• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SILENTBOB
    SILENTBOB --- ---
    JPS: diky
    JPS
    JPS --- ---
    SILENTBOB: odd.
    SILENTBOB
    SILENTBOB --- ---
    mám dotaz:
    můžete mi poradit jaká je zkratka slova "oddělení" je podle pravidel ČJ?
    SILENT
    SILENT --- ---
    JPS: Jasne, to se spis tykalo dotazu - chtel jsem upozornit na to, ze dotaz sice zaznel v klubu o gramatice, s gramatikou ovsem nema nic spolecneho (tim nemyslim, ze by tu nemel zaznit).

Ono to cele vychazi z dnes jiz neplatne normy. Ta tusim pripoustela jistou toleranci u "a" a pak obecne toleranci u tzv. uzke sazby.
    JPS
    JPS --- ---
    RED_POPPY_DOLL: tak tam je to napsáno opravdu srozumitelně, díky
    MALKE
    MALKE --- ---
    RED_POPPY_DOLL: Jo jo, našla jsem, děkuju - šlo mi o neinternetový zdroj, i když tohle nevypadá špatně.
    MALKE
    MALKE --- ---
    JPS: Takže to není vysloveně blbost s těma neslabičnýma předložkama?
    JPS
    JPS --- ---
    MALKE: mám pocit, že samostatně na předchozím řádku může být pouze "a" a také "i", ale já osobně tam nenechávám nic, protože se mi to tam prostě nelíbí :)
    JPS
    JPS --- ---
    SILENT: no vzhledem k tomu, že dotaz se týkal sazby, tak se toho celkem logicky týkají typografická pravidla, o kterých ale bohužel většina lidí bohužel nic netuší. gramatika je o tom, jak se co správně píše, a typografie zase o tom, jak to má vypadat.

fakt je, že kdyby word zvládal aspoň ty jednoznakovky na konci, tak bych mu mocně zatleskal :/
    JPS
    JPS --- ---
    MALKE: teď z hlavy nevím, ale určitě to bude v Typografickém manuálu od Berana i jiných knížkách o sazbě.

přístupů k jednoznakovkám na konci a dělení slov je plno. od puristů (všechny jednoznakovky na další řádek a dělení nejméně 3slabičných slov) až po ty, co na to vyloženě pečou.
    MALKE
    MALKE --- ---
    JPS: Kde se to dá najít (důvěryhodný zdroj pro pracovní účely), prosím? Já jsem slyšela i to, že tohle typografické pravidlo je "zpřísněné", že lze eventuálně na další řádek dávat jen neslabičné předložky (s, z, v...) a cokoliv slabičného může stát samo (o, u, a, i), ale zaboha si nemůžu vzpomenout na zdroj ani u jednoho...
    SILENT
    SILENT --- ---
    je to ovsem pravidlo typograficke, ne gramaticke.
    VDB
    VDB --- ---
    JPS: ok, diky
    JPS
    JPS --- ---
    VDB: jednoznačně na dalším, ve zkratce to platí pro všechny jednoznakové předložky a pak nastupují další pravidla :)
    VDB
    VDB --- ---
    zdar, mam dotaz, je "o" na konci radku vporadku, nebo ma byt na dalsim?
    treba takto:

"K datu emise vydala společnost celkem 210 kusů akcií na jméno o
    jmenovité hodnotě 1 000 000 Kč na jednu akcii."
    MALKE
    MALKE --- ---
    GLIRINGIL: Stejně jako Standa Gross mohl říkat "s mými dvěmi kolegyněmi". Duál nám začíná chcípat na oubytě zvané hyperkorektnost. Naštěstí to ještě je, jak se zdá, zvratitelný proces, jelikož Standa zmizel a s ním i propagátoři dvěmi očimi viditelní...
    GLIRINGIL
    GLIRINGIL --- ---
    jak může moderátor na ČT 1, nebo vůbec někdo, říct "oběma rukami" ...
    MALKE
    MALKE --- ---
    ASHRAK: To nic nejni, prostě vágní formulace, kterou se ten člověk snaží sdělit "i mně se to, příteli, stává, ale věru pouze jednou za uherský rok".
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    [ GURBON @ nyx :: pripominky uzivatelu ] - "občas, ale dost málo často"...

to jsem z toho jelen :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam