The One-Armed Swordsmen (1976)
Při sledování tohohle filmu se mi vnucovaly dvě otázky:
a) Kolik jednorukých šermířů je potřeba k vyměnění žárovky.
b) Kolik jednorukých šermířů jeden film snese.
Odpověď na první otázku si zkuste vykoumat sami, pokud jde o otázku druhou - překvapivě hodně...:-)
Autorem scénáře je Gu Long a je to rozhodně poznat. Zápletka je téměř detektivní, místy (hlavně ke konci) poněkud šílená, dojde na několik morbidních momentů, na nějaké ty WTF chvilky - a pak je tu samozřejmě ta titulní dvojka jednorukých frajerů, kteří jsou nejlepší přátelé a největší rivalové zároveň, buď spolu pijou, nebo se spolu perou (pokud ovšem zrovna spolu nerozplétají ten zapeklitý propletenec záhad a otazníků, o uťatých pažích nemluvě). Nemá smysl to rozebírat, prostě je to Gu Long jak noha a musíte mi to věřit...:-)
Akce vůbec není špatná, zvlášť vezmete-li v potaz, že většina důležitých soubojů zahrnuje minimálně jednoho jednorukého mrzáka. Ale samozřejmě je to co do choreografie i provedení těžce old-school.
Zásadní ale je, že se před kamerou i za ní potkali oba one-armed swordsmani ve velmi čitelných odkazech na svoje jednoruké role (Wang Yu se ohání zlomeným mečem, David Chiang parádně nablýskanou šavlí) - a docela hezky jim to klaplo. Div že jsem nemusela slzu v oku zamáčknout...:-)
Roztomilý, prostě. Ne snad přímo a vysloveně dobrý... Ale roztomilý (a rozhodně jsem se nenudila).
6.5/10...
:-)