• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAR_TINA: není potřeba chodit do 19. století.. opravdová bída byla třeba za první republiky, po který nostalgicky pokukuje kde kdo jako po nějakém vzoru (a nikdo neřve u kristiána a jiných filmů pro pamětníky že je to nakašírovaná sračka mimo realitu:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SKRU: ty jistoty byly velmi pochybný. Nemám pocit, že by lidi, kteří doopravdy řádně pracovali, dostávali za svojí práci spravedlivou odměnu ať v penězích nebo v tom, co si za ně mohli koupit či v jakém prostředí mohli žít.

    Ani ta teplá voda nebyla taková jistota. Můj děda byl komunista a tak nám zajistil dvojitý příděl uhlí. Netuším, jak topili celou zimu ti, co dostali jenom příděl nebo méně. A efektivní kotle a zateplení jsme tu pro jistotu taky neměli.
    Jasně, v 19. století to taky nebylo, jenže tenkrát nemohlo. V komunismu bylo a jen pro někoho podle obskurního klíče.

    A pokřivené myšlení zůstalo v lidech až do dalších generací. Při použití výrazu dostat byt a mít na něco nárok se mi ježí chlupy na zádech.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MAR_TINA: taky to není vzpomínací klub na dobrý časy ne? nostalgii tady vyvolávají v lidech tak max hračky a vánoční ozdoby. Žádných obdivovatelů socialismu jsem si tu nevšiml.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SKRU: Přesně tak
    SKRU
    SKRU --- ---
    LOPIK: jde o to, co preferujes, zda ty pochybny komousky jistoty pro vsechny, nebo svobodu a prostor a moznost si ty jistoty vlastnima silama zajistit sam podle svoji vlastni volby
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jenže i pitomej nedostatek toaletního papíru značil naprosto nefunkční hospodářství a naprostou neschopnost státu provozovat byť jen dvě továrny na buničinu.

    Větší část příspěvků a fotek zde ve mně nevyvolává nostalgii, ale pachuť, jak svázené, omezené, zanedbané a zničené Československo bylo.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Já se nikam vracet nechci, ale to že nešly sehnat rohlíky a na teplý jídlo a dovolenou u Mácháče měli jen členové strany jsou prostě kecy - tomuhle někdo uvěří možná za sto let.. Těch pamětníků je spousta, já sám byl sice dítě, ale to že nebyl hlad a tekla teplá voda si taky ještě vzpomínám..
    Druhá půlka těch argumentů co tu padaj je padlá už úplně na hlavu - že byly v telce jen dva programy nebo že byly horší auta než dneska.... no je fakt, že na západě měli programy někde i tři, ale pořád se bavíme o době pomalu před třiceti lety..
    Samosebou že to tu byl marast, uliční výbory atd. a prachy neměl kromě těch řezníků a pumpařů fakt nikdo, ale hlavně ty materiální věci se nedají zas tak moc srovnávat v měřítkách dnešní doby.
    CROME
    CROME --- ---
    LOPIK: to, ze ty by ses do CSSR rad vratil vsichni vime, to nic nemeni na veci, ze meles picoviny
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Loajální bylo 99% obyvatelstva - spousta lidí se objektivně líp měla, už jen protože byli mladší, ale je fakt, že asi nikdo ze starší generace ti neřekne, že by zažili třeba strach z existenčních potíží, který má dneska každej druhej.. Že nebyly džíny nebo toaleťák to jo, ale že by se někdo bál hladu to ne..

    CROME
    CROME --- ---
    RSZ: tady se zilo dobre jen lidem loayalnim rezimu, jinak bezna buzerace za cokoliv, ve skole, v praci, povinne mavani na okupanty, pomocna straz VB na kazdy krizovatce, cviceni CO s fanatikama z LM..buzerace za vlasy, buzerace za muziku, buzerace za vlastni nazor,kazdej den jen ten hnusnej chleba z maslem, kdyz sis privstal mozna jsi v 7 rano i ulovil posledni rohlik
    Hovno zilo dobre
    JIMX
    JIMX --- ---
    RSZ: nestradat a žít dobře chápu v téhle diskuzi jako dva extrémy ... takže s tebou fakt nemůžu souhlasit. ano, hlady lidi netrpeli, ale to je tak všechno ... cestovat jsi nemohl, nadávat na politiku jsi nemohl, povýšit, když jsi nebyl ve straně, jsi nemohl, a nedej bože, když ses někomu znelibil ... stačí kouknout na pelíšky, báječná léta pod psa, občanský průkaz, vyprávej, ......
    RSZ
    RSZ --- ---
    SODOM: takže normální hipsterský bydlení?:)
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    SODOM: Co byt, ale i blbosti jako povolení elektrický přípojky k chatě, přidělení linky bytovýho telefonu nebo podělaný předplatný časopisu. U ábíčka jsme čekali, až někdo odhlásí a dostali jsme se tam jenom krz známou na poště. U všeho rozhodující lidi samo čekali na obálky.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    navic vetsina tech horniku, co dnes vzpomina, jak se meli dobre, by byla uz davno tuha, nebyt zmeny pristupu k znecisteni ovzdusi v 90. letech, prave v nejvice vzpominanych oblastech severnich cech a moravy
    RSZ
    RSZ --- ---
    JIMX: sory, ale je to blbost, mému bratranci se třeba žilo dobře, protože prodával sochy do rakouska. V 80s. Babišovi taky bylo dobře protože dělal v PéZetce. Ruce dozadu?
    V té době už nikdo opravdu nestrádal, to už nejsou kulaci vyhnaný na povozu ze statku jako v 50s, a lidi v gulagu. Takže když si někdo stěžuje, že tehdy bylo líp, tak mu asi bylo líp a chápu to (naší rodině taky líp nebylo)
    MUCKER: o tom žádná, už jsem tu psal, že třeba táta pro poláky fasoval sunar, protože v polsku prostě dětská výživa nebyla.
    SODOM: můj táta zase 3 roky čekal než ho "pustí" z vítkovických železáren aby se mohl přestěhovat kam chtěl. Ale bydlet v altánu na dvoře, jako třeba za krize ve 30. letech ste nemuseli ne?
    IKI
    IKI --- ---
    JIMX: To je jak text nejakyho Xindla.. dobra basnicka teda :)
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    btw.
    červenec 1989
    Po tom co po několik měsíců nedostávali žádné mzdy, ztratili sovětští horníci 10. 7. trpělivost a bez povolení jich 100 000 vstoupilo do stávky.

    (nekde se uvadi az 200 000 horniku a shodou nahod se jedna o horniky z ukrajinskyho donbasu)
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    RSZ: tak co třeba auta... videa, televize, nedejboze pocitace. obleceni! v 80. letech v evrope uz prece slo davno o neco vic (materialne) nez o teplou vodu a strechu nad hlavou.
    JIMX
    JIMX --- ---
    když jsi nic neuměl, ruce ti šly dozadu, potřeboval jsi pro život jenom mít kde složit hlavu, co do žaludku (a bylo ti jedno co), dva programy v TV a pivo ... tak jo, tak se ti za komárů žilo vlastně dobře ...
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    RSZ: No žes byl zelinář, řezník nebo vedoucí v elektře neznamenalo, žes třebas nemusel nechat svý děti doma při cestě na kapitalistický západ jako zálohu pro případ, že by ses nevrátil. True story. Speciálně to platilo pro lidi, co něco uměli a v pohodě by se tam uživili. Ale jinak tahle zmrdárna byl fajnovej ráj na zemi.

    Jináč jestli dostávali třeba v Jáchymově horníci přidělenej byt, královskej plat a měli se opravdu lépe… ;)
    PAYAMAN
    PAYAMAN --- ---
    RSZ: ano, odpověděl jsi si sám....vládnoucí gerontokracie, šeď a bordel a to všechno ostatní

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam