu překážek. Každopádně pilotky a kosmonautky jsou super zajímavé téma celkově, protože souvisí s tématem odvahy (já měl paraglide výcvik paralelně se začínající pilotkou - pravda, pohybující se v partě zkušených pilotů, zatímco já byl úplně mimo - ona to dala a já ne, kromě nešikovnosti byl rozhodně u mě důvodem i strach.... )