DZODZO: nedává mi to smysl, když máš dnes rolovatelné panely. Oni to chtějí hlavně prostě asi demonstrovat, že tu technologii uměj. V případě, že by křemík získávali jinde než ze Země, je to zajímavé. Navíc mám ale stejně podezření, že chtějí "tisknout" jen tu podkladovou konstrukci, nejspíš.
V zásadě, jestli jsem k něčemu skeptický, tak je to přeprava energie z oběžné dráhy pomocí mikrovln. Dva podobně šílené koncepty, tedy obří zrcadla, která by osvětlovala solární panely v noci, a nějaký výpočetní výkon ("datacentra") přímo v kosmu, mi přijdou výrazně méně šílené: jedno z toho je řádově levnější, než výroba elektřiny a následná konverze na mikrovlny (i když to zrcadlo by muselo být obrovské - násobně větší, než plocha FV elektrárny, kterou bychom chtěli osvětlovat, a navíc na nějaké relativně vysoké dráze, aby "prasátko" stíhalo přesně sledovat rotaci Země... a astronomové nadávají... ale v zásadě je metr čtvereční zrcadlové plochy násobně lehčí a levnější, než metr čtvereční fotovoltaiky) a druhá je ISRU - což v tomhle případě znamená výpočetní kapacitu přímo v kosmu, v podstatě chipy integrované přímo s fotovoltaikou a chladícími žebry do jediného kompaktního bloku.
Zdá se, že každý šílený sci-fi nápad, který se kdy objevil, se někdo pokusí realizovat jako svůj obchodní model...