• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    VACA
    VACA --- ---
    FRK_R23: podle me to nebyla iluze o hodnote cloveka podle hodu lopatou. Ale strach z lidi ktery meli neco v hlave...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Děd makal na Kladně, protože uměl moc jazyků a rukama byl mimořádně neschopnej. Tahle bolševická iluze o hodnotě člověka podle hodů lopatou byla hodně zvrácená :) Viz tzv. most Inteligence :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    CROSS: Ten babiččin přítel taky zemřel v první polovině 80. Na raka.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FJERTIL: rodinná legenda praví, že pradědeček skončil v uranových dolech, neb odvětil domovnici, že vyvěšovat vlajky nebude, protože komunisti jsou svině. Mělo se to odehrát v činžáku, který za první republiky postavil. (Bohužel se nedožil revoluce, zemřel v roce tuším 85.) Legenda je ta příčina, uran jistota.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    SALVATOR: Jo, babiččin přítel rubal uran, protože neprásknul kamaráda, co přešel kopečky.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    RSZ: Když jsem jezdil soutěže, tak to byla prakticky povinná jarní část údržby stodesiny. Olej z motoru a převodovky jsem vypouštěl a snažil jsem se to vždycky přiúročit k vyjeté nádrži, i když se převracelo na levý bok. Spodek se ostříkal hadicí, umyl šampónem, ostříkal podruhé, chycená místa se vybrousila drátěným kartáčem a začistila trichlórem a pak přišel na řadu Tlumex. V první vrstvě naředěný na konzistenci mlíka a po zavadnutí druhá vrstva hustým. Souběžně se daly udělat brzdy, řízení, čepy a klouby. Dva dny práce, obvykle o Velikonocích.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mozno to nebolo tolko poznat, lebo tie auta nemali taky velky najazd, kedze si si nemohol spravit nejaky ten 500-600km vylet do alp a v lete do chorvatska
    RSZ
    RSZ --- ---
    SELECTOR_IX: tehdejší auta byly proti dnešním straslivej šmejd, hnilo to před očima, pologeneralka - šály na klikovce apod, to se na škodovce dělalo klidně po 100tis km.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    VACA: tehdejší auta něco vydržely, vždyť jestli nezrezly, jezdí dodnes :D
    VACA
    VACA --- ---
    RSZ: Jako v povedomi to mam, ale na zivo jsem to asi nikdy nevidel.
    Kazdopadne hadam ze naplne musej pred tim vsechny ven?
    Neumim si moc predstavit co by to jinak udelalo s prepadama, kam vsude by se dostal olej z motoru apod. Ostatne snad i prevodovka ma nejakej prepad/vyvevu, ne?
    RSZ
    RSZ --- ---
    A pamatujete kolébky na auto? To se auto hodilo na bok, aby se natrel před zimou spodek, klidně na parkovišti na sidlaku..

    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    TOMBRIDER: Tempo se snad dělá dodnes. Řikal mi kdysi skorotchán, že na poctivě ošetřovaný auto Tempem pak v případě nutnosti opravy nechtěla pořádně chytat ani základovka jakej prevít to byl.

    NJAL: Imho vosk na auto byla jedna z populárních věcí z Tuzexu. Soused na chatě leštil 2105 co víkend jak divej. A co se u toho/pod tim naležel. A když neležel u žigula tak u nonstop vysraný Babety.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    JDAG:
    NJAL: Ale taky bejvali. Pamatuju si pár leštičů i u nás na vesnici. Jeden pořád leštil moskviče a druhej škodu 1000mb. Pak si pamatuju když šéf místního autoservisu si koupil fungl novou Ladu 2105, ta se blištila taky jako psí koule. Vlastně soused v baráku měl moc pěknou bílou Oktavku v kombiku. A tu si držel do půlky devadesátek a pořád vypadala jako nová...
    Na ní za tu dobu muselo padnou tak půl tuny Tempa
    Jezdím na Castrol. Follow me!
    https://www.youtube.com/watch?v=z4-b_TBjc9w
    NJAL
    NJAL --- ---
    JDAG: Kdyz se auto navoskuje, tak je chvili i matny lak leskly :-) Nicmene jake byly moznosti za sociku v teto oblasti zmapovane nemam, my meli trabanta a to, ze bezny povrch karoserie nerezl, byla jeho urcita vyhoda. Ne ze by nam treba neprorezlo uchyceni zadnich listovych pruzin a my se pak po mohutne rane u Slavkova s nachylenym autem vlekli dalsich 100 kilometru domu ctyricitkou....
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    NEMI008: teď mi to samý někdo doporučil (s tím samým komentem) taky :-)

    díky!
    NEMI008
    NEMI008 --- ---
    NICOLLETTE: Zdravím, zkus - https://www.kosmas.cz/knihy/279197/ceskoslovensko-v-obdobi-socialismu-1945-1989/. Je to od Rychlíka, takže určitě to bude čtivý a bude tam vše podstatný.
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    JDAG
    JDAG --- ---
    FJERTIL: Nablýskaný určitě nebývaly.
    Měl jsem dvánácetrosku, ale nejvíc se tam lesklo přední sklo a zbytky chromu :D
    Lak byl matný (dneska se za to připlácí a je to opět moderní), doplněný o nepravidelné fleky základové barvy aplikované štětcem co pelichal.
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    ahoj, moc se omlouvám za OT

    napadlo mne, zda bystě někdo neměl doporučení na zajímavou publikaci o Československu období 1945 - 68 (tématicky jakkoli otevřená), na kterou by se dal přívětivě zpracovat referát?

    podmínkou je, že musela vyjít v posledních třech letech
    (já ty nové publikace zmapované nemám)

    děkuji moc - konec hlášení
    YENICK
    YENICK --- ---
    Poslední vánoční Televizní noviny Husákovy éry (1988)
    https://www.youtube.com/watch?v=ZHNG1sPDeY0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam