• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Rád bych, abys po letech začal být ve svých výrocích konkrétnější.
    Hele, pokaždé je k dispozici určitý rozpočet. Nikdy není neurčitý. Ta věta nic neznamená.
    Co říkáš tedy je, že kupujeme-li aparát (za určitý = jakýkoli rozpočet), je rozumné za vše kromě beden utratit "co nejméně". Kolik to je? Co nejméně může znamenat onu integrovanou zvukovku - there goes the player - z ní dvojlinku Hama do zesilovače z Tesca za 799 korun (předpokladem je, aby měl dostatečný výkon) a z něj dvojlinku Hama do libovolně drahých beden (there goes zbytek rozpočtu).

    Je to to, co říkáš? Pokud ne, můžeš definovat ono "co nejméně" v oblasti CD přehrávačů a zesilovačů (předpokládejme automaticky integrované, protože to je stejné jako dělené)? Stačí mi částky. Třeba DVD přehrávač do tisícovky a zesilovač do tří tisíc. K tomu Dali Megaline za milion korun, byl-li určitý rozpočet milion a čtyři tisíce. Kabely zanedbáme.

    Fakt jsem se teď rozhodl zjistit praktickou stránku tvých názorů a doporučení. Prostě si stavím aparát. Mám na něj určitý rozpočet. Poraď mi. Bez prdele.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: "metodou slepého testu zjistíme, že nic nezjistíme" - to říkáš ty. Ve skutečnosti slepý test ukazuje, že rozdíly nejsou pouhým sluchem detekovatelné.

    A reálné uplatnění je, že není nutné vyhazovat peníze za rozdíl, který není poznat :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: Počkej, jakto? Přece metodou slepého testu zjistíme, že nic nezjistíme. To je to, co jsme zjistili. Opakuji: slepý test hifi komponentů odhalí skutečnost, že nepoznáme žádné rozdíly mezi komponenty. On neodhalí, že tam žádné nejsou - ostatně tam objektivně jsou, každý komponent přece na škopku měří úplně jinak - jen se zjistí, že je nepoznáme. Máme tedy metodu, která spolehlivě zajistí, že nepoznáme rozdíly mezi komponenty.

    K čemu je taková metoda dobrá? Proč se k ní upínat? Jaké je její reálné uplatnění?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Říkám to, že když máš k dispozici určitý rozpočet, tak je rozumné za přehrávač, zesilovač a kabely utratit co nejméně. Přitom pokládám za samozřejmé, že si člověk koupí přístroje, které se mu líbí a vyhovují parametry (např. výkon zesíku) a ne vyslovené shity. Díky tomu ušetříš peníze, za které získáš lepší zvuk koupí dražších beden, na které bys jinak neměl.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: To ze odhali, ze tam objektivne rozdily nejsou neznamena ze neodhali nic.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: Ty vynechávám, stále zbývá 99,9 % všech přístrojů na planetě, které nejsou 15 let staré, postavené ze součástek, vyrobených z kozích bobků, ani nejsou integrované na desce tvého iPodu. Bavím se o přístrojích, co koupíš v obchodě.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: To tě baví, se motat v těchto slovíčkách? Čili věta "poznám, který z nich hraje nejlíp" znamená totéž jako "nepoznám nic". Nemohl bys jít rovnou k cíli?

    Můžu se tedy znovu zeptat, proč to lpění na metodice, o které je spolehlivě známo, že neodhalí nic?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: Samozrejmne kdyz z toho vynechas tu krabici z AR a integrovany zesilovac zvukove karty za 150 korun, ze. Ja jen abys nemel pocit, ze tvrdim ze je to timpadem jedno.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Já to nechápu!!!
    Aparát se skládá z beden, káblů, zesilovače, káblů, předsezilovače, káblů, CDčka. That's it.
    Ze slepých testů po celém světě jasně vyplývá, že kromě beden není naslepo slyšet NIC. Ověřeno tisíci pokusy.
    Tak jak kurva mám skloubit věty "...nejde o to, aby člověk pořizující aparát absolvoval hromadu slepých testů" a "Slepé testy jen odhalují nesmyslnost některých bludů"? Vždyť kromě jedné jediné věci, beden, je celej aparát blud.
    Já chci mít doma bluduprostý aparát a nechci utráčet peníze za pičoviny a snobismus. K tomu mi naprosto spolehlivě dopomůže slepý test. Takže ho chci absolvovat, ne? A z jeho výsledků si postavit aparát. Ne? Nebo hergot co teda říkáš?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: "Hrajou vsechny stejne dobre" je, kupodivu, taky mozna a spravna odpoved na otazku "Ktery z nich hraje nejlip"
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: A pokud jsi schopen o zesilovači napsat, že bys "ho dokonce i nadřadil nad bedny", tak jsi zřejmě zcela ztratil kontakt s realitou. Rozdíly mezi zvukem reprobeden jsou nesporné, zřejmé a jasné. Rozdíl mezi laciným dvoupásmem a slušnými sloupy pozná i úplný laik. Jen ty rozdíly mezi zesilovači se nějak nedaří poznat, když na ně lidé nevidí :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Nedělej nechápavého - ty věty jsou naprosto jasné a není na nich nic dalšího k vysvětlování:
    "...nejde o to, aby člověk pořizující aparát absolvoval hromadu slepých testů"
    "Slepé testy jen odhalují nesmyslnost některých bludů"

    Je přece jasné, že mluvím např. o těch tisících slepých testech kabelů nebo zesíků a o tom, co z nich vyplývá.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: Nerozumím, kam jsi to odbočil? Takže jsi si ve slepácích ověřil, že nezjistíš rozdíly mezi komponenty. Proč teda píšeš větu "Prave ze to pri nich zjistis, zjistis ktera krabice z tech co chces kupovat hraje nejlip."? Vůbec nechápu tu logiku.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Počkej počkej. Teď už seš u kabelů. Bejvaly doby, kdys byl militantnější, to jsem měl radši. Časem se omezíš na slepý testy konektorů a tam už se i shodnem, že je to u prdele, pakliže jsou zlacený (a že nejlepší jsou beztak profi Neutriky-cannony.)

    Pojď zpátky. K zesilovačů pěkně. To je po bednách ten nejvíc určující komponent sestavy, já bych ho dokonce i nadřadil nad bedny. Ze slepých testů zesilovačů vyplývá, že je mezi sebou nepoznáš, takže mezi nimi též nejsou rozdíly. Takže za zesilovač můžeš ušetřit taky a koupit si libovolnej. To je, co říkáš, ano?

    No a jak si to teda mám celý přeložit do reality? Slepákama se nemá cenu řídit, říkáš. Zároveň nám jasně ukazují, jak neexistují rozdíly mezi komponenty, takže se dá ušetřit. No takže se jima asi má cenu řídit, ne? Nebo nerozumím, cítím tam nesouvislost mezi oběma tvrzeními. Jsou teda k něčemu ty slepáky nebo ne? Má si člověk podle jejich výsledků pořizovat aparát nebo jsou na prd? Předem víme, že v nich nic neuslyší.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: Delal, a ve chvili kdy ten levnej nebyl patnact let stara sunka postavena podle AR zjistil sem ze rozdil neslysim, tak sem se soustredil na jiny veci (vzhled, ergonomii)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Udělat slepák dvou zesilovačů? Těch bylo už několik tisíc a za kontrolovaných podmínek NIKDO nedokázal spolehlivě poznat ten drahý od toho levného.

    Jaký asi může být reálný vliv na požitek z poslechu HUDBY, když naslepo nedokážeš říct, který zesík hraje???
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: Jak neshodnem? Ti říkám, že k tomu závěru prostě NEDOJDEŠ a už vůbec ne opakovaně. Sestava jistě, komponent ne. Sorry, že jsem s tím takovej persistentní, ale už jsi to zkusil? Udělat slepák třeba dvou zesilovačů? A došel jsi - opakovaně - k závěru?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Nedělej hloupého. Už jsem tu napsal víckrát, že nejde o to, aby člověk pořizující aparát absolvoval hromadu slepých testů a podle nich se rozhodoval.
    Ale když vím, co z nich vyplývá, tak můžu ušetřit např. za kabely, o kterých ty prohlašuješ, že mají slyšitelný vliv na zvuk. Akorát ten vliv poznáš jen tehdy, když víš, který kabel je zapojený :).

    Slepé testy jen odhalují nesmyslnost některých bludů, které se tu snažíš hájit - bohužel nikoli normální argumentací, jaká je obvyklá v jiných diskuzích.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: V tom to asi bude, tady se proste neshodnem. Pokud dojdes opakovane k zaveru, ze nejaka sestava hraje lip i kdyz ji nevidis, tak te prece nerozhodi ze je fialova s puntickama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam