• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    NTR23:
    Kanagon bejval dost dobrej na pilu (na hlavě)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zrkadlove bludisko bola moja najoblubenejsia atrakcia
    BIO23
    BIO23 --- ---
    OSIP: parádní atmosféra
    BIRLIBAN
    BIRLIBAN --- ---
    A něco pro děti zaměstnávané načerno..
    Dětský platový dalekohled - VK227 (6733718376) - Aukro - největší obchodní portál
    http://aukro.cz/detsky-platovy-dalekohled-vk227-i6733718376.html
    CICO
    CICO --- ---
    WACLOSH: :..to nebylo v Peru, ale v Guatemale

    FRDK: ty krevní skupiny byly "převzaty" z rallye, kde to FIA snad dodnes vyžaduje...pochopitelně, že u posádky, tvořené více lidmi, kteří by po případné nehodě byli třeba jen stěží identifikovatelní, to situaci může i komplikovat...jinak, já ve starém muzeu Tatry strávil snad půlku dětství, o Tatře 138 expedice Lambaréne (to je ta starší), jakož i o té "kolem světa", což byla klasická šestikolka 815 se zcela specifickou nástavbou GTC z vagónky Studénka, jsem svého času přečetl snad všechno...mimochodem, máma v 80. letech vyvíjela, jako výzkumný pracovník VÚHŽ Dobrá, listová pera pro Tatru, takže jsem jako desetiletý kluk byl několikrát i na Kopřivnickém polygonu, když se testovaly nové materiály poté, co jim to během první účasti na rallye Paříž - Dakar (tuším, že v roce 1986) všem popraskalo...)) a měl jsem tu čest svézt se s Karlem Lopraisem a Josefem Kalinou...ještě mám někde podepsané propagační materiály a modely od "Monti System"...tou velkou GTC jsem nikdy nejel, ale tam se u odpružení také dělaly úpravy, na kterých se máma podílela...)
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    MAR_TINA: Obvykle maji nasivky na obleceni. Expedice na kosilich, zavodnici na nalepky na helmach a nasivky na kombinezach. Nektere teamy vysivaji krevni skupinu i na obuv.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MUCKER: nabízím tuhle:



    vyměním třeba za starý angličáky;)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    FB Pražské příběhy
    Václavské náměstí 1972. Francouzský fotograf Marc Riboud (1923-2016), člen agentury Magnum Photos navštívil několikrát komunistickou Prahu.

    FRDK
    FRDK --- ---
    Tak v muzeu jsem právě taky zaslechl jako důvod těch krevních skupin za jmény případnou nehodu a selský rozum přitaká, řekl bych, že ten záměr takový asi byl. Nicméně vypadá to, že MAR_TINA ví, o čem mluví, patrně bude z oboru.
    Ještě osobní vzpomínka z dětství, hračku Tatru kolem světa jsem neměl, ani jsem si ji neslepil z ábíčka, avšak během víkendových kempování jsem se setkával s inžinýrem Mlčochem z Kopru, který v Tatrovce makal a mám pocit, že už během výroby a příprav vozu nám o něm zaníceně vyprávěl a nosil mi spousty prospektů a propagačních materiálů s fotkami a technickými údaji, jj, celkem jsem to žral tenkrát... :)
    Pro případné zájemce zde ještě další videa a máme tu dokonce i auditko:
    [ Tatra Kolem Světa - Tatra 815 GTC - vzpomínáte? měli jste ji jako hračku? ]
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MAR_TINA: Kdyz jsem byl na vojne, tak si tam par expertu tyhle skupiny na jmenovku i vymyslelo, protoze to vypada huste..
    JIMX
    JIMX --- ---
    MAR_TINA: hm, to zní docela rozumně ... možná mi to kdysi dávno někdo říkal, že je to kvůli tý infuzi ... a nikdy mě nenapadlo o tom pochybovat .. tak jsem to vzal za fakt :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JIMX: pravděpodobně to někomu přišlo jako dobrý nápad, ovšem není. Lékař nepodá transfúzi (a to ani v Africe) bez jednoznačného určení skupiny pacienta. Ve válce a hodně složitých a naléhavých situacích se ještě spolehne na psí známky pevně a neporušeně připevněné ke krku pacienta. Víc se preferuje podání fyziologického roztoku nebo univerzální krevní skupiny. U nás určitě nebylo ani tenkrát zvykem věřit nějakému zápisu a netestovat to.
    JIMX
    JIMX --- ---
    MAR_TINA: tak pak nevím
    JAYME
    JAYME --- ---
    FRDK: Jenišovi napsali nulu, protože měl přešlap
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JIMX: nesmysl, jak v cizí zemi po nehodě identifikují, který z nich je který?
    SKRU
    SKRU --- ---
    tohle je k tomu docela dobrej dokumentik od CT
    Tatra kolem světa - Zapomenuté výpravy (2005)
    https://www.youtube.com/watch?v=RtQ-NrTniCg
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    FRDK: Psal jsem na tema Tatra kolem sveta pojednani v ramci kurzu Totalitarni rezimy 20. Stol. na univerzite v Usti. Tu stribrnou vysokou tatrovku jsem mel jako dite a nikdy mi nedoslo, co to bylo za zmar.
    V kostce:
    Putovani po Africe prineslo zklamani, protoze zmar a bida byly na stejne urovni, jako bylo zjisteno pri prvni expedici s tatrou 138, ktera ovsem vezla leky financovane ze sbirky. Tato expedice mela ale za cil vytvorit filmovy a obrazovy material pro televizni serial a pripadne knizni publikaci.
    ...
    pri cestach po Severni Americe meli neustale za zady tajny sluzby a meli problemy s pneu, ktery se hodne prehrivaly a sjizdely, protoze to byly drapaky do terenu.
    V Jizni Americe byla horka puda ohledne politicky situace, na nekolika hranicich je zadrzovali a dlouho se resilo, jestli ma cesta dal smysl. Nakonec nejvetsi problem byl (ted nevim jestli se nepletu) v Peru, kde jim na hranicich ozbrojenci zabavili auto, poslali je na deset dni do vezeni a auto si vzali do parady. Ztratily se nebo byly znehodnoceny spousty zaznamoveho materialu a zarizeni, kamery, magnetofony... jako po loupeznem prepadeni. Nakonec se podarilo auto ziskat zpet a jelo se dal.
    ...
    Kdyz pak v Cine pokracovali tesne pred vlnou povstani proti rezimu, byli obvinovani, ze podnecuji vzpouru, tak tamni cestu uspisili/ukoncili a vydali se do pohori v Pakistanu, kde letec a geolog Fantisek Janis beze stopy zmizel pote, co se s nim prevratil clun v rozbourene rece. V materialech, ktere se ke me dostaly, se zduraznovalo, ze prekroceni reky v tom bodu nebylo v planu a ani nebylo potreba. Udajne slo o jeho vlastni snahu ziskat zabery Tatry z protejsiho brehu. Clenove teamu se letecky presunuli na pohreb do Cech, vahali, zda cestu dokoncovat nebo ne, nakonec se rozhodli, ze Tatru dovezou urychlene do cile.
    ...
    Navrat prisel v dubnu 1990, do jineho sveta, lidem vice zalezelo na tom, zda se jejich fabrika rozproda, jestli si udrzi praci a celkove se atmosfera lisila od te, za niz expedice vyrazela do sveta. Najednou cesta kolem sveta nikoho prilis nezajimala, publicita byla velmi spora take castecne kvuli nestesti Jenise. Vzniklo par kratkych reportazi, clenove expedice publikovali nekolik memoaru, ale filmovy material putoval do archivu CT. Ceskoslovenska Televize nejevila o natocene filmy zajem a tak hlavni cil expedice nebyl splnen. Posadka ztratila 3 roky zivota a vesmes se ve vzpominkach k Tatre kolem sveta neradi vraci, podle vsech to byl zmareny cas.
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    IF_: Do toho jsem daval kousky stavebnice CHEVA.
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    FRDK: LIQUID_SOUND: SKRU: LIQUID_SOUND:

    V Pakistanu pri sjizdeni reky Hunza se prevratil clun a geolog Frantisek Janis uz se nad hladinou neukazal...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam