KAERO: tohle sem dával taky, a ty fotky z 50tých let skutečně zajímavé jsou. Konspiračních teorií kolem atmosférických testů jaderných zbraní jde vymýšlet bezpočet, mj. proto, že atmosférické testy už nepokračují (pokud Vella incident byl jaderný test, což je téměř jisté, tak teda byl jedním z úplně posledních atmosférických, i když Francie a možná i Čína asi blbli ještě až do 80tek..)
Tam je skutečně zajímavé to časové okno: atmosférické jaderné testy ano, lety do vesmíru ještě ne. Pokud "silnoproudou magii", což jaderné exploze nepochybně jsou, nechápeme úplně do detailů (což by mi vůbec nepřekvapilo), tak mohly způsobovat nějaký "vícedimenzionální čmoud", o kterém netušíme nic, ale který přilákal.... UFO, kterému se dnes už neříká UFO. Další možnost jsou tajné manévry na oběžné dráze, dávno před tím, než došlo k oficiálnímu vypuštění prvních družic. No... podle mě by se to prostě neutajilo, no. Ne tak dlouho. Šílené plány existovaly... třeba odpálení jaderné bomby na Měsíci (uvažovaly o tom obě strany, pokud vím... potřebná modifikace ICBM je celkem minimální a ano, Rusové měli vysokoenergetický stupeň hotový jako první, protože to humpolácky ochcali - prostě hot staging, kdo se má srát s ulllage motors...)
Mě to nešokuje, nepřekvapuje, ale do tohohle klubu to při vší úctě nepatří. Protože "kosmonautika" v našem smyslu to v těch 50tých letech nebyla. Je to strašně zajímavá anomálie. Já mám anomálie rád, podle mě institucionalizovaná věda začla před anomáliema skutečně zavírat oči, až nakonec došla do fáze, kdy má ne nahodilé, ale konzistentní anomálie (Hubble tension, apod.) a bude muset změnit paradigma, problém je, že paradigma teď jde vymýšlet jak na běžícím pásu a dost si vzájemně konkurují.