• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LIQUID_SOUND: A taky příroda a životní prostředí vůbec, takže my všichni..
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    LOPIK: Těch sedláků, to odsralo bylo pár. To je samozřejmě hloupost a nepravda. Odskákalo to nejen těch "pár sedláků", ale i jejich rodin a příbuznejch. "Odsraly" to i generace po nich, protože byly ze selskýho ergo měly nevyhovující kádrovej profil prakticky pro cokoliv co se kde komu zamanulo. A ve finále to odskákali i restituenti navrácenim totálně zdevastovanech reálnejch výsledků kolektivního hospodářství. Bylo-li jim vůbec vráceno.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LOPIK: jsem schopny uverit, ze jsou lidi, ktery to minulo nebo pekelne neomezilo, ale verim, ze po revoluci se dozvedel skoro kazdy, jak to chodilo a pak mi prave prijde zvlastni, ze nekdo muze rict, ze bylo lip.
    ZCR
    ZCR --- ---
    VYHULENY_UFO: víš co, tak můj otec, původem ze slovácké vesnice, narozen před 2. sv., zase pamatuje první auta a elektrifikaci obce... O nových panelácích mají pěkné filmy mj. Menzl a Chytilová...
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANNONKA: ta čísla jsou zpravidla faktcheck vyprovokovaný žvásty o tom, jak bylo za socialismu všechno levnější - čili od nějaké životní pohody/nepohody odhlédnuto. Pokud se na tom točíš, skoro bych to označil za chucpe.
    A to vůbec nemluvím o tom, že ekonomika byla zásadně nedostatková, tzn. cena vůbec nekorespondovala s dostupností, o umělé deformaci přes partaj a známosti ani nemluvě. Auto jako sen na mnoho let je perverze, auto JE prostředek.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LOPIK: dalsi vec je, ze si hodne lidi polepsilo materialne. napriklad moji rodice nejsou uplne z nejchudsich pomeru, ale sama matka vzpomina, ze kdyz dostali s fotrem byt v novym panelaku, tak to pro ne bylo jako zjeveni. zadnej suchej zachod, ale hajzl splachovaci, otocils jsi kohoutkem a tekla tepla voda, takze si nemusel na dvur chodit zatapet do pradelny pod medenej kotel, aby sis dal vanu. a suchej zachod na baraku rodicu se zlikvidoval az po roce 1990...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    POHODAVOLE: Záleží třeba i kde žili - i když se to nemusí zdát, tak opravdu spousty lidí se "to co to obnášelo" opravdu prakticky nijak netýkalo. Obvzlášť na venkově..
    Třeba v mojí rodině, kde jsme všichni vidláci - jedna babička je z prdele od Šumavy - tam měli vždycky všichni hovno a hodně balvanů, je třeba vyorat k tomu a když se udělalo družstvo, tak byli jen rádi, že se zbaví starostí.. Těch sedláků, to odsralo bylo pár. To se bavíme o padesátých letech, pak tam o žádným dizidentovi nebo antikomunistovi ani neslyšeli až to devadesátých let..
    Půlka rodiny je zas z Žitnýho ostrova, kde nebyli ani ty sedláci, jenom velkostatky co patřili šlechtě, po těch se nikomu nestýskalo už vůbec, pak tam řešili víc odsun a podobný srandy než nějaký komunisty a když se to stabilizovalo tak se měli vesměs jak prasata v žitě..
    Jasně že něco jinýho bylo ve městech, kdy bylo víc lidí co o něco mohli přijít - at už majetky nebo svobodu..

    Jsou to takový "blbý" kecy z ranku "Jó partizáni, ty jsme tu taky měli - kvůli těm debilům co si hráli na vojáčky, pak postříleli Němci půl vesnice..", ale nejde se moc divit někomu, kdo to tak měl. Však celý ty komouše jsme si tu (resp. naši předci) vybrali sami a ani nebyli to mimozemšťani od někde, ale místní lidi..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANNONKA: vsetci ti zidia v sprchach boli isto aspon na cas stastni, ze ten den rano dostali vacsi pridel plesniveho chleba
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LOPIK: ja jsem schopny tyhle vsechny argumenty pochopit, ale nejde mi do hlavy, jak to muze nekdo vypustit z ust, kdyz si je vedom, co to krom toho obnaselo. Nerikam, ze takovy nazory neslycham od pribuznych, ale i tak si vzdycky rikam wtf :)
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    VYHULENY_UFO: Přesně tohle je bohužel čim dál častějším tématem když se vidim s kamarádama vrstevníkama (35-40) třeba v hospodě - úpřímný zděšení týkající se radikální změny volebních preferencí nebo názorů rodičů/starších příbuznejch. Docela citlivý téma. Koulení očima, možná i drobnej stud a snaha získat nějaký rady, jestli by se s tim něco nedalo přecijenom dělat. Ruský sračkomety melou pomalu ale jistě. :/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEB: dalsi vec je deziluze z porevolucniho vyvoje. tohle resi kolegyne s tatinkem, kterej se pred revoluci pohyboval v podzemni cirkvi. ted 30let po prevartu honi s okamurou migranty, voli spd a nyni pridal debilni alternativni teorie o kovidu... tik tak tik tak..
    KEB
    KEB --- ---
    ZCR: VYHULENY_UFO: jo a ještě je tu ten fakt, že tihle lidé, kterým je dnes kolem 60i, by dneska už možná byli v duchodě. Do toho jsou ve stavu, kdy se probudí a všechno je bolí (a když ne tak umřeli). Pro ně je tohle běžné pracovní tempo prostě moc rychlé a když dojdou ztahaní jak koně dom, tak se to dobře vzpomíná, jak bylo dřív hej.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNONKA: To máš pravdu.
    Ale zároveň jsme ráda za podložené vyvracení takových těch pravd typu : zdravotnictví bylo zadarmo a pro každého, všichni dostali byt, máslo bylo levnější...
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    LIQUID_SOUND: Tak jsem to nemyslela. Myslela jsem ta čísla, která se obvykle uvádějí na podporu toho či onoho tvrzení, třeba kolik si koupí za denní plat másla dnes a kolik před osmdesátým devátým, taková čísla, která o skutečném životě a pohodě či nepohodě lidí moc neřeknou.... třeba dřív bylo auto sen na mnoho let a jeho splnění byl cíl a co dál? Dnes je auto prostředek k jiným snům - vozit děti na trénink, dostat se do divadla z dědiny a ........
    NJAL
    NJAL --- ---
    LIQUID_SOUND: Lidi, kterym komunismus nejak primo neublizil (nebo rodine), to nejak drasticky nebrali, zejmena kdyz to byly mladsi rocniky, ktere se do toho stastneho tabora miru a socialismu narodily. Navic ne kazdy byl osobne na Zapade a nemohl tam zase videt ten spotrebni raj v obchodech.

    Kazdopadne obcas neco bylo divne, vzpominam si, jak pri sledovani Profesionalu mama jednou poznamenala k nejake minoritni postave: "No podivej se, on tam rika, ze je nezamestnany, a pritom ma barak a auto!"
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    ANNONKA: A co oběti na životech? Že s tim teda obtěžuju... Taky zbytečný mávání čísly jo?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEB: jj, matka taky vzpomina, jaka byla v uctarne v tesle pohoda. prace tak dna dny v mesici, jinak kaficka s rumickama a vinecka... lidi si to nejak v praci odkroutili a pak jela cela rodina v patek na chatu. to se to vzpomina...
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    Nikdo nemůže objektivně posoudit co neprožil a co prožil to už vůbec ne, protože emoce, věk...... takže ať říká kdo chce co chce tak má každý pravdu. Tu svou. A je zbytečné mávat čísly (výdělky, ceny.....), protože i v objektivně velmi těžkých dobách uměli být někteří lidé šťastni , aspoň na čas .........
    ZCR
    ZCR --- ---
    KEB: jj, ta tehdejší politika úplné zaměstnanosti byl ve skutečnosti napůl systém sociálních dávek. Otec vyprávíval, jak stihl práci na týden za dva tři dny, a pak jel prostě na chatu, protože další práce nebyla, a i kdyby byla, nebylo by mu ji jak zaplatit.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Proto take po plysaku letel vtip: Za co komuniste Benese nenavideli nejvic? Ze udelal zasoby jen na 40 let. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam