• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: rakety létají ale spíš po parabolické dráze, tak uvidíme, jak se tomu přizpůsobí (jestli Trump, nebo rakety...)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KAERO: já beru jako jistotu, že Trumpovi o nějaký výzkum nejde, ale asi našel způsob, jak na tom pro sebe vydělat...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: trump puziva metafory a hyperboly častěji než nějaký Otokar Březina, moc bych se nad tím nezastavoval..
    KAERO
    KAERO --- ---
    NECROMAN: prvni co me u toho napadlo je ze uz asi 5x vyhral nad iranem. Uvidime jestli za par roku bude rikat ze uz vypustili tisice, mnoho tisic raket, a pocitat do toho bude i starty New Sheparda :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Trump chce do roku 2030 šestkrát zvýšit počet amerických vzletů do vesmíru — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/trump-chce-do-roku-2030-sestkrat-zvysit-pocet-americkych-vzletu-do-vesmiru-376811
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: i tak jsou az za Blue Origin
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: ano, čínská megakonstelace jistě bude mít přínos pro ruské a iránské bojové operace, o tom nepochybuju :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: furt nevim jakou ma cinska megakonstelace souvislost s porovnavanim Zhuque a Falcon, ale chapu to tak ze se potrebujes proti megakonstelacim vyhradit a potrebujes o tom psat.

Takze:
    Mam pocit ze nechapes jaky prinos maji megakonstelace pro bojove operace. A v tu chvili nikdo nejake plytvani zdroji proste resit nebude. Holt kejhak dnes je dulezitejsi nez zdroje chybejici tvym potomkum.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no, nevidím to tak optimisticky, naopak se z kosmonautiky stala podivná letadlová hra. Každopádně nezahazování raket po jednom použití nejde nefandit.

Abychom se vrátili k tématu: ani jeden z čínských vícenásobně použitelných nosičů, ani ten státní, ani ten "soukromý", není prostou kopií Falconu 9. Samozřejmě, nejvíc jsem zvědavý na evropskou vícnásobně použitelnou raketu...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: tie megakonstelace a datacentra su iba bussiness case na financovanie tej expanzie, leda ze by si vymyslel nejaky iny udrzatelny system financovania vyskumu vesmiru, napada mi Cold War 2, kde si staty pomeriavaju pipiky, mozno keby sa spojilo viac milionarov a vytvorili nejaku nadaciu pre vyskum vesmiru, ale to mi znie ako prilis velka pohadka :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: nehorázné plýtvání neobnovitelnými zdroji nezajistí přežití civilizace ani v současnosti, natož v budoucnosti...

Samotné usnadnění a zlevnění přístupu do kosmu byl dobrý nápad, od devadesátých let státy organizovaná kosmonautika v podstatě stagnovala. Ale všechny ty nesmysly s megakonstelacema a datacentry na oběžné dráze a tak, to je už prostě moc. Takový Kesslerův syndrom nás do budoucnosti fakt nijak neposune... naopak nás od ní může odříznout na celá staletí...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ma nas ale "puvodni vyzkum kosmu" este stale ako civilizaciu kam posuvat a zabezpeci jej prezitie do buducnosti?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: Číňané plánují min. něco jako vlastní Starlink.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: No ano. Takto formulované věty bývají osobní názory, tak to prostě je. Kromě shromažďování faktů mi baví vést i debaty o osobních názorech.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: tvar, spodek, rozmisteni a pocet motoru, nohy, rostova kormidla, to vsechno se podoba falconu jak vejce vejci. Ok, pouzili jinou slitinu, jine palivo. Ale to hlavni co dela falcon falconem tam je.
    Pridali podelna fixni kormidla, hadam ze je casem odstrani az jim pujde rizeni pri pristavani lip.

Falcon 9 uz se delsi dobu nevyviji, a hadam vyvijet nebude, vsechen vyvoj ted jde asi na starship.
    Zminka o megakonstelaci je mimo.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: "udělali přesně to, co mělo následovat" - to si myslíš ty
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Navíc materiál je stainless steel. A ta verze 3E bude evidentně výkonější, než Falcon 9...

Ne, že bych se těšil na soutěžení amerických megakonstelací s čínskými, teda...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: opravdu to jen zkopírovali?
    Zhuque-3 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zhuque-3
    Propellant LOX / CH4

Podle mě udělali přesně to, co mělo následovat místo nesmyslné megalomanie, která ma za hlavní cíl budit pozornost: metanová verze Falconu 9, kterou Elon jakoby přeskočil.

Problém je, že já byl fanoušek původního výzkumu kosmu. Nejsem fanoušek megakonstelací...
    KAERO
    KAERO --- ---
    cinanum trvalo 10 let zkopirovat design Falcon 9. Kdyz do toho zapocitam ze nejaky cas trvalo nez se projevil komercni uspech, a ze cina 10 let zpatky byla uplne jinde nez dnes, tak je to neskutecne rychle.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam