nevěděl jsem. zajímavý...
"Hermelín je jméno našeho sýru, který se vyznačuje bílou plísní na povrchu, je to vlastně napodobenina slavného francouzského sýra camembert. Název camembert se používal v Československu ještě do šedesátých let minulého století, kdy byl na základě dohody s Francií, která si nepřála, aby se tento název nadále používal, změněn na hermelín.
Označení hermelín bylo jako patent přihlášeno už v roce 1946, poděkování patří panu Josefu Hojdarovi, který byl později ředitelem podniku Madeta, kde se vyráběl. Vzhled a krása plísňového povrchu připomínala autorovi hermelín – kožešinu ze zimních bílých kožek lasice hranostajů, které byly velmi vzácné a drahé. No a tak sýr dostal svůj patentovaný název a pomalu dobývá současný svět a občas i toho krále s perlinkou na krabičce vidíme."
Jak Češi obohacují kulinářský slovník světa, cizinci vyhledávají nakládaný sýr | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
https://www.irozhlas.cz/...agmar-hertova-nakladany-syr-gastronomie-gastroglosa-vareni_2002151101_onz