• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci











    ___________________________
    Pár informací k literárním rešerším:

    Popis některých elektronických informačních zdrojů (přírodní. technické, humanitní):
    http://knihovny.cvut.cz/infzdroje/e-zdroje.html
    (doporučuji přelouskat, dole je nějaký povídání o databázích)

    hledat se dá samozřejmě i jinde, já zkoušel např.:
    http://www.ascelibrary.org/
    (stavebnictví)
    a tady:
    http://www.google.cz/
    :-)

    Akademičtí a vědečtí pracovníci udělají lépe, mám takovej dojem, když se přihlásí pod svým jménem v "Bráně k vybraným informačním zdrojům":
    https://dialog.cvut.cz/
    (nabídka zahrnuje všechny naše hlavní univerzity a vysoké školy, já mám vyzkoušeno jen pro tu naši...)
    ještě k mému dojmu, myslím, že pokud není člověk přihlášen, některé databáze nezobrazí některé výsledky rešeršního dotazu (ale nevim...)

    Vyhledává se, nečekaně, zadáním vhodných klíčových slov, frází a jejich kombinací, každá databáze má svá specifická pravidla, obecná (AND, NOT, OR) jsou s největší pravděpodobností všude stejná

    Některé články se dají dohledat rovnou v pdf (příslušné časopisy popř. google), popř. jsou zobrazitelné ve fulltextu. Většina ale není. ČVUT a pravděpodobně i další naše instituce mají spoustu časopisů předplaceno (jak jsem zvěděl), články si lze objednat.

    Na ČVUT/Fsv to funguje tak, že se člověk zaregistruje na EDD:
    https://edd.cvut.cz/edd/
    ,dalším krokem je návštěva knihovny (pí. Němečková) a podepsání papíru o tom, že budete dodržovat autorská práva (trochu legračně přísná, jakože mít jen jednu tištěnou kopii, apod.). Pak člověk vyplní údaje o požadovaném článku (autor, stránky, ročník, ISSN,... typ pohlaví, sexuální orientaci apod. .-) ). Po nějakém čase příde mail o stavu žádosti a člověk by v EDD měl mít rovnou možnost článek stáhnout např. v pdf. Mně se stalo, že jsem ještě musel volat pí. Němečkové, že mi to hlásí nějaké nepěkné hlášky o tom oprávnění - ona se na to podivá a pak už to jde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam