• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAJA: což ovšem není u mástrovejch supermašin problém- Problém nastává až na levným cdp, který emá tak přesný hodiny. Čili ano, studiovej digitální nahrávací aparát nemá slyšitelnej problém s jitterem.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    DOCKINEZ: nekdy? ja prave myslel, ze soucasny vinyly jsou uz v naprosty vetsine ze stejnyho masteru. nebo se mylim?
    MAJA
    MAJA --- ---
    u většiny vinylů je trapný fakt, že nahrávání, studio, mastering probíhá digitálně a až na konci je to převedené do analogu ... tuším i třeba Pink Floyd v sedmdesátých letech nahrávali už digitálně ... ale gramofony jsou krásné stroje a ten rituál přehrávání je krásný ...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ENGUMAZ: Někdy ne. A to je tajemství nahovno hrajících vinylů
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    VOZKA: on jeste nekdo dela odlisny masteringy?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TEDDYBEDDY: Myslím že si nerozumíme. Já neříkám že neslyšíš (nebo kdokoliv jiný) rozdíl mezi CD a vinylem. Já říkám, že ten rozdíl netvoří jitter.

    Ale to co říkáš je taky blbost už proto že bych z toho CD musel vzhledem k odlišnýmu masteringu pro vinyly poslouchat vlastnoručně vyrobený ripy toho vinylu aby to bylo vůbec srovnatelný, jinak poslouchám úplně jinou věc, a ty ripy je potom zas blbost pálit na CD a dává smysl leda poslouchat to přímo z nějakýho digitálního zdroje. Pak by se z toho dalo vůbec usuzovat něco o kvalitách zdrojů samotnejch.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TEDDYBEDDY: rád dělám věci na jeden zátah. Než abych si úkol rozdělil na x částí a každej den v pohodě dělal trochu, tak se radši kousnu, udělám to najednou a pak hodím nohy na trnož :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DOCKINEZ: proč na jeden zátah? ;)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    v ten moment uz asi pripustis leccos

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    10-15 hodin soustředěnýho poslechu. Na jeden zátah? To už musí bolet.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    VOZKA: Prostě si poslechni a porovnej gramec a cdp dejmetomu na levelu 30k+ na solidním aparátu 100k/ 200k+ a dej tomu 10-15h soustředěnýho poslechu. Pak písni jak to dopadlo ;)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TEDDYBEDDY: Danosti bych zanechal církvím, v "odborné" diskuzi se to nehodí.

    Jitter obecně je slabě definovanej jev, flutter a wow na deskách a páskách je technicky taky forma jitteru, a to zdaleka nejsilnější (oproti běžným současným digitálním zařízením o několik řádů) a nejvíc slyšitelná.
    I u digitálu jsou různé formy jitteru, které typicky vyvářejí v signálu sidebandy. U slyšitelnosti záleží na tom jestli je jitter periodický nebo náhodný a jaká je jeho velikost, ale u rozumných zařízení z 21. století jsou ty sidebandy hluboko pod hladinou šumu.

    Samozřejmě, i bordel tišší než je úroveň šumu může být někdy slyšet. Testy ukázaly, že periodický jitter o velikosti jednotek ns může být na čisté sinusoidě slyšet. Na komplexním signálu se to ovšem slyšitelnost nepotvrdila, obvykle je navíc ve skutečnosti jitter náhodný, což je slyšitelné méně. Vzhledem k tomu že koupit zařízení s jitterem okolo 1 ns dnes už není velký problém (před rokem 2000 to tak nebylo, proto se to asi pořád do zblbnutí řeší), dá se doporučit brát to jako kritérium pro nákup DACu, ale je to spíš pro pocit.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    VOZKA: No, a co bys chtěl ještě diskutovat synu? To je danost.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TEDDYBEDDY: děkuji, kapitáne Nabíledni, upřesním tedy že mi jde o tuto část: "jitter, na který je lidské ucho citlivější než např. na mechnické ruchy nebo kolísání otáček talíře gramce"
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TEDDYBEDDY: [citation needed]
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BLAMAZ: Důležité je, že při analogovém snímání není obsažen jitter, na který je lidské ucho citlivější než např. na mechnické ruchy nebo kolísání otáček talíře gramce. To, že to pak sprasíš levným DA převodníkem je věc jiná.
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    To BLAMAZ:
    Nebo libovolny gramec s MM vložkou a tenhle převodník s RIAA předzesilovačem:
    https://aq.cz/produkt/pro-ject-optical-box-e-phono-black-1
    Mimochodem, skoro se mi to tak jeví, že - PJect má krabičku na všechno..
    Pokud by byl zájem napište do pošty - dodám "pro Nyx" za 2.900 Kč
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HASH: Ano, existuje nepřeberné množství externích USB zvukovek, z nichž mnohé mají i optický výstup.
    HASH
    HASH --- ---
    Existuje "USB to optical" krabicka?

    Mam doma notebook, ktery po prichodu domu pripojuji *jednim USB-C kabelem* k monitoru. Do monitoru mam pichle vse ostatni - primo v nem je napajeni, USB hub ale i treba audio jack.
    Chtel bych do beden dostavat zvuk digitalne, krome bluetooth to jde jenom pres opticky port. Existuje neco (externi zvukovka?), kterou muzu pichnout do USB hubu v monitoru a dostat tak opticky signal do beden?

    Je tohle ta spravna krabicka?
    https://www.amazon.com/Signstek-Coaxial-Converter-Convert-Analogue/dp/B00FEDHHKE?ref_=fsclp_pl_dp_1

    Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam