• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: asi jsem to napsala moc zkrácený. vtip byl v tom, že to byl pár důchodců a obědy měli mimo domov, čili do myčky přišly denně dvakrát dva talířky a dvakrát dva hrnky od čaje, takže myli (překvapivě) až po čtyřech dnech, kdy se myčka aspoň nějak zaplnila.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BALAENA: Ona je otázka, jestli tehdejší myčky a tehdejší mycí prostředky myly tak dobře, aby to ručně nebylo lepší. Každý ten pokrok provází fáze, kdy je ta novinka dobrá pro lenochy nenáročné na výsledek, ale s poctivou prací nesrovnatelná.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Srpnovou dovolenou v jižních Čechách přerušila invaze. Hledáme autora záběrů z roku 1968
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/srpen-68/r~1f3677185e5a11e88b260cc47ab5f122/
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Praha 1968. Fascinující a dosud neznámá reportáž odvážné fotografky Věry Petrákové
    https://magazin.aktualne.cz/...-snimky-fotografky-very-petrakove/r~50c83d08600c11e89297ac1f6b220ee8/
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Pražské jaro 1968 jako škola představivosti. Experiment je cenný i po padesáti letech
    https://nazory.aktualne.cz/...i-experiment/r~33220c3468a911e8b9db0cc47ab5f122/?redirected=1533996100
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAR_TINA: moji příbuzní se jako esperantisté dostali v 80. letech do Holandska na nějaký sjezd nebo kongres nebo co a bydleli tam v rodině jedněch tamních esperantistů. Teta pak vyprávěla: ti naši hostitelé mají tu myčku na nádobí, jak už o ní (další moje teta) jednou vyprávěla. Ale ten provoz je tak drahej, že ji pouštějí jen jednou za tři nebo čtyři dny. A celé příbuzenstvo pokývalo hlavou, že to je na pováženou, nechávat nádobí tak dlouho špinavý, že se to pak neumyje, a že ti Holanďani jsou pěkní špindírové.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MHO: tehdejší nájmy, pro ty, co měli to "štěstí", že dostali dekret na bydlení, byly uměle nízké. Tak nízké, že nepokrývaly náklady na udržení bytového fondu ve funkčním stavu. Pokud stav trval dalších 20+ let, asi by ty domy spadly.
    Takže je to nesrovnatelné.

    I tak některé statistiky srovnávají, jaký majetek (od počtu froté osušek na osobu po počet aut na rodinu) lidé mají a je mnohem větší. Tedy žije se komfortněji. Ani to nekze moc srovnávat, protože některé výrobky tenkrát neexistovali a jiné měly zas mnohem vyšší náklady na výrobu.

    Můj oblíbený příklad je myčka nádobí. Existovala dávno, v soc. hospodářství se vyráběly pro provozy, možnost vyrobit je pro domácnost byla (je to jednodušší stroj než pračka), uspořily by elektriku a vodu, ale ne, socialisté ženy musely mýt nádobí v (malém) dřezu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    MHO: to je kravina, protože za totáče jsi neplatil tržní ceny energií a utilit, koneckonců jak bys chtěl porovnávat spotřebu třeba elektřiny dnes a v době, kdy mikrovlnka byla jen předmětem vášnivých debat v anarchistických kroužcích.

    Totéž ceny bydlení, nájmy, vlastnický bydlení minimální... ona na to metodika nejspíš existuje, ale prostě srovnáváme ceny potravin a spotřebního zboží.
    MHO
    MHO --- ---
    HOWKING: souhlasím. Mne také tyhle přepočty vadí, protože bez celkového vyčíslaní mandatorních nákladů na život je to strašně zavádějící. A je to akorát munice pro různé komunisty do diskuse.

    Chtělo by si to dát tu práci a spočítat, nikoliv kolik si koupím másla za průměrný plat dneska a kolik za průměrný plat v roce 89. Ale kolik si toho másla koupím za to co průměrně zbude po zaplacení nájmu, vody, atd.

    Tím nechci říci, že by za socíku bylo lépe. Jen poukazuji na hrubou metodickou chybu.
    TOFI
    TOFI --- ---
    HOWKING: muzes doplnit
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HOWKING: tak ono pokrocili aj vyrobne procesy, takze produkcia niektorych typov potravin je lacnejsia kvoli tomu ze to nerobi 100 ludi ale jedna masina :) mobil bol pred 20 rokmi tiez ovela drahsi nez dnes v prepocte na aktualne platy
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TOFI: A bude tam i někde přepočet nájmů, vody a energií? ;-)
    WASPER
    WASPER --- ---
    VYHULENY_UFO: Mno mozna by bylo snazsi vyjmenovat obochody kde se da solidní nabytek koupit nez nekoupit. :) Osobně jsem majitelem 2 báječných křesílek brusel ala 60 leta. (Sazmozrejmě musí projít renovací, tapec, molitan a v podstate vse krome nosne konstrukce je treba vymenit, ale narozdil od současných křesílek, jsou relativně lehká, vzdušná a krásná) :D
    TOFI
    TOFI --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WASPER: to je blbost, nesmis akorat nakupovat v xxl lutz...
    WASPER
    WASPER --- ---
    VYHULENY_UFO: Hele tohle zase chapu. Ty komousky kresla totiž narozdil od všech novejch raboby modernich vydrzely 50 let a dodnes se nehýbou...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som vcera vecer deckam cital z tej Detskej encyklopedie od Rihu a niekde som tam v texte vynechaval tych sudruhov riaditelov a sudruzky ucitelky :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MUKL: ne, tomu snad neveris ani sam. vysledek bude takovej, ze decko bude mit oboje.
    MUKL
    MUKL --- ---
    VYHULENY_UFO: ale já mu dám radši to auto než tablet žejo .....)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MUKL: jako chapu, ze soucasne husakovy deti proste chtej doprat detem luxus, kterej za bolsana nepoznaly, ale docela me prekvapuje, jak tyhle stary kramy muzou mit cenu.
    davat to diteti je jako koupit decku misto tabletu retro pocitac iq 151....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam