• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    VOYAGER: no já s tím mám problém, krást se prostě nemá... ale taky jsem v komunismu nebyl dospělý pracující, tak se mi to asi jednodušeji soudí...
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    MEJLA77: skoro jak z dokumentu ..ale nekradli vsichni to ani nahodou
    zalezelo na profesi a te moznosti to ukrast a hlavne na cloveku jako vzdycky..
    casty problem byl ze kdo nekrad byl za blba tak casto radeji take ukradl semtam neco aby zapadl ..

    kdo šetří má za 3
    kdo krade ma za 10

    kdo krade okrada stat
    kdo nekrade okrada rodinu

    ..to se zpivalo neco ve stylu jako ponocnej:
    nékrádéšli denně aspóň hódinů okrádáš sébe i ródinů
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MEJLA77: no prodávat vlastní chlast, co by se na tom mohlo pokazit
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    PALEONTOLOG: to místo jsem neznal...

    HOSPODA U MALVAZE (1945 - 1994) V... - Zaniklé pražské kluby | Facebook
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1414576231928164&id=1131517003567423

    HOSPODA U MALVAZE
    (1945 - 1994)
    V Karlově ulici 185/10, na hlavní turistické trase mezi Karlovým mostem a Staroměstským náměstím se nachází krásný dům z 15. století. V roce 1999 na dvorním bloku budov, ke které dům náleží, proběhla díky investicím Židovské obce kompletní oprava krovů a střešního pláště. Momentálně zde sídlí obchod se skleněnými suvenýry a jakási rezidenční záležitost s kuchyní, která nemá s původní hospodou nic společného, jen zrecyklovaný název, U Malvaze.
    V domě bývala původně rituální židovská lázeň zvaná mikve. Za první republiky tu holešovický pivovar otevřel hospodu U rytíře Malvaze, která se proslavila hutným černým pivem Pragovarem. Hospoda U Malvaze vznikla v Karlově ulici pár měsíců po válce a prošly jí generace umělců, stala se rovněž významným místem sekávání mnoha studentských hnutí. Po celou dobu existence, navzdory výměnám režimů i majitelů, zůstala vyhlášená karamelově sladkým černým pivem. Na přelomu 50. let se zde scházel Vladimír Boudník s Egonem Bondym a Hanesem Reegenem. I když se o Janu Reegenovi, jak znělo jeho občanské jméno, nemluví tolik jako o jeho slavnějších přátelích, byl svého času významným pražským kulturním hybatelem a především slavným malířem:
    https://www.ustrcr.cz/.../pamet-dejiny/pad1503/121-126.pdf
    Bohumilu Hrabalovi, který do hospody U Malvaze také několikrát zavítal, se Reegen stal předlohou pro postavu Vaška Průchy v povídce Jarmila, která se odehrává v kladenských hutích.
    Nový náboj s příchutí undergroundu získává hospoda U Malvaze v sedmdesátých letech, když si ji oblíbí kapela Plastic People of The Universe. Získává přezdívku „máničkovská knajpa“ a ve spiscích o svém mládí ji jako zásadní kulturní bod zmiňuje František Čuňas Stárek. Do nálevny U Malvaze prý pravidelně chodili Mejla Hlavsa, Quido Machulka, Kvašňák Pol, Plivník Vyšín, Hendrix Smetana a Abbé Libansky, ten v rozhovoru vzpomíná, jak právě v této hospodě přišel ke své přezdívce, následně uměleckému jménu: „Abbé je skutečně přezdívka, správně se jmenuju Jaroslav Jan Maria Otakar. K Abbému došlo, když jsem v roce 1972 udělal úspěšně přijímací pohovor na Husovu bohosloveckou fakultu a vyrazil to zapít do mé domovské hospody U Malvaze. Vlezl jsem do dveří a oznámil rozpité společnosti: Pánové, ode dneška jsem studentem teologie. Jeden můj přítel, který teď žije v Austrálii, vstal, zvedl půllitr se skvělým malvazovským černým pivem a povídá: Tak tu s námi ode dneška sedí abbé Faria. A od té doby mi to Abbé zůstalo. Asi není třeba vysvětlovat, že abbé Faria pomohl uvězněnému Edmontu Dantesovi k pokladu, který z něj udělal hraběte Monte Christa. Ve filmu měl abbé Faria dlouhé vlasy a vousy až na břicho. A zrovna tak jsem tenkrát vypadal já, čerstvý bohoslovec.“
    Ve stejném roce se U Malvaze poprvé objevuje, a s Plastic People se setkává, Jiří Chmelák Chmel, pozdější zakladatel vídeňského Nachtasylu, jakéhosi alternativního kulturního českého centra, především pro tehdejší emigranty. Nachtasyl je něco bar a stále funguje, tvoří jakýsi pomyslný most mezi českou a rakouskou nezávislou kulturní scénou.
    V roce 1991 podnik U Malvaze vyzdobil svými malbami známý výtvarník Pavel Jákl, který se specializuje na „hospodské“ malby a jeho dílo najdeme v téměř stopadesáti restauračních zařízeních. V Praze jsou jeho malbami známé třeba hospody U Dvou koček nebo U Bubeníčků.
    Lidová hospoda na velmi lukrativním pozemku v centru hlavního města byla uzavřena v roce 1994. Na závěr je třeba zmínit „aféru s myší“. Jednu dočista mrtvou myš údajně našla mezi sudy piva hygienická kontrola už rok před zavřením. Ale možná jsou to jen pomluvy od prodejců skleněných cetek.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MEJLA77: fotr mojí bejvalky dělal v vrchního u Malvaze, prej si nosil 20k mesíčně
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    VYHULENY_UFO: Nevim, jestli je to nutne pozustatek bolseviku. Ono to za cara v Rusku nejspis nebylo o mnoho lepsi. U nas v rodine se zase traduje pribeh, jak pra-pra stryc za 1. valky opravdu ve velkem smelil pres caru Rusakum konzervy urcene pro KuK armadu. Jestli je to pravda, uz asi nikdy nezjisitm. Kazdopadne po valce poridil fabriku na Vysocine, kterou nasledne ukradli bolsevici, stat se pak neobtezoval ji vracet a dnes patri jednomu z nejvetsich zlodeju v republice. Jak ale zkusenost posledniho stoleti ukazuje, snad i na nej jednou dojde...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEJLA77: cim vic na vychod, tim vic se podvadi a krade. rusko je toho exemplarni priklad, vsichni ti rusti oligarchove a jejich monstrozni baraky v danovych rajich, americe, londyne... kdo nekrade, ma hovno, to je proste pozustatek bolsevickyho mysleni. kradou se filmy, kradou se aplikace, kradou se hry, krade se muzika a krade se i pres dotace. vznikaji hnuti z nakradenych penez, vznikaji politicke strany, ktere si postavi program na tom, ze sdilet se muze i autorsky chraneny obsah a ve znaku maji lebku a skrizeny hnaty.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    VYHULENY_UFO: někdy mi přijde, že to místy pořád přežívá, fakturuje se víc a pak si to někdo vezme bokem, korupce asi ani není čistě socialistický výdobytek, jen se to tady za té doby rozbujelo a jsme i v současnosti pořád na špici, třeba v našich obchodech se ukrade procentuálně 2x více zboží než v okolních státech
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEJLA77: proste az tady budete cist vzpominky milenialu, jak byl jejich deda za bolsevika sikovnej, ze postavil dum a chatu opravil, tak vite, jak to ten deda udelal. no nebyl sam a chapu, proc dost lidi po starych dobach teskni.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    VYHULENY_UFO: upřesnění z diskuze pod článkem:

    Sigi
    15. 10. 2020 13:26

    Jasně, že uhlíř nevydělal 9 litrů za den, je to překlep, tak z toho pamětníci nemějte Vánoce, to se může stát. Pětikilo až litr za šichtu ale bylo reálné. Na rozvozu dělali "uhelkové" cca deset litrů měsíčně! 10 litrů vydělali bokem také zelináři, klidně i dvacet. To samé bylo u Sběrných Surovin. Bokem vydělávali zboží rozvážející z Pekáren, Laktosu, VPZetky, kradlo se úplně všude! Koho by napadlo, že byl job jako víno rozvážek chleba, který stál pouhých 4.20 kčs Šumava. V Pekárnách byly i na tu dobu slušné platy. Jako řidič až 4000/měs. + 10 táců bokem. S takovými penězi jsem byl v každém podniku král. Byla to paráda být například taxikářem, ty navíc př práci vekslovali. Celá řada jich byli ale práskači! Zedníci si ke svým melouchům nakradli veškerý materiál potřebný k melouchům, samozřejmě ve své pracovní době. Vzpomínám jak jedné pražské partě zedníků vozil v den výplaty jejich Mistr peníze do hospody, kde trávili drtivou většinu své pracovní doby. Chodívali kolem 9-10 hod do hospod na svačinu a byli zde do večerního zavření. Jo, byla to vychytaná doba. Všichni o tom věděli, všichni kradli jako straky, drželo se v té době známé heslo : kdo nekrade, okrádá sebe a svojí rodinu!
    OSIP
    OSIP --- ---
    JESTEDMAN: ve stodulkach jsou panelaky zalomeny do spiraly, ten nejdelsi ma skoro pul kilometru (480 m). https://mapy.cz/s/dasoroloje
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JESTEDMAN: solidně teda, 380m not bad :-|
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Jak se žilo řidičům za socialismu: Řemeslo s nejzlatějším dnem | auto.cz
    https://www.auto.cz/jak-se-zilo-ridicum-za-socialismu-remeslo-s-nejzlatejsim-dnem-78560
    ...
    Řidič uhelných skladů: Uhlobaroni = nejbohatší řidiči na světě

    Pokud si šoférské přilepšení k platu představujete jako pár kanystrů ušetřené nafty, v případě řidičů uhelných skladů jste těžce na omylu. „Nějaká nafta mě vůbec nezajímala. V roce 1980, kdy tady byl průměrný plat ani ne dva tisíce, jsem nosil domů 9000 Kč denně,“ říká Josef Zajíc, dnes spokojený důchodce. Při tom si vitální pětašedesátník vytahuje marlborku – cigarety této značky kouří mimochodem od osmdesátých let.

    Platilo vždycky, že řidiči u uhelných skladů jsou boháči? Nebo to začalo až od nějaké doby?

    Systém, který mohl fungovat dlouhá léta, vymyslel jako první můj děda, ještě když se jezdilo s koňmi. Vzadu na voze byly váhy. Upravil je tak, aby ukazovaly vždy padesát kilo, ať byla putna plná nebo byla vespod obrácená zavařovací sklenice, která tam držela vzduchovou kapsu. No a na konci týdne přišel za vedoucím skladu a řekl: Tolik a tolik uhlí jsem tento týden ušetřil a prodal bokem, takže ti tady z toho nesu půlku. Systém se časem stále vylepšoval.

    V čem spočíval princip?

    Kotelny státních podniků odebíraly obrovské množství uhlí. Dostaly však třeba jen polovinu, zbytek někdo od nich za úplatu pouze podepsal. A ten jsem prodal normálně lidem – každý z nás měl svůj rajon, v němž jezdil uhlí nabízet.

    A to po vás nešla Veřejná bezpečnost?

    Vždyť příkaz k jízdě jste měli jistě právě na adresu nějakého státního podniku. Šla. Nikdo z nás nevěděl, zda se večer vrátí domů. Základem byla obrovská opatrnost – když za mnou jelo nějaké auto, odvezl jsem tu fůru radši skutečně do oficiálního cíle.

    To se tehdejší policie nezmohla na nic rafinovanějšího? Třeba aby mezi řidiče nasadila svého člověka, který by metody zmapoval a posbíral důkazy?

    Co si pamatuji, část peněz šla právě až na ústředí VB. Jít po nás přesto museli a nadřízení po nich chtěli výsledky, protože každý věděl, že u uhelných skladů se krade. Aby je třeba všechny nevyhodili a nenasadili nějaké, s nimiž bude dohoda obtížnější, občas jsme jim někoho předhodili. Většinou v kolektivu neoblíbeného řidiče, který se třeba navážel do rajonů ostatním.

    A jak se člověk k takovému povolání snů dostal?

    Nedostal. Základ byl nenabírat žádné nové lidi. Dostal mě tam táta a začínal jsem na putnách – tedy nosil lidem ve městě uhlí do sklepů. Tam se peníze dělaly pomalu. Když končil starý řidič s ifou, co rozvážel venkov, šel jsem za vedoucím dopravy, že bych chtěl nastoupit na jeho místo. A ten

    s tím šel za náměstkem, který mi vzkázal, že ta ifa stojí pět set marek. Vůbec jsem neváhal, to měl člověk za pár dní zpět.

    Takže tam v tom vážně jeli všichni – i sám ředitel věděl, že se krade, a měl z toho svůj díl…
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    XMEDA: To musely imo bejt extraordinerni konexe, jinak by z takovejch prebytku bylo domku… ;)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Jak postavit rýpadlo z krabice stavebnice Merkur? | Sever
    https://sever.rozhlas.cz/jak-postavit-rypadlo-z-krabice-stavebnice-merkur-6833399
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LIQUID_SOUND: Nejake znamosti nebo know-how jak to pres podnik prohnat to urcite vyzadovalo, to nepopiram, ale corka takovyho rozsahu.. ehm
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    PALEONTOLOG: u nás se k tomuto článku rozhořel spor na místních internetech, kde někteří tvrdí, že nejdelší je liberecká "hokejka" 50.78624902649175, 15.060127738951854
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    XMEDA: Já bych ti i napsal, že odkoupený zmetkový díly zněj rozumně. Jenže to by imho těch domů bylo po republice (mnohem) víc ne? Kór když si sám pamatuju, že se ty panely povalovaly leckde. Bylo by to pekelně lákavý. Dřív se lopotili lidi s tvárnicema, hurdiskama, atd. Z toho ty dílčí věci samo v tom socialistickym blahobytu nešly sehnat. Tady by ti reálně složili hrubou stavbu v řádech dnů. V tu dobu fofr nevídanej. Proč se jich dá teda napočítat na prstech jedný ruky, když třebas Šumperák je aspoň jeden snad v každý vsi?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LIQUID_SOUND: To muzou byt klidne odkoupeny zbyly nebo zmetkovy dily. Kdyz z toho delas rodinak, tak te netrapi, ze tam treba nekdo zapomnel zabetonovat naohybany konkretni roxory na provareni v miste, kde na tom na panelaku stoji 50tun a nekoho by to zabilo :)

    Tady pobliz takovych vyrazenych panelovych dilcu lezela docela slusna halda obrostla krovim kdyz jsem byl malej, teprve v devadesatkach to rozmlatili bagrovou sbijeckou, odvezli a postavili tam barak s kanclama. Taky tomu chybely ruzny detaily, nektery mely praskliny a nektery byly uz od oka krivy nebo jinak tlusty.

    (Cimz nerikam, ze na panelakach je seskladany vsechno dokonaly, otec mel panelakovej byt v Levicich na Slovensku a tam teda 2-3 cm ujeto zadna mira.

    Kdyby to ucoroval, tak by sel sedet. To uz neni plechovka barvy, nebo bruska, co strcis do kabele. Ani fura cihel co nekde shodis z avie bokem a zastavis do baraku. Je to velkej panelovej barak, co je videt siroko daleko, zavistivi sousedi by ho sezrali a na umisteni tech panelu potreboval aspon autojerab.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XMEDA: az vyroste, bude treba jako
    Nejdelší český panelák je přirovnáván k Titaniku, vešla by se do něj celá vesnice - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/nejdelsi-cesky-panelak-je-prirovnavan-k-titaniku-vesla-by-se-do-nej-cela-vesnice-40385330
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam