• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    Velké nehody pražských tramvají

    1950 - Řidiči linky číslo 1 se nepodařilo ubrzdit vůz ve Francouzské ulici. Ten se rozjel, projel tehdejší stanice Krymská i Ruská a v oblouku do Moskevské ulice vykolejil. Vjel do vchodu prodejny Pramen. Při nehodě naštěstí nikdo nezahynul, ale zraněno bylo 112 lidí.
    1961 - Linka číslo 17 jela z Jiráskova náměstí k Národnímu divadlu. Před Žofínem se ji pokusilo předjet vojenské auto a došlo ke srážce. Při nehodě zahynul velitel vojenského vozu a 34 lidí bylo zraněno.
    1962 - Řidič tramvaje číslo 11 zjistil při sjezdu na Strossmayerovo náměstí, že mu nefungují brzdy. Vůz stále zrychloval, vykolejil a přejel napříč křižovatkou, až se zastavil o prodejnu Pramen. Jedna žena zemřela a 46 lidí bylo zraněno. Při vyšetřování se ukázalo, že brzdy vyřadil neznámý cestující na zadní plošině tramvaje.
    1965 - Řidička linky číslo 2 rozjela příliš rychle tramvaj. Při brzdění do křižovatky Chotkovy sady následně zpanikařila. Na výhybce vykolejil zadní vůz, narazil na protější ostrůvek a převrátil se a následně projel celou křižovatkou. První vůz se nepřevrátil, ale otočil se opačným směrem, než původně jel. Na místě zemřeli dva lidé a další tři podlehli svým zraněním v nemocnici. Šestnáct lidí bylo vážně zraněno.
    1967 - U vojenské nemocnice ve Střešovicích zjistil řidič motorové tramvaje, že mu nefunguje brzda. Přestože sypal pod kola písek a použil ruční brzdu, pokračoval v jízdě ve směru do centra. Zastavil až o odbočující autobus. Zraněno bylo 31 cestujících.
    1968 - Tři lidé zemřeli a 21 dalších bylo zraněno při srážce autobusu číslo 134 a tramvaje číslo 30 pod Prašným mostem v Praze. Podle policie bylo na vině předjíždění na kluzké vozovce.
    1970 - Na Bubenském nábřeží narazil řidič tramvaje číslo 10 narazil do "čtrnáctky" před sebou. Osm lidí bylo vážně zraněno a dalších 27 cestujících utrpělo lehká zranění.
    1982 - Řidič tramvaje přehlédl u Špejcharu přehozenou výhybku a vůz linky číslo 26 vykolejil. Z otevřených dveří vypadlo několik lidí, na které se následně převalila tramvaj. Sedm lidí zemřelo a dalších 48 bylo zraněno.
    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/...ramvaj-smrti-vzpomina-pametnik-fqq-/domaci.aspx?c=A070216_145242_praha_cen
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    MYSHAAK: tak tak... a tak vešel do obecného povědomí
    MYSHAAK
    MYSHAAK --- ---
    SEDNA: Což je ale Kainar :)
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    UBIK: no mne slo o to, jaky problemy se tehdy resily :-) a jak neohrabaně to zpívali...............samozrejme by byl lepsi Mišík a Stříhali dohola malého chlapečka....
    UBIK
    UBIK --- ---
    SEDNA: tihle normalizační vlasáči jsou pekelní.
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    SEDNA:
    Katapult - Tvoje dlouhé vlasy.wmv
    https://www.youtube.com/watch?v=ksPLrfuIWS4
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    SEDNA: Katapult 1978 :-)
    Do klína ti padaj tvoje dlouhý vlasy
    Padaj jako slzy, symboly tvý krásy
    Z vystříhaných skrání trčí uši opuštěný
    Všechny módní barvy náhle přešly do zelený

    Do klína ti padaj tvoje dlouhý vlasy
    Padaj jako slzy, symboly tvý krásy
    Slyšels toho hodně o tom co na tebe čeká
    Vydrží tvý děvče čekat? Z otázek je řeka

    Co bude dál? Co bude dál?

    Do klína jim padaj jejich dlouhý vlasy
    Padaj jako slzy, jako tobě kdysy
    Byls tenkrát jako oni stejně bledý a vyplašený
    Všechno je to ale jinak, ty jsi také jiný

    Než když's tu stál, než když's tu stál
    Než když's tu stál, než když's tu stál
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    ROZUM
    ROZUM --- ---
    Bratislava, Valašská ul. - ten nápis je tam ne méně než 50 let (pokud to někdo nepřemázl v posledních měsících - je to foceno loni v březnu). Už nevím, jestli si měli hledat "nové" nebo "iné" miesto - tak či tak se autorovo přání záhy vyplnilo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Jak se kradlo v cizině: Komunistické Československo patřilo mezi přeborníky v průmyslové špionáži | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...komunisticke-ceskoslovensko-patrilo-mezi-preborniky-v-prumyslove-spionazi
    Většina okopírovaných patentů směřovala do Aera Vodochody, Tesly Rožnov, ČKD nebo JZD Slušovice, v němž se vedle zemědělské výroby věnovali též biochemii nebo výrobě počítačů. Zásluhou průmyslové špionáže mohla navíc ČSSR začít se strojovou výrobou televizních obrazovek nebo novou technologií produkce pneumatik.

    Převážná část kradených informací v Československu končila, hlavně vojenské a strategické poznatky se ale posílaly dále do Moskvy nebo dalších spřátelených států. V prosinci 1987 tak VTR do Sovětského svazu zaslala tři vzorky viru HIV. V té době se původce nemoci AIDS ve východním bloku téměř nevyskytoval, bratrská pomoc byla zjevně reakcí na první zaznamenanou nákazu v SSSR, k níž došlo v dubnu téhož roku. Sovětští vědci nejspíš vzorky chtěli zkoumat, aby na zhoubnou nemoc objevili lék.

    Podle Sobka navíc rozvědka získala "dílčí informace k nadzvukovému letadlu typu Concorde", jež Sověti okopírovali do podoby svého TU-144. Koncem padesátých let pak VTR přispěla také k sestřelení amerického vojenského letadla U2, jež z výšky 20 kilometrů pořizovalo špionážní snímky sovětského území a jež Sověti sestřelili v květnu 1960. A to i za pomoci neznámého inženýra z ústecké Spolchemie, který podle Sobka pomohl zdokonalit zaměřovací systém sovětských raket.

    Průmyslová špionáž však nesměřovala pouze proti Západu. Také Američané a jejich spojenci měli zájem získávat technologie protivníkova bloku. Západní cizinci byli ovšem v zemích komunistického bloku vystaveni důkladnému sledování místní tajnou policií, což špionáž podstatně ztěžovalo. "Dostat se do nějakých výzkumných ústavů navíc nepřicházelo v úvahu. Jedinou možností tak bylo, když k nim někdo z místních přeběhl," říká publicista Pacner.
    DUKON
    DUKON --- ---
    se ted prodava, pamatuju si ze v 80kach to bylo tatikovo nejoblibenejsi pivko, kdyz se dalo sehnat...
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    KEB:
    No hlavně ten evergreenovej mýtus že jim továrny zničil Havel dostává na frak a to je dobře
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Present & Correct on Twitter: "100s of amazingly graphic Czech beer coasters, 1960s-1980s. https://t.co/DRUIKV2e5Q https://t.co/XVd4pF2vqm"
    https://twitter.com/presentcorrect/status/788789054859083777

    Non-brewery's coasters from category Jednota
    http://www.beer-coasters.eu/en/not-beer-mats/Jednota.html?sort=&order=&str=1&ppns=30

    DUKON
    DUKON --- ---
    KEB
    KEB --- ---
    ANALÝZA: Efektivita zbrojárskej výroby na Slovensku za čias budovania socializmu
    ANALÝZA: Efektivita zbrojárskej výroby na Slovensku za čias budovania socializmu
    http://www.armadninoviny.cz/efektivita-zbrojarskej-vyroby-na-slovensku-za-cias-socializmu.html

    chápu to tak, že po pádu sojuzu byl takovej přetlak sovětské techniky, že náše závody neměli pro koho vyrábět...
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    RABBIT: já si taky pamatauju jen nějakou písničku "Třináctýho pátek.." a Mikulskiho a pak herce Kláska... ale děj? mělo to? cosi trochu detektivního dle mého dětského zájmu :-)
    z čsfd: Na žádost proč ČT seriál nevysílá: K uvedenému seriálu nevlastní Česká televize vysílací práva. Dá se předpokládat, že při dělení Československé televize přešel tento seriál do fondu Slovenské televize.Slovenskou Tv jsem oslovil-žádná reakce.. Záhadou zůstává proč po 30 ne li více letech se seriál nikde neobjevil...
    Jeden koment říká: Vysílala ho v roce 2015 TV Kino Polska. Už jsem si všechny díly stáhnul. :-) http://freedisc.pl/aleksandra-20,d-1555866,luk-teczy-duhovy-luk-1972
    RABBIT
    RABBIT --- ---
    SEDNA: tam hrál Stanislav Mikulski, aka kapitán Kloss. Ale děj si už nepamatuju...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam