Nemůžu se nepochluit s jednou perlou. Když jsem to četla, nestačila jsem zírat.
Ze článku z MAGAZÍNU.cz o "živoucích fosíliích" (
http://www.magazin.cz/pro-muze/1930-zijici-fosilie-mezi-nami) cituji jeden odstavec o mihuli:
"Přesto, že se jedná o obratlovce, nemá vyvinuté čelisti, což se o jejích zubech říci nedá. Pomocí kruhovitých úst se přichytí na své oběti a cizopasí, dokud jeden z nich nezemře či si nenajde jinou obět."
Ode dneška tedy už vím, že čelisti jsou nutným předpokladem k tomu býti obratlovcem, že mihule čelisti vyvinuté nemá a přesto to obratlovec jakýmsi zázrakem je. (To je strašné, nemá to čelisti a je to obratlovec! Taková zvrhlost!) Snad že je to právě pro ten zázrak, že ačkoli k této deformaci došlo u ní samé, její vlastní zuby byly ušetřeny a čelistmi přirozeně vybaveny jsou, jako správní obratlovci. (Není sice jasné, jestli zuby jsou nejsou obratlovci, ale v tomto ohledu jsou na vývojovém žebříčku rozhodně o krok napřed než mihule, takže lze důvodně předpokládat, že to obratlovci jsou.)
Už vím, že na svých "obětech" (viz níže) zůstává svými kruhovými ústy mihule přichycená tak dlouho, dokud jeden z jejích zubů nezemře, nebo si radši sám nenajde něco jiného, čemu se říká "obět" a nechá raději mihuli mihulí...=))))
Čest a sláva biologii. Tohle jsem ještě nečetla.