• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    SVANC: 500ms dozvuk v mem obyvaku? Cim to zmerim? Nebudu tu hned psat, ze je to dle meho soudu uplna picovina, nejdrive chci dukaz .)
    SVANC
    SVANC --- ---
    Rozdíl mezi akusticky vyřešenou místností s dozvukem vyrovnaným mezi 200 - 300 ms a běžným obývákem (typicky kolem 500 ms, velká nevyrovnanost) je sice o něco méně markantní, než rozdíl mezi běžným obývákem a koupelnou, ale přesto jasně poznatelný. Když se utratí 20 litrů za akustické úpravy, je výsledek jednoznačný a velmi pozitivní. Stejná investice např. do kabelů nebo dražšího zesilovače, přinese "rozdíl", který je "poznatelný" jen tehdy, pokud posluchač ví, co právě hraje. Co z toho vyplývá z hlediska prosté logiky, ať posoudí každý sám...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    EXCITE: Ta dlažba není dobrá, ale poměry místnosti ti umožní dát repro v pohodě metr a půl od zadní stěny a sama se posadit plus mínus do prostřed (= za zády budeš mít metry a metry prostoru), což je velmi dobrý pro poslech. Zařiď, ať ti to tam při tlesknutí nedrnčí (kobercema, knížkama, závěsama), dej tam nějakej nábytek a zbytek si sedne. Hlavně neměj bedny na jednom konci a sám nebuď na druhým konci.
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    MACHALIK: JJ, konecne rozumna slova. Ja mimo toho umisteni u delsi / kratsi strany mistnosti aktustiku neresil.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FURYAN: To je trochu svérázný pochopení té věty.
    Myslím tedy, že průměrně obydlený panelákový obývák je naprosto dostačující na poslech libovolného aparátu a není potřeba se jakkoli "zaměřovat na akustiku". 99 % našich životů žijeme v akusticky neupravených prostorách a je to v pohodě. Není potřeba, jako Svanc, oblepovat cimru rockfonem a myslet si, že tím dosáhneme něčeho jinýho než sice příjemnýho, ale vesměs nedůležitýho zatlumení určitejch frekvencí. Budovat dobrej aparát v úplně obyčejné cimře je mnohem důležitejší. Místnost je to poslední.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    EXCITE: To je slušnej prostor. Za záda nějakou knihovnu, nábytek, čalouněnou sedačku, koberec, závěsy... Jak říkám kvalitní apec ti zahraje dobře itak, přinejhorším ztratíš na nějakejch kritickejch frekvencích max. 15% z pomyslnýho ideálu. Zato blbý levný hifi bude hrát blbě i v profistudiu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TEDDYBEDDY: já jsem teď ve fázi přemejšlení co a jak..a pro představu: místnost dlouhá 8 m, na šířku 4,5, repra budou na kratší straně, dlažba všude, takže skoro malá "hala" :)
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    SVANC: Ae mekintose ma peknyho, to zase jo :) SKoda toho CD, nechapu, proc CD, kdyz CD hraje digi na hovno :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    SVANC: Ten graf je zavádějící, ucho na takhle blízkou vzdálenost reaguje na výšky jinak než bedny, skutečně rovný sluchátka by vůbec rovně nezněly a graf jako tenhle zas neznamená že to bude hrát blbě.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Teddyho přiměřeně velká a zatlumená místnost:


    AKG 701 aneb reference pro zvuk v cimře:
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    EXCITE: Bingo. Ale já třeba nehraju v hale, ale v přiměřeně velký & zatlumený místnosti a hraju tak max. na 5W. Čili ty hlavní nepěknosti jsou přímo úměrný kvalitě mýho apu.
    Nejjednodušší fíčura jak poladit zvuk v cimře je v porovnání s nějakejma referenčníma sluchadlama. V mým případě s AKG 701 např. Rovnou taky řeknu, že pro dosažení takovýho levelu stojí nejlevnější bedny cca 20x tolik než ty sluchadla nemluvě o dalším a žádnejma molitanama na stropě to prostě vochcat nejde.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TEDDYBEDDY: sweetspot obykle ho vyhledávám i na koncertech,abych se vyhnul různým nepěknostem kolem
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    EXCITE: Ne nutně ale pure stereo má prostě svý limity a sweet spot je víceméně danej.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    FURYAN: sedneš si přesně tam, kam ukazuje obrázek a máš po problémech :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    EXCITE: Mno a o tom tu právě de řeč, páč ozvučování prostrů je jinačí disciplína žejo ;)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TEDDYBEDDY: platí , pouze pokud se bavíš o domácím hifi, kde más sedačku v předepsaný vzdálenosti a ne o ozvučování "nějakýho" prostoru
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    MACHALIK: Myslis tedy, ze prazdny panelakovy obyvak, a plny panelakovy obyvak zneji oba stejne a ze se to halo jak v jeskyni da kompenzovat treba lepsi kabelazi? ;)
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    MACHALIK: A pak, ze na velikosti nezalezi! :D
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MACHALIK: Jako všichni jsme si tím asi prošli. Nakoupíš nějaký entry economy takyhifi za 30- 50k a rychle zjistíš že to nehraje. Koukneš do chytrýho magacínu, kde říkaj, že máš poladit akustiku, tak holt ladíš akustiku.
    Přitom úplně stačí si očekovat každej aparát poslechem v blízkém poslechovém poli ( NFL). Musí bejt samo dobře rozestavěnej, což ale nejni žádná věda viz. obr níže. Když člověk nebydlí zrovna v jeskyni dostane tak vzorek cca 90% možné kvality aparátu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mimochodem jsem dnes po velmi dlouhé době absolvoval hifihospodu s kámošema a došli jsme k jednoznačné shodě, že jestli ně něco univerzálně nesmyslně přeceňovaný, tak je to akustika místnosti. Vlastně na ní fakt nezáleží. Je s podivem, jak je možný, že v tomhle klubu je opačnej názor byť je akceptovanej - značí to nezkušenost pléna s tématem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam