• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: u mne to nevychazi z kupeckeho porovnani poctu robotickcyh misi za cenu jedne pilotovane, ale spis vychazim z neduvery ze by se ESA (EU) zmohla na samostatne mise s lidskou posadkou. A ani ne z duvodu financnich, jako spis z duvodu procesnich, politickych, byrokratickych.
    Pro pilotovane mise je potreba mit silnou a trvalou politickou podporu, kterou mam pocit moc nevidim ani v zapadnejsich EU zemich.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Chápu existenci toho grygarovského sentimentu "kolik robotických misí bychom mohli mít za jednu pilotovanou?", ale v praxi je ESA bez plnohodnotného pilotovaného programu automaticky stále trochu účastníkem druhé kategorie.
    Ona ta pilotovaná kosmonautika nutí vyvinout a rutinně zvládat tolik věcí (od technologií po management) navíc, že to pak paradoxně usnadňuje spoustu věcí v misích nepilotovaných, aniž bychom ještě zabrousili do přidané hodnoty pilotované kosmonautiky samotné.
    (A ne, peníze, co se dávají na pilotovanoi kosmonautiku, by v nepilotované při zrušení její dražší sestry neskončily, ale šly by na impresi -doplňte-náhodnou-voličskou-základnu-.)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: me by se vic libilo kdyby se evropa zamerila na roboticke mise. a i ke vzdalenejsim planetam. Dragonfly uz tam mel davno byt.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Europe’s space chief wants decision this year on launching without NASA – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/european-space-agency-josef-aschbacher-launch-without-nasa/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Aleš Svoboda zahájil ostrou fázi výcviku na vesmírný let, který bude příští rok pilotovat - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-ales-svoboda-zahajil-ostrou-fazi-vycviku-na-vesmirny-let-ktery-bude-pristi-rok-pilotovat-40597086
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    taky jí mám, moc prima kniha a krásný vydání :) a ano, Marax je AI napodobující princip fungování lidského mozku. Lem tam dokonce vysvětluje, že jeho činnost není založena na mechanický paměti, ale na proudění a vzájemnym pusobení el. impulzů, což je teda na rok 1951 dost zajímavá představa počítače :)

KAERO
    KAERO --- ---
    ROSSUM: ech, jsme strasne offtopic, ale koukam ilustrace Rotrekl. Tak ted premyslim jestli ten super planek je specifikum naseho vydani a v polskem nebyl vubec?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: no oni si to tehdy z elektronek asi představovali..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: make da elektronka great again!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: 50tá léta byla AI posedlá minimálně stejně, jako jadernou energií... dnešní AI datacentra jsou hrozný atompunk...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROSSUM: díky.

Dle indicií jsem dohledal, že Marax je Machina Ratiocinatrix, tedy myslící stroj. Zřejmě něco jako Matka, ale o 30 let starší. Takže Babička.
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    CYBERWOLF: Originál vyšel 1951, překlad 1956...
    Mě asi nejvíc zaujala ta nová sazba písmem Garamond :)

ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    CYBERWOLF: Letadlo se vypouštělo na průzkum přistávacího místa, když byla raketa ještě vysoko, možná i na nízké orbitě. Po přistání se dělal průzkum okolí tím vrtulníkem.
    Co je marax nevím, musel bych si to znova přečíst...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ROSSUM: zvlášť oceňuji směrem k zemi vypouštěné průzkumné letadlo, čtyřpatrové přístupové schodiště a heliport hned za atomovým milířem. Jsou to 50. léta? Tušíš co je Marax?
    ROSSUM
    ROSSUM --- ---
    ARAON
    ARAON --- ---
    XCHAOS: Tak ne! Já už na to nevidím. ESA! Já to čet jako NASA. No proto. ESA. To jo. To je pravda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARAON: ESA, ne NASA.
    ARAON
    ARAON --- ---
    XCHAOS: To zni woke. Jsem prekvapeny, ze to nezrusili. Asi se o tom Trump vcas nedoslechl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ESA’s FLEX satellite will study how plants function by measuring the faint fluorescence they emit during photosynthesis.

When chlorophyll absorbs sunlight, most of that energy goes into photosynthesis. But a tiny fraction is re-emitted as fluorescence at red and far-red wavelengths between 640 and 800 nm.

Drought, the availability of nutrients and pests affect photosynthesis and the machinery controlling absorbed light and fluorescence.

FLEX (satellite) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/FLEX_(satellite)
    ESA - Ten quirky facts about plant fluorescence
    https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/FutureEO/FLEX/Ten_quirky_facts_about_plant_fluorescence
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam