• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Jasne, ze to je jak hazeni minci
    IV0
    IV0 --- ---
    SVANC: Napadlo mě přesně to samé. Kdyby to tipovali bez toho, že by věděli, co tipují, tak by to 33% těžko náhodně. Takže lidi, co jakože slyší, se shodují s množstvím lidí , co by tipovali náhodně. A autor z toho odvodil, že zajetí na tom, jak člověk slyší...
    CROME
    CROME --- ---
    SVANC: Proste nikdo nic neslysi a je to jen nahodne tipovani:)
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: Jak tam mají ošetřené místnosti? Akustika hraje řádově větší roli než jakékoli jiné komponenty s výjimkou reprosoustav.

Jinak v článku mě zaujala testovací metodika:
    "Na uších záleží
    Rozdíly mezi kabely dokázala rozpoznat přibližně třetina posluchačů, dvě třetiny buď neslyšely rozdíl, nebo byl tak nejednoznačný, že byly odpovědi v dotazníku příliš nekonzistentní.
    "
    Jenže:
    "Každá skupina posluchačů absolvovala zpravidla dvě kola poslechových testů. Při každém kole jsem jim 5krát přehrál část (zpravidla zhruba minutu) stejné testovací skladby.
    Do kategorie „slyším“ patří ti, co správně rozpoznali všechny ukázky, nebo udělali jednu chybu. A patří tam i ti, co změny rozpoznali přesně opačně – jinými slovy kabely spolehlivě rozpoznali jeden od druhého, ale preferovali zvukový projev levnějšího.
    "

Klidně mě někdo opravte, pokud dělám chybu, ale vychází mi to takhle:
    5/5 správně: 1/32 ≈ 3,1 %
    4/5 správně: 5/32 ≈ 15,6 %
    dohromady: 6/32 = 18,75 %
    Teď opačný extrém ("patří tam i ti, co změny rozpoznali přesně opačně"):
    0/5 správně: 1/32 ≈ 3,1 %
    1/5 správně: 5/32 ≈ 15,6 %
    dohromady: 6/32 = 18,75 %
    Celkově (včetně „opačně správně“):
    (4 nebo 5 správně) NEBO
    (0 nebo 1 správně)
    12/32 = 37,5 %
    Takhle to vychází při naprosto náhodném tipování - přibližně třetina posluchačů.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Výsledky slepých testů. Já se toho neúčastnil, nebyl na to čas. Dveře se otevřely vždy v daný čas a mě se nechtělo to nějak hlídat. Letos jsem se zaměřil na vybrané sestavy a strávil u nich většinu času, než že bych se snažil poslechnout si všechno z celé výstavy. I tak mi těch 7 poslechových hodin uteklo neuvěřitelně rychle.
    Těžko hledat zvukového vítěze, máloco tom hrálo vyloženě nahovno :)
    Možná jen stručně: B&W801D4 + Macintosh. Na to, jaký ranec to vše stojí, žádný zázrak. Zvukově poutavější tam byly o několik řádů levnější sestavy a to i mezi regálovkami (pro mě upřímně překvapení).
    Moc pěkně to hraje Šrollovi, tam jsem se zasekl asi nejdéle. Borec si nejen postavil vlastní bedny, ale i DAC se zesikem. Bylo fajn ho poslouchat, jak se ke všemu dopracoval. Klobouček.
    Nejslabší byl IMHO designový Devialet a celá velká sestava Klipsch, kde ten zvuk byl řekněme hifi, rozhodně ne ale hi-end.

Audio Video Show 2026: výsledky slepých poslechových testů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/audio-foto-video/slepe-poslechove-testy-kabely-reprokabely-streamery-hi-res-audio.A260323_152142_audio-foto-video_nyv?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    tl-dr závěry příští týden

Audio Video Show 2026: slepé poslechové testy přilákaly stovky zájemců - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/audio-foto-video/slepe-poslechove-testy-kabely-streamery-audio-video-show-praha-2026.A260322_085530_tec_technika_nyv
    NOKOS
    NOKOS --- ---
    pravdu ma jenom analog ;-)

CROME
    CROME --- ---
    Stribrnej kabel za fucking $ 4500 ma (prekvapeni) naprosto srovnatelne meritelne vlastnosti jako OEM za $5 :)

Kimber KS 1036 Silver RCA Cable Review | Audio Science Review (ASR) Forum
    https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/kimber-ks-1036-silver-rca-cable-review.70121/
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Němci se toho nebojej.

MAJA
    MAJA --- ---
    Základní pravidlo zvukaře na koncertu je - dokud neteče krev z uší, přidej volume .... a pro mastering to bude podobné.
    NOKOS
    NOKOS --- ---
    PLAYER: A to jsou tam dve zvukove stopy. Tahle je LPCM, ale taky je tam jeste stejne vypadajici DD. A kdo nekdy slysel DD vi, jaka je to priserna hruza. KOnec koncu necelych 500kbps pro 6 kanalu proste dobre znit nemuze. Ja mam s DD cerveny fleky, hlavne kdyz jde o muzikal, nebo neco nedej boze hudebniho. ale je to hlasity ;-)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    NOKOS: já bych si jednou přál mít možnost si promluvit osobně s těmi, kteří mají tohle na svědomí. Fakt by mě zajímalo, co se jim honí hlavou. Jestli to třeba není nějaká osobní msta těm interpretům :), protože se mi nechce věřit, že je ve studiu někdo takový debil, aby tohle udělal nevědomky.
    NOKOS
    NOKOS --- ---
    a takhle vypada zvuk z DVD konzertu Sto zvirat (Jste normalni)

DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    PLAYER: Tak kvůli tomu bych se tam i podíval, i když z těch keců a předražených kokotin je mi na blití.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    No vida :)

Slepé testy kabelů na Audio Video Show Praha 2026
    Opravdu mají kabely vliv na zvuk? A poznáme rozdíl, když nevíme, co právě hraje? Přijďte si to vyzkoušet na vlastní uši.
    V průběhu výstavy Audio Video Show Praha 2026 bude v pokoji 308 probíhat speciální poslechová session se slepými testy kabelů, kterou připravuje redakce Technet.cz.
    Na referenční sestavě se budou porovnávat:
    🔌 signálové kabely
    🔊 reproduktorové kabely
    ⚡ napájecí kabely
    📡 ale také rozdíly mezi streamery
    Vše proběhne formou blind testu – posluchači nebudou vědět, která varianta právě hraje. Stačí se zapojit, poslechnout si ukázky a vyplnit krátký dotazník, který pomůže vytvořit relevantní statistický vzorek.
    📊 Výsledky testování budou po výstavě zpracovány a zveřejněny v článku na Technet.cz.
    Registrace není potřeba – stačí přijít, zapojit se a přispět svým sluchem do zajímavého experimentu.
    👉 Pokud vás zajímá, co opravdu slyšíme a co si jen myslíme, že slyšíme, tohle si na výstavě rozhodně nenechte ujít >>>

Technet - slepé testy kabelů - Audio Video Show Praha 2026 (20.3. + 21.3.) - výstava audio-video techniky a chytrého bydlení
    https://www.audio-video-show.cz/vystavovatele/item/317-technet-slepe-testy-kabelu
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    "ty sa prihlas k Berouskovi 😄"

Hm, tak cekal jsem nejakej sofistikovanejsi ad hominem utok, jako formu vymluvy. Ale treba to jeste prijde.
    Jinak to byla jeho navazna reakce na tohle moje video, na ktere prvotne reagoval takto:

"hnily medeny kabel za tri eura 😄
    prokristoverany
    ty aj vis, o cem tu trepes? 😄"

The best HIFI RCA cable DIY feat. CANARE GS-6 Made in Japan
    https://www.youtube.com/watch?v=N-I2DQzlp-M
    NOKOS
    NOKOS --- ---
    PLAYER: jo tak to jsem zvedavej, jak to dopadne :-D
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Typkovi jsem navrhl sazku o 100.000 Kc na ruku na Audio Video Show po 100% uspesnem slepem ABX testu z jeho strany. Ma 10 pokusu na to, aby poznal svuj signalovy rca kabel oproti memu Canare gs-6. Tak snad z toho nevycouva :)

NOKOS
    NOKOS --- ---
    PLAYER: To chapu. To nejvetsi jsem stahoval 4 dny :-D
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    NOKOS: já si kvůli tomu zaplatil na měsíc to úložiště, protože stahovat pár GB třeba celý den, na to jsem neměl nervy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam