• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Já měl spoustu variací na tohle. Jedna z nich byla i kabina lanovky z Tater

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DURDIN: vysoke tatry a lyziar sa tam lyzoval, kdesi to mame este u nasich ale uz iba tu cast s tekutinou, sranda ze sa po tolkych rokoch neodparila, kvalitny produkt
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    DURDIN: to byly propisovačky. na noži jsem to asi neviděl.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    HNILOB: nebyla ještě verze, kde ten obrázek v něčem plaval a když se ten nožík naklonil, tak podle toho ve střence na tom koni sjel dolů nebo nahoru? Se mi teď něco matně vybavilo, ale nedaří se mi to vygooglit..
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MEANKITTY11: sem prave docela cumel, ze je tam mountie
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEJLA77: co předškolní děcko sem byla ráda, že mám na kudle kanaďana na koni. jako adolescentní tramp sem pak jezdila s pradědovým rozparovákem :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEANKITTY11: tahle kudla se rozpadala a vrzala a to uchycení taky moc nefungovalo, nejdříve odpadly boky, naproti tomu rybička byla sice menší, ale lépe zpracovaná - vydržela více
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEJLA77: to už si nepamatuju :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MEANKITTY11: jen mi kvalitou zpracování přišla horší než ta rybička...
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    HNILOB: moje druhá kudla, po rybičce!
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Vyrábame sladkosti pre Ameriku (1971)
    https://www.youtube.com/watch?v=Al7r-A2wTl0
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Výroba panelov pre bytové domy (1972)
    https://youtu.be/QNba9saY8vs
    TOFI
    TOFI --- ---
    Nechceš bony? Český fenomén Tuzex byl státem řízená pračka na peníze i známka luxusu a výjimečnosti


    Neexistuje snad nikdo z generace dnešních padesátníků, kdo by si nepamatoval Tuzex, před kterým postávali veksláci a nabízeli kolemjdoucím bony. Byli to paradoxně právě oni, kteří udělali z Tuzexu obchod pro širší veřejnost.

    Bony, vole, bony? Nechceš bony? Okřídlená věta, která byla za totality slyšet téměř před každým Tuzexem, kde se pak v průchodu uskutečnila nejedna finanční transakce. Mít džíny z Tuzexu totiž něco znamenalo a k tomu, abychom si je mohli koupit, jsme právě bony potřebovali. A tak nezbývalo nic jiného než se do černého obchodu tak trochu zapojit. Mnozí z nás mají Tuzex spojený až s osmdesátými léty minulého století, jenže vznikl mnohem dříve – už před šedesáti šesti lety.

    První prodejna Tuzexu byla otevřena v Praze v červenci 1957. V deníku Rudé právo se tehdy objevilo, že posláním Tuzexu je vycházet vstříc členům diplomatického sboru, zahraničním turistům a držitelům valut. Skutečnost však byla jiná. Tehdejší komunistické Československo potřebovalo získat valuty a devizy, kterých mělo málo. Československá koruna nebyla volně směnitelnou měnou. „Stát chtěl odsávat od lidí valuty, celý systém souvisel s devizovým monopolem a stát chtěl ovládat i tyto soukromé peníze svých občanů,“ vysvětluje historik Adam Havlík. A tak čeští občané, kteří pracovali v zahraničí a dováželi zpět přes hranice cizí měnu, ji museli povinně v bance směnit za tuzexové koruny neboli bony, a do státní kasy tak přitékaly valuty.

    Prodejny Tuzexu se postupně rozšířily po celé republice a dalo se v nich sehnat na tehdejší dobu opravdu luxusní zboží, které v běžných obchodech nebylo k dostání. „Hlavně výrobky zahraničních značek. Sortiment byl široký – od potravin, oděvů, spotřební elektroniky, drogerie až po automobily,“ vypočítává Havlík a dodává: „Pro většinu lidí znamenal Tuzex luxus, protože se jednalo o zboží nedostupné. A možnost zde nakupovat byla znamením jisté výjimečnosti.“ A tato výjimečnost souvisela i s tím, čím se platilo.

    Pro většinu lidí znamenal Tuzex luxus, protože se jednalo o zboží nedostupné. A možnost zde nakupovat byla znamením jisté výjimečnosti

    Bony a veksláci

    Za československou korunu jste si v Tuzexu nekoupili ani žvýkačku. Platilo se buď valutami, nebo speciálními poukázkami, respektive tuzexovými korunami, pro které se vžil název bony. Bony se oficiálně koupit nedaly, a tak vznikl prostor pro podnikavce, kteří s nimi začali ve velkém kšeftovat. Kožená bunda, džíny a na nohou adidasky - tak vypadala většina z nich. Obratní směnárníci, kteří skupovali valuty a bony, které pak přehodnotili na ustálenou taxu a nabízeli k prodeji. Získávali je různými pokoutnými způsoby, například skupováním valut od zahraničních turistů a jejich následnou výměnou přes své zdroje. Malé obchody probíhaly přímo na ulici, ty větší na tajných, předem dohodnutých místech. Ve druhé polovině 80. let byla taxa na černém trhu 5 Kč za 1 bon, přičemž průměrná měsíční mzda v té době byla kolem dvou tisíc korun. Pokud jste chtěli mít pravé rifle z Tuzexu, tak vás vyšly klidně na 600 Kč. Jejich cena se totiž pohybovala od 80 do 120 bonů.

    Kdo měl bony, mohl si v Tuzexu koupit lepší zboží.

    Veksláctví podpořila i legislativa

    Na začátku 80. let v tichosti podpořila veksláky i legislativa. Nejprve byla z poukázek odstraněna věta o zákazu jejich prodeje v Československu a také ustanovení, že prodej tuzexových poukázek není směnárenská činnost, ale prodej zboží za valuty. Vekslování se tak trestalo jen jako spekulace. Co do počtu veksláků v té době - můžeme vycházet jen z odhadů. Na konci 80. let se v policejních databázích, jež se týkaly Prahy a Středočeského kraje, nacházelo asi 800 osob, u kterých bezpečnostní složky evidovaly pokoutní prodej bonů či valut. „Veksláků však muselo být ve skutečnosti mnohem víc,“ upřesnil historik Adam Havlík. Socialistické Československo v té době veksláctví více či méně tolerovalo. Vypovídajícím obrázkem o tom, jak tehdy byznys s tuzexovými poukázkami probíhal, je film Bony a klid z roku 1987.
    Rozkvět a platební karty

    V prvních letech po založení byl roční maloobchodní obrat Tuzexu kolem 50 milionů tuzexových korun. V roce 1977 to bylo už téměř tři čtvrtě miliardy tuzexových korun. Největší rozmach zaznamenal Tuzex v 80. letech, kdy se na zboží stály dlouhé fronty. V roce 1988 měl roční obrat 250 milionů dolarů. Ve 170 prodejnách v celém tehdejším socialistickém Československu bylo prodáno na 60 tisíc televizorů, 30 tisíc videorekordérů a přehrávačů a téměř 10 tisíc osobních počítačů. Vrcholem nákupu v Tuzexu se pak stala auta. Ta šla totiž koupit buď v Tuzexu, nebo v Mototechně. Zatímco v Mototechně převažovala nabídka škodovek, v Tuzexu se daly sehnat západní značky.

    Ve druhé polovině 80. let byla taxa na černém trhu 5 Kč za 1 bon, přičemž průměrná měsíční mzda v té době byla kolem dvou tisíc korun. Džíny vyšly na šest stovek

    Díky Tuzexu pak v roce 1988 vydala Živnostenská banka takzvané dispoziční karty k tuzexovým účtům, které šlo využít k bezhotovostnímu placení v prodejnách Tuzexu a také se jimi daly vybírat odběrní poukazy na pobočkách tehdejší Státní banky československé a ČSOB.
    N_I
    N_I --- ---
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    ZCR: Tak oni i ti rouškoví Igráčci jsou až covidová věc... ale dost z toho ne.
    A opět jsem si připomněl, jak se mi z designu mončičáků dělalo šoufl aniž bych věděl proč.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    PREDSEDA: a tady jsem ti dohledal i to tvrzení, trochu strohé, ale podstata tam je.
    "...v Žamberku byla postavena speciální mlékárna na ementál, která ale produkovala 80 procent zmetků a ty se pak dávaly do tavených sýrů.... " jen doplním, že zmetky se vyznačovaly velkou drobivostí, ten sýr nedržel pohromadě

    Spotřebitel je manipulován médii, potraviny máme kvalitní - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/spotrebitel-je-manipulovan-medii-potraviny-mame-kvalitni/

    bohužel ten pán již není přes dva roky mezi námi, takže víc podrobností neupřesním
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    PREDSEDA: já nepíšu o tom, kdo vymyslel tu výrobu taveňáků, já píšu o tom, proč to tady bylo za normalizace tak rozšířený a následně i oblíbený. Neboj, mám to z první ruky
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    JESTEDMAN:
    "History
    Processed cheese was first developed in Switzerland in 1911, when Walter Gerber and Fritz Stettler, seeking a cheese with longer shelf life and influenced by cheese sauces such as those used in fondue, added sodium citrate to melted Emmentaler cheese and found that the emulsified cheese sauce could be re-cooled into a solid again.[3][4] Shortly after, in 1916, Canadian-American businessman James L. Kraft applied for the first U.S. patent covering a new method of processing cheese, which halted the maturation process.[5]"

    Tolik wikipedie.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    vtipný k taveňáku je původ jejich oblíbenosti, čssr byla jejich velmoc, nikde jinde nebyla taková spotřeba jako zde... No protože se osíraly technologie výroby sýrů, mléčný tuk byl luxus a v sýrárnách byl přetlak rozdrobených tvrdých sýrů, po kterých nebyla poptávka ani na místním trhu, nakonec někoho napadlo to roztavit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam