• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no, rozhodně veřejně prezentuje :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: mneschvaluje, nekoordinuje. Uz bysme mohli opustit tuto Urban Legend.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no ok ;-) přeci jen ale ty zásadní koncepty asi nějak schvaluje, koordinuje...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: "Elon ma vymyslene" .. SpaceX ma nekolik tisic inzenyru a desitku tisic techniku. I "tiskovy mluvci" SpaceX jsou inzenyri.
    Ten Cech, ktery pracoval pro SpaceX kdyz zacinali letat k ISS, sam rekl, ze Muska potkal 2x, a to mel na starost vyvoj SW/operacniho systemu pro Dragony. A to bylo tehdy, v dobach, nez Musk objevil Twitter.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no, já zrovna do Avio vkládal naději, že vyvinou reusable upper stage na bázi něčeho jako bylo IXV.. tohle mi přijde až hodně jako přes kopírák. Já si přitom nejsem jistý, že to má Elon vymyšlený nějak úplně geniálně.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: pomalicku se to rozvyji, pred 5 lety jsme jasali, kdyz jedna firma sidlici v cesku dostala zakazku na 4 ks odlitku, pricemz jenom 1 mel byt letovy. Dneska uz je firem napojenych na Space Bussines desitky, az o tom Dusan Majer pro Brnenskou hvezdarnu nataci jednou za 14 dni "Kosmicke Brno" na YT kanale hvezdarny, kde prave predstavuje jejich projekty.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: ze dostanu peniaze este neznamena, ze dodaju vysledky... pracovali sme pre nejake europske agentury a tam sa vzdy o vsetkom strasne dlho blabolilo nez sa vobec nieco implementovalo (ak vobec :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: model je copy pasta od inzenyru ze SpaceX. Tepre ved dostanou penize, na lepsi vyvoj.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sakra, ten tvar jsem už někde viděl....
    ESA - ESA and Avio sign contract for a reuseable upper stage demonstration mission
    https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Transportation/ESA_and_Avio_sign_contract_for_a_reuseable_upper_stage_demonstration_mission
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: cesta k Marsu je mu putna pac to dlouho tvra a on uz asi tusi ze se toho ani nedozije, tak proc vyhazovat miliardy na neco v temnem vesmiru, kdyz za ty same miliardy muzes mit cely White House ze zlata a udelat z nej Golden House? to je mu aspon k necemu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: to teprve prijde, az Cinani poslou cloveka k Mesici. Pak bude rikat, koukejte jaky jsem uzasny, my jsme o dva kroky dale, Mesic bude znovu nas.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ja bych vlastne cekal ze Trump zarizne vedecke druzice, ty plebs nezajimaji, a bude podporovat cestu k mesici a povidat jak je cesta "velka a uzasna" a ze on vsechno zaridil. Mel jsem za to ze cesta k mesici hraje na narodni notu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: jde, no. Možná Artemis proběhne, ale za zarytého nezájmu Trumpa a MAGA. Nebo nevím. On je blbej, ale ne tolik, aby nechápal, že NASA potřebuje a ani Elon není úplnej plochozemec, spíš na starý kolena bude takovej dr.Strangelove...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: to už se děje, ruší se celé programy na studium planety, skrývají se vědecké družice a zakazuje se mluvit o klimatu. A letos se vybralo dalších 10 nových astronautů a poprvé od roku 1985 tam nebyl ani jeden černoch. A administrátor NASA není je tam nějaký Maga interim a celý to jde do haje
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: já se bojím, že Trump najde zlůsob, jak do toho NASA kecat...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ARCHIMEDES: Jo a taky je tam první žena a černoch k měsíci. Ale o tom se teďka nesmí mluvit páč DEI...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Meet 'Integrity': Artemis 2 astronauts name the spacecraft that will fly them around the moon | Space
    https://www.space.com/space-exploration/artemis/meet-integrity-artemis-2-astronauts-name-the-spacecraft-that-will-fly-them-around-the-moon
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SUMAC: Poletí s nimi Kanaďan...
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SUMAC: v USA vedi ze je zeme plocha...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    tak Artemis II poleti uz mozna Feb 2026.
    ale v usa uz to nikoho nezjima,
    "There is more Canadian media here at Johnson Space Center for today’s Artemis II briefing than US media.'
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam