• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    ATREY
    ATREY --- ---
    ARAON: Hele mladej, uz ve 40-tech letech byly uspesne pokusy s ovlivnovanim pocasi. Pouzivaly se cernoprachovy rakety nasyceny jodidem stribrnym. Nebudes mi tady doufam plakat, ze by se pokrok zastavil, ze ne.............
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    LIQUID_SOUND: Vltavska jede... Nemel by nekdo nejake osobni dobove fotky podobnych architektonickych zhuverilosti? Betonove nadchody, prechody a prejezdy nad nadchodama a podchodama a podjezdama?
    Treba jako ty zelezobetonove konstrukce okolo obchodaku na jizaku a v Bohnicich.
    Diky predem... ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Legendární zelenou stokorunu vybral „pracující lid“, nakreslil ji armádní důstojník | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/...-zelenou-stokorunu-vybral-pracujici-lid-nakreslil-ji-armadni-dustojnik.html
    Do soutěže nakonec zamířilo celkem 38 návrhů, a však porotu žádný z nich nezaujal. Nedoporučila žádný z návrhů a neudělila ani první či druhé místo. Rozdala jen dvě ceny za třetí místo a jednu z nich obdržel návrh Františka Heřmana. Jako odměnu mu ještě porota přiklepla tisíc korun.

    Ač tehdy soudruzi demokracii v její skutečné podobě nepěstovali, s výběrem nejlepšího návrhu banky se obrátili na pracující lid. Ve dnech 3. – 16. ledna 1960 ve dvoraně Státní banky československé probíhala výstava všech návrhů a k návrhům se mohli vyjádřit i dělníci z vybraných továren. Hlas lidu nakonec rozhodl, že Heřmanův návrh je nejlepší. Následovaly ještě drobné úpravy, barva bankovky byla změněna na zelenou a od 1. února 1961 šla do tisku a od začátku roku následujícího i do oběhu. V něm vydržela až do 31. srpna 1993. Prožila tedy zajímavou a zároveň i velmi pohnutou část našich dějin. Pražské jaro, normalizaci, Sametovou revoluci i rozpad společného státu. Ale tak tomu chodí u většiny obdobných „pamětníků.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    ZCR
    ZCR --- ---
    SEDNA: jj, to je známá věc už od Kubrickova Dr. Divnolásky

    Dr. Strangelove - Water Fluoridation
    https://www.youtube.com/watch?v=Qr2bSL5VQgM
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    ARAON: :-) už diskutujem?
    ARAON
    ARAON --- ---
    SEDNA: A ted' tu pohadku o chemtrails.
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    taktéž diskutabilní záležitost je fluorizace vody...

    Historie totalitních snah o manipulaci populace pomocí Fluoru - Czech Free Press
    http://www.czechfreepress.cz/...s/historie-totalitnich-snah-o-manipulaci-populace-pomoci-fluoru.html
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    jeden článek z roku 2009 viděl to takto:-)
    7. Neplýtvalo se
    Třídil se sběr, sbíraly se slupky z pomerančů, reklamní letáky nezaplavovaly schránky. Prostě jsme se chovali lépe k přírodě a tolik neplýtvali.
    Přes proklamovaná hesla minulý režim příliš nešetřil a už vůbec nebyl ekologický. Je nesmysl, že by se tržní ekonomika chovala k přírodě hůře než reálný socialismus.
    Vzduch v severních Čechách a na severní Moravě je díky novějším technologiím (na něž dříve nebyly valuty) nesrovnatelně lepší, vyčistily se řeky a díky soukromému vlastnictví i většina příkopů.
    Je však fakt, že konzumní společnost více surovin spotřebovává. Například spotřeba papíru vzrostla přibližně trojnásobně na 150 kilogramů na osobu a rok. Nejde to na úkor českých lesů, jejichž rozloha naopak stále roste, spíše na úkor dovozu papíru ze zahraničí. Také se podstatně více třídí, protože údernická hesla nahradily rozšířené zeleno-žluté kontejnery. Češi dokonce třídí jako jedni z nejpilnějších v Evropě, za čímž ještě může být pozitivní vliv socialistických "základek", jež k třídění vedly, na lidi starší třiceti let.

    Naopak třeba vodou se dnes plýtvá podstatně méně než dříve. V roce 1989 byla její spotřeba na osobu a den odhadována na 170 litrů, loni byla o sedmdesát litrů nižší. Za poklesem stojí omezení těžkého průmyslu a zlepšení jeho technologií, opravy vodovodních řadů a pochopitelně také trh, který po zvýšení ceny vody donutil lidi k menšímu plýtvání.

    A mimochodem - víte, která "surovina" prošla za dvacet let nejrychlejším zhodnocovacím vývojem od ryze plýtvací až k ceně zlata? Čas.
    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/...-zivote-v-socialismu-dde-/ekonomika.aspx?c=A091108_205138_ekonomika_mmb
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEDNA: k tej vode si pamatam dobry clanok, ale neviem ho najst, nasiel som iba nieco vzdialene podobne, ale zdaleka nie tak dobre, bolo tam vylozene porovnanie ako to bolo do 89 a co sa stalo potom

    Voda nad zlato?  «  VODARENSTVI.CZ
    http://www.vodarenstvi.cz/blog/voda-nad-zlato
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    Neboj, jestli to takhle s tou bezohledností korporací půjde dál, vzduch tu vodu dožene :)
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    PREVIT: jo a psalo se taky, ze voda bude levnjsi nez vzduch... a nejen ze od te doby stoupla cena vodneho, ale zacala se prodavat balena voda :-)
    FAT
    FAT --- ---
    PREVIT: Jedena z prvních twistových písniček. Taky vzpomínám...
    :-)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    SKRU: Ja pamatuju Pavlinu Filipovskou, jak zpivala docela novou pisnicku s textem: "Pry v roce sedesatem sestem uz bude davno vsude mir..." :)
    FANDANGO
    FANDANGO --- ---
    ARAON: yep! tam to byla pecka.
    SPOTTER
    SPOTTER --- ---
    CO je to? :: Retro-use
    http://www.retro-use.cz/co-je-to/
    SKRU
    SKRU --- ---
    SEDNA: taky jsem recitoval ve treti tride o Prazske Vajicko!!!!:))) psal se rok 1988 a na souteznim kole jsem u wc potkal nejaky dve holky, co si zpivaly pisnicku "Dvacaty stoleti ma na kahanku, vis, co bude dal?" a ja si rikal, vy mate starosti, dyk to je jeste za dlouho:)))
    DIVER
    DIVER --- ---
    SEDNA: to znám! :)

    skal a stepi divočinou
    https://www.youtube.com/watch?v=ZRALL0H_Hl8
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    ARAON: takový protekční tábor:-) Ale taky jsem byla na jednom(3x), kde se jezdilo v buggy autě a měli tam pramice na rybníku a další a další vojenskopolicejní předvádění... Ale na většině táborů nic nebylo zvláštního... vlastně mi to zas tak nevadilo, byla jsem trochu samotář, nedělala jsem povinné věci a kupodivu mi to procházelo, ačkoliv jsem neměla žádnou výmluvu.:-) Za to jsem hodně kreslila a dělala karikatury...nebo psala hlouposti.

    Vzpomínám, jak mne nutila na základce učitelka napsat básničku k nějakému výročí...něco válečného...
    Tak jsem nakonec něco vypotila, ačkoliv mne ten námět nebavil.. něco srdceryvného o vojákovi, co se vrátil z vojny domů a čekal ho zbořený dům a o slzách v oku a tak:D hroznej kýč. A najednou v prváku na střední mi přišel dopis, že jsem vyhrála soutěž o Pražské vajíčko nebo co a nějaká skupina zhudebnila moji básničku... Jsem si říkala: no potěš! Až jsem se styděla.. já takový malý anarchista:-)
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    RSZ: vždycky, když byl ohňostroj, běželi jsme s bráchou na Jánský vršek pod Hradčanama... a to bylo úlovků! ještě dnes mám jeden padáček doma... aspoň tuším.. Druhý den jsme je ve škole měnili za jiné věci, jako obaly od Donaldů nebo tak..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam