• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    ANNONKA
    ANNONKA --- ---
    PALEONTOLOG: stejně jako cyklostyl (mimeograf)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    PALEONTOLOG: tohle jsou mapy co dela zjevne Vojenskej zemepisnej resp. kartografickej ustav, zjevne z nich vychazej i ty soucasny turisticky mapy co vydava KCT.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LA_PIOVRA: no tak byla to slozita doba a kazdy se bal imperialistu, tak se delaly zkresleny mapy pro verejnost k volny distribuci. Nevim jak presny pouzicaly LM. Jedni z mala, kdo byl opravnenej pouzivat realny mapy byli geologove. Taky skrz to meli proverky a nemohl to delat neproverenej zivel. Nebo nemel pristup k mapovne. Nechat mapovnu odemcenou a nevratit mapy pod zamek bylo na kriminal.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Ty dve velky jsem nemel moral rozlozit.
    Na ty hodne popsany je zrovmna hranice ne Sumave, takze detail prikladam.









    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LA_PIOVRA: nalezeno, jmenuje se to "Operacni mapa mestskeho velitele Lidovych milicí Praha". Je to velky:)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Mam doma poslepovanou obrovskou mapu, odhaduju treba 2x3,5 metru, puvodne z centraly Lidovejch milici (jsou na ni razitka, ze TAJNE, btw:), najdu a vyfotim kus pohranici na ukazku.
    ZCR
    ZCR --- ---
    CICO: bylo by zajímavé vidět mapy ZM10 (základní mapa 1:10 000) z té doby - dneska jsou normálně dostupné ( https://geoportal.cuzk.cz/...e=wms.verejne&metadataID=CZ-CUZK-WMS-ZM10-P&metadataXSL=metadata.sluzba ), ale jestli to tak bylo i dřív, to netuším
    CICO
    CICO --- ---
    MADCAT: mám doma ještě docela dost turistických map ze 70. a 80. let (vydávala to Kartografia Praha) a třeba Šumava končí státní hranicí, tzn. místo Rakouska a Německa je tam jen okrová barva...) Týkalo se pochopitelně jen imperialistického západu, třeba mapa Tater zobrazuje i území Polska. Do jaké míry byly ty mapy nepřesné pro naše území nedokážu posoudit, ale obvykle byly v měřítku 1:100000, takže nijak zvlášť podrobné, např. dnes je běžné měřítko 1:50000
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MADCAT: občas jsou na aukru mapy šumavy, jižních čech či jižní moravy. stojí pár korun.

    https://f.aukro.cz/...63893536/retro-turisticka-mapa-sumava-1972-kartografie-n-p-praha-80588774.jpeg
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADCAT: a totéž se týkalo i map odborných. ještě někdy v roce 2001-2005 jsme podle lesnických map vyrazili na místo u Radlíku měřit les a tam plot a vojenský objekt. Na mapách nebyl vyznačen.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADCAT: existovaly turistický mapy, vcelku pěkný, principem stejný jako od KČT, ale příhraniční oblasti a strategický místa měly zakreslený ohnutě. Něco tam nebylo vůbec (vojenské stavby třeba), některé cesty nebyly vyznačeny a někdy to bylo celé takové ohnuté.
    Pamatuju se na dovolenou s rodiči v Jizerkách a výlety do blízkosti polských hranic - cesta často nebyla v místě, kudy byla nakreslená, a často jsme nachodili o dost km víc.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Hele jak dneska máme klasický papírový turistický mapy, třeba od KČT, Shocart apod., existovalo něco takovýho i za socialismu? Nedávno jsem si říkal, že bych celkem rád viděl jak tam byly zakreslený pohraniční oblasti, do kterých se nesmělo? Nemáte někdo něco takovýho doma?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Ikarus mám zafixovanej jako číslo 174, ktery to vdycky během zimy vzdalo v polovině motolskeho kopce a nahoru se šlo pěšky. V lepším případě měl řidič kybl s pískem, kterej sypal pod kola
    BMTO
    BMTO --- ---
    IKSIK: myslim ze ano..:)
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    KONZUM23: Jídlonosič
    AIJA
    AIJA --- ---
    KONZUM23:
    Kuchařky u nás tomu říkaly obědník...
    MIST
    MIST --- ---
    KONZUM23: znam to pod nazvem "taverna"
    JDAG
    JDAG --- ---
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    BMTO: Linka 141? :)
    BMTO
    BMTO --- ---
    IKSIK: ja jezdil ikarusem z hloubetina na ceskomoravskou... na metro..:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam