• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAEDHROSMartial arts & wuxia filmy a seriály - (nejen) Hong Kong, Taiwan, Korea...
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Já už to říkala - mně lítání jako takový nevadí, ale mám ho ráda pokud možno na hraně téměř uvěřitelnosti. Samozřejmě chození po vodě a skákání po vršcích bambusů je kapku over the top, ale když se to dobře natočí, tak to beru (jak Hero nesnáším, tak ten souboj na vodní hladině byl skvělej, seděl tam, ladil mi, například - další film, kde oceňuju víc formu než obsah :)). Spíš že poslední dobou je to "tak co bychom tam ještě dali, co ještě nebylo, aby to vypadalo ještě víc over the top". Nevím, jestli to vysvětluju správně, prostě - jsem ráda, když z toho souboje vidím i něco jinýho než rozmazaný lítající šmouhy a cákance tekutin :)
    Viděla jsem třeba nějaký záběry z natáčení SPL - při koukání mi vůbec nedošlo, že by Donnie Samma nemusel unést v té závěrečné bitce, a pak tam Sammo lítá taky na drátech, a přitom je ten souboj úplně "jako doopravdy", jako ten s Jacky Wuem předtím. Samozřejmě do fantasy nějaké to lítání patří (v PS2 je moc krásně udělaný ten pták, to se jim fakt povedlo), to neříkám, že ne, ale prostě - je wire kung fu a wire kung fu a holt se to musí umět jako všechno :)))

Jak říkám, nemám nakoukáno a ten přechod do jianghu jsem asi nečekala, což jsem pochopitelně měla, proto mě to zarazilo a nedokázala jsem se skoro až do konce vyladit na tu jinou vlnu.
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    No, on ten předěl v MA byl danej i tím, že příběh se definitivně přesouvá od dohadování "tak je to Tang Long nebo ne" (každý už dávno ví, že ano) k "je to on, co teď s tím" a tím pádem i do jianghu...
    Ono je to furt to starý dobrý nadlidský "fuck gravity" kung-fu a takový ty CSI-like vstřely a tělesný tekutiny jsou jen převlečená čchi. Akorát že to tělesno a čchi převlečená za krev, lymfu a cévy krásně akcentuje - no... Ten centrální morální konflikt (člověk jako wayward animal vs. klíčky ctností)...

To jsou jen mý dojmy a interpretace, ale IMHO se dost nabízej...
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: To jsem pochopila - a EDIT by se mi taky hodil.
    Jednotlivá čínská nářečí zvládám jen vzdáleně, ale Kaneširovi prostě věřím cokoliv, šišlá rozkošně a já ho žeru už od Returnera - což je božsky puzzlový film, a ne že ne :)

Já se na Wuxia chystám kouknout znovu, tyhle věci potřebuju vidět víckrát, jenže nestíhám. Mně se ten film fakt líbil, spíš asi - víc než v žánrech mi možná přišel ten předěl v martial arts. Prostě mě to zarazilo - ale zas nemám nakoukáno tolik jako ty, možná je to standartní kulturní záležitost, která mi unikla :) a občas se Číňanům podaří mě překvapit (obvykle příjemně), jako tady rozhodně.
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    MAEDHROS:
    "Proto se o něm pokaždý tak zaníceně rozkecám."

To jako o tom filmu (nechce se mi to po sobě mazat a chci na nyxu EDIT tlačítko!).
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Regulérní detektivku to předstíralo fakt jen velmi krátce... Dost záhy IMHO bylo jasný, že vyšetřovatel Xu na to kápnul. O tom to fakt nebylo...
    Formálně to navíc krásně drží po kupě ta zemitě-viscerální estetika.
    Nemluvě o tom nádherným zacyklení formou parafrázování úvodní sekvence v závěru...
    Prostě mi přijde, že ten ústřední morálně-filosofickej konflikt z toho čouhá tak okatě, že určitej kontrast mezi jakože detektivním úvodem a jakože akčním dobrodružným závěrem nevyznívá jako trhlina v soudržnosti... Mně teda určitě ne...
    Wu xia je prostě úžasná hra kontrastů.
    Málokdy se podaří potkat tak skrz naskrz vymazlenej film. A když já začnu rozebírat formální stránku filmu, pak už ta stránka fakt musí stát za to, protože jinak ji obvykle přejdu prostým líbí/nelíbí, ba/neba...

Prostě ten film miluju. A Xu Baijiu se okamžitě zařadil mezi moje nejoblíbenější filmový postavy ever...:-)
    Proto se o něm pokaždý tak zaníceně rozkecám.
    A sichuanština je hrozně roztomilá a Kaneshiro ji trefil docela pěkně...:-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    Jinak teda Kaneširo šišlá rozkošně i v japonštině, takovej (jak tahle přirovnání nesnáším, bo často by to mělo být obráceně) asijske Connery :DDD
    A teď jsem koukala na cosi italského a herci se úúúsilovně snažili o sicilskej přízvuk :D Na tyhle legrácky nemusím ani do Asie!
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: A víš, že nevím? Teda na kterou verzi jsem koukala? Ale myslím, že byla mandarínská, já se kantonským vyhýbám, pokud to jde, to fakt nedávám ani trochu (no, trochu jo, už umím říct "zabiju tě" a "chcípni", ale nevím, jestli mám správnej přízvuk :D)
    Tady to nebylo tolik dvojjediný, to je fakt, ale přišlo mi, že to začíná jako celkem regulérní detektivka s celkem uvěřitelnýma soubojema a pak se to přehouplo do one-armed swordsman s už moc velkým lítáním. Ale já už jsem na to überlítání fakt alergická, zvlášť u herců jako Donnie, kterej by to dokázal odskákat i bez toho a vypadalo by to líp (tady teda dělal myslím choreografii a ta druhá půlka už ale nebylo ono).
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Mně právě přijde, že Wu xia je dokonale konzistentní.
    Ty údajný "dva filmy" v tom nevidím...
    Od začátku do konce si tam Xunzi a Mencius dávaj přes hubu, zatímco dva chlápci každej zvlášť a oba spolu jdou za vlastním vykoupením.
    :-)

Propos, doufám, žes koukala na mainland verzi v mandarinštině - ochudit se o Kaneshirův über-nyny Ssszzzziiiiicuanskej přízvuk by byla děsná škoda...:-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Jo, na Wu xia jsem zapomněla!!! Tam mě trochu rozhodila zase ta rozdvojenost (jako by to byly slepený dva filmy), ale tady to nebylo tak hrozné. A Takešiho s Donniem v jednom filmu můžu kdykoliv, oba jsou v tomhle úplně jiní a svým způsobem dokonalí. Tak jo, Viral factor a Wuxia :)))
    JInak teda - nejrozdvojenější film z poslední doby je Ra-one, to by byl boží akčňák-scifi (a jo, je znát, že si Šaruk konečně nechal poslat někoho, kdo pozná bojovou choreografii, aniž by ho musela kousnout do nosu) a takový normálně lehce nadprůměrný rodinný. Dohromady to fakt nefunguje (těsně následuje v tomhle True Legend). Jako by se producenti furt nemohli rozhodnout, co vlastně natáčejí, tak dají od obojího trochu a doufají v dobrý výsledek.
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Nedokoukala? Škoda. Řezník je sice trochu slabší a má bohužel nejvíc prostoru, ale jinak je to nádherná, černohumorná, úžasně praštěná alegorie bhavačakry.

A už jsi viděla Wu xia? To je formální majstrštyk a forma k obsahu sedí jak prdel na hrnec...
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Tak to jsem ani nedokoukala :)
    Povrchnost mi nevadí - u Banketu mi ta forma přes obsah dokonce vyhovovala, ale tam to tak nějak dávalo smysl (většinou). Jako koukat se na to dá, ta kamera stojí zato (asi se na to taky kouknu znovu, až bude lepší kvalita), trochu mi připomíná ještě Zlatý květ (či jak se jmenovala ta blbost s Chow Yun-Fatem a Gong Li), ale tady je ta kamera mnohem propracovanější.
    Ale musím říct, že poslední dobou to nestojí za moc. Ta nová verze Dragon Gate Inn je taky taková podivná, Sacrifice a True Legend byly tak nějak poskládaný z víc filmů, Mural chyběla pointa a hlavní hrdina byl moc nanicovatý. Překvapivě se mi asi v poslední době nejvíc líbil Viral Factor (i když to je fantasy zase v jiném hávu :)).
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Na dávání přednosti formě před obsahem není nic špatnýho. Ale ještě posoudíme. (Spousta lidí tohle říká i o rejžově prvotině, což sice je formálně přepjatá šílenost, ale obsahově je to silný taky...)
    Do jistý míry každopádně u tohohle filmu jistou povrchnost i čekám a *právě proto* bych možná měla posečkat na nějakou kvalitnější verzi...:-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Klidně se koukni hned, vyjde to nastejno :( jsem se zase neměla těšit. Zhao Wei, jak se všichni můžou zbláznit chválou, je zase akorát stejně vykulená jako ve všech filmech předtím, pokud to teda náhodou její "komická role" (Princess returning pearl, třeba). Nějak to nechápu. Zhou Xun už taky začíná být čím dál stejnější, jak ji pořád ještě zbožňuju. V podstatě za dívání stojí akorát démonický dlask (dlaska?) a Feng Shaofeng (jak hrál v té Hostině, to byla dost hrůza, ale tady je sám sebou, a to jde).
    Kamera krásná, hudba fajn, ale zase je dávána přednost formě před obsahem, chjo :(((
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Sakra, tak teď jsem rozervána...
    Kouknout se hned, anebo chvíli počkat na slušnější kvalitu...
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    OK, je venku i něco jinýho než tak fakt hodně špatnej kinorip s blbým zvukem? (Klidně třeba i o něco lepší kinorip s ucházejícím zvukem...)
    HATOR
    HATOR --- ---
    MUTHA: Nestraš s Painted Skin 2, já se těšila a teď tohle :( Jdu to teprve sosnout, ale asi rozčilením dneska neusnu!
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Máš na Painted Skin 2 nějakej použitelnej link?
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Jo, to je vtipnej kousek...:-)
    GAF
    GAF --- ---
    HAL_: :D ok ok
    HAL_
    HAL_ --- ---
    GAF: Trochu se zpožděním, ale co už:

(repost z csfd, kdyžtak mám tam nick "HAL")
    O poznání méně nekompromisní než übernářez Raid: Redemption. Nejde už o brutální nonstop jízdu od začátku až do konce, ale spíš o standartní "Ong-Bakovku" o primitivním vidlákovi z vesnice, který vyrazil do civilizace aby v ní chránil pár chudých chudáků před bezskrupulózními mocnými (zde chrání zlodějíčka který mu šlohne peněženku a jeho "lehkou" sestru proti bílým obchodníkům se žlutým masem). Naštěstí Iko Uwais je o poznání větší sympaťák než Tony Jaa a příběh, ač otravný, hloupě na city tlačící, a pitomě směšný, není až tak hrozný aby mne nutil mlátit hlavou do monitoru jako Jaovy filmy. I když rychloposuv je stále velmi doporučeníhodný a první hodinu a čtvrt vlastně ani není potřeba vidět vůbec, protože i akce v ní není až tak zajímavá, spíše poněkud repetivní. Čtyřicetiminutové finále se nicméně kvalitou k "Raid" už poměrně blíží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam