• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: urcite, to byla jen takova obecna uvaha, mozna i mylna.
    MALKE
    MALKE --- ---
    Mimochodem, jen pámbu ví, jestli to kdy nějaký korektor viděl. Taky se možná koriguje jen tištěné vydání a tady se počítá, že se to ztratí. Nechci vědět, kolik chyb mám v textech já, i když je po sobě přehlížím. Už i mně se povedl husarský kousek - v titulku, aby toho nebylo málo - "Dělají ze mně blázna", a to si dávám bacha, pravidla ovládám a donedávna jsem se korekturama živila. Ono stačí trochu spěchat.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ASHRAK:
    SILENT:
    V tomhle případě tipuju spíš zkušeného pisatele (klávesy vedle sebe) a nepozorného korektora a editora...
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: ja mam nekdy dojem, ze je ta kratka varianta lidove chapana jako "vyssi" styl, nebo rekneme archaictejsi, cili by to obcas mohl byt vysledek hyperkorektnosti.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    http://www.lidovky.cz/kdyz-zarval-tyden-jsem-nespala-dzb-/ln_domov.asp?c=A071106_121433_ln_domov_bat

"Bývalý sbormistr ji později začal zvát do restaurací, nosil ji knížky a
    také ji říkal, že je jiná než ostatní."

To, že se akuzativní "ji" dlouží, je (bohužel) dosti běžné, ale opak jsem teda ještě neviděl...
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    EUCHENIE: Ach tak, nasranej typograf included.
    EUCHENIE: Spíš bych to tipl na prohnané překladačem - "pokud my budeme moci..." by tomu napovídalo, průměrný Čech by řekl "pokud budeme moci..." :)

Jestli jsou jejich kursy tak kvalitní jako jejich čeština, nejel bych s nimi ani kdyby mi ještě zaplatili
    HANNA
    HANNA --- ---
    EUCHENIE: dala bych jednoduše: "Díky našim dobrým profesionálním vztahům s leteckými společnostmi vám pravidelně nabízíme letenky do různých destinací zdarma."

EUCHENIE: ta vazba je divná, co třeba "Kromě toho bude snazší uspokojit vaše přání ohledně typu ubytování, pokud budeme moci zahájit jeho zajišťování s předstihem."?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Krome toho bude snazsi uspokojit vase prani na typ ubytovani, pokud my budeme moci zahajit jeho zajistovani s predstihem.

uz jsem z toho zblbla, ale vase prani na typ?
    prani na neco? nebo to jde a jen rejnpu;))

pozadavek je na neco snad ne
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    katalog jazyku esl jazykovky:

Lety zdarma

Díky našim dobrým profesionálním vztahům s leteckými společnostmi vám pravidelně nabízíme letenky do různých destinací, kde letenka pro vás, je zdarma.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ZIDANE: imho nepletu, mám na mysli onen Pilipův dodatek
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ASHRAK: Nepleteš si to s něčím? Už my jsme se na ZŠ učili "reprezentace, gymnázium, prezident" ap. a hádával jsem se s babičkou mi tvrdící, že se má psát S, protože ona se to ještě tak učila. A na ZŠ jsem chodil ještě za socíku. Ve třiadevadesátém byly povoleny paskvily typu režizér, -izmus, diskuze a podobné.
    PIPSI
    PIPSI --- ---
    ta jazyková soutěž asi nebyla z jazyka českého... to je soda!
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: tak tak. "z" se vyslovovalo vždy, akorát teď (1993) se začalo i psát
    SILENT
    SILENT --- ---
    NINE_OF_NINE: standardni vyslovnost je tusim jenom /reprezentace/, takze o usi se neboj :)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    SILENT: ja nevim ale me to strasne trha usi kdyz si predstavim ze mame ceskou representaci....
    SILENT
    SILENT --- ---
    NINE_OF_NINE: dnes uz tusim pouze nepreferovana varianta.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    tohle jsem objevil na webu me byvale stredni skoly:
    Representační ples k 75. výročí založení školy
    Representační je spravne?:-O
    MALKE
    MALKE --- ---
    SILENT: Achá! Pan Kaplan pochopil;)
    SILENT
    SILENT --- ---
    MALKE: Chtel jsem rict, ze pravidlo "po předložce nesmí být další předložka" bude patrne motivovano stylisticky, zatimco "cokoliv pred samohlaskou" by mohlo byt motivovano ledascim, ale spis jde o pokus logicky si zduvodnit varianty, ktery ovsem nema zvlastni oporu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam