• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    LIQUID_SOUND: prave... pokud se nepletu tak jen pohranicniku umrelo neco kolem 500 "pri vykonu sluzby"... a nevim kolika lidem se podarilo uprchnout ale urcite to byly tisice... To nemaji hosi moc dobry skore :)
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MAWERICK: Ona je hodně věc, jak to bylo zaevidovaný. Z různejch důvodů to číslo může bejt (spekulativně) násobně vyšší.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    VACA: jako cteni to neni vesely... Ale kdyz se na to podivam jen jako cisla tak 280 za 40 let je asi 6 lidi rocne... Me prekvapuje ze je to vlastne docela malo... (cimz to nijak neobhajuju nebo tak... )
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Mimojiné útěk z ČSSR popisuje třebas Jaroslav Brodský v hodně poutavý knize Řešení Gama. Válelo se to na netu jako pdf, zkuste googlit kdyžtak. Dobrá kniha.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    VACA: No jéje, anebo ty svině komuistický postavili pseudo-německej baráček ještě na československym území. Tam ty chudáky kopečkáře nechali všechno vyklopit v domnění, že už překročili hranice. Zasranej neobhajitelnej režim.
    OSIP
    OSIP --- ---
    MUCKER: Jinak jsem koukal ze Bruža dostal vážně provaz a Rejšek doživotí (po pěti letech sníženo na 25 let).
    VACA
    VACA --- ---
    MUCKER: tak k tomuhle neveselému, nenostalgickému tématu bych vám sem přispěl odkazem na zajímavou dokumentaci zabívající se činností pohraniční stráže v období 1945-89.

    Někomu to možná přijde zajímavé, pro představu jak to tenkrát v pohraničí asi chodilo.

    Ostatním kdo na to nemá čas, nebo náladu zabívat se studiem tohoto tématu bych doporučil alespoň, otevřete si ten dokument namátkově od strany 172 dále, tam začíná jmenovitý seznam všech kdo při pokusu o přechod padli, a že jich bylo. Jsou tam u každého jednotlivce i velice stručně popsané okolnosti jeho skonu.

    Otevřete namátkou koukněte mezi ty stovky jmen, jaké mrzuté konce jim PS připravila. Jak pohnuté praktiky používaly. Často přechod hranic vyprovokovali sami příslušníci spravodajské služdy, aby potom mohli své oběti při činu zastřelit. Kolik se tam vyskytuje případů dětí, které byly uhranic zastřeleny apod...

    Pordobnější příběh i s příslušnou dobovou dokumentací náhodně vybraného jednotlivce tady, tam naleznete i mnoho dalších jmenovitých příběhů. Upozorňuji však, že jsou to skutečně drsné, mrzuté příběhy bezpráví.

    Je to velmi, velmi smutné čtení, ale i to je "ČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA". Je to prostě odkaz doby a režimu jaký tady 40let panoval, a je to mnohem temější stránka než babky co si v občerstvení dokázaly přividělat na nedostatkovém zboží...














    ---
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    RSZ: ono by to bylo super - kdyby to mělo rozumný dabing :) narazil jsem jenom na nějaký, který chvílema vypadává a uprostřed dialogů pak postavy mluví čínsky :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    DZODZO: Daktari! Opička Džudy a lev Klerenc :D
    LUBOMIR_PTACEK
    LUBOMIR_PTACEK --- ---
    A taky jsme od něj doma měli tuhle knihu:
    LUBOMIR_PTACEK
    LUBOMIR_PTACEK --- ---
    KAPRIK: Skvělý! A dokonce myslim, že je to ono :)
    KAPRIK
    KAPRIK --- ---
    LUBOMIR_PTACEK: ja teda mel tohle :) pravda, moc to neodpovida popisu ale kdyz sem ho cetl tak sem si na ni vzpomnel :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DZODZO:
    Jojo, i Daktari u nás běželo!:-)
    LUBOMIR_PTACEK
    LUBOMIR_PTACEK --- ---
    Dotaz: Pamatuju se na takovou celkem objemnou knížku o námořnictví, bylo to pro mládež a jednalo se de facto o příručku, bylo to opravdu celkem seriózní. Tuším, že od sovětského autora. Nemáte někdo páru, jak se to mohlo jmenovat?
    SKRU
    SKRU --- ---
    DZODZO: jasne, levy a stádo opíc. vychazelo to i jako cteni na pokracovani v casopisu pionyr:)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    a tento poznate? neviem ci to pozerala aj CZ cast Ceskoslovenska

    Safari serial 1986 - cast 1.
    https://www.youtube.com/watch?v=cusSXsST8KQ
    RSZ
    RSZ --- ---
    NJAL: chtěl jsem ti zavřít hubu tím že vyrobím rozsudek jménem republiky, a podepíšu ho inkoustovkou (určitě jsem si nějakou památeční bral u prarodičů) a oskenuju, inkoustovku jsem nenašel, zato jsem našel ty PASTELKY:)

    pěkná sada verzatilek, s razítkem ONV, takže evidentně z výbavy kanclu:)



    NJAL
    NJAL --- ---
    RSZ: A to ja zas docela jo! :-) Par inkoustovek jsem videl a mel si moznost s nimi hrat, a vysledek byl vzdy kolisavy, cernofialovy odstin.
    RSZ
    RSZ --- ---
    NJAL: sorry ale hodnotit odstín na 65let starém a oskenovanem dokumentu nehodlám. Inkoustovka tehdy byla standardní vybavení psacího stolu, narozdíl od pastelky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam