• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    ASHRAK: tak řekni :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    YANKEEE: já myslím, že to vím
    AETHER
    AETHER --- ---
    Na iDNESu si uz snad delaji legraci. Ja chapu, ze se clanky pisi narychlo, clovek jim leccos odpusti, ale posledni dobou je chyba v kazdem clanku a uz neumi ani shodu prisudku s podmetem...

Střety s policisty si vyžádali 14 zraněných, patnáct extremistů bylo zadrženo.
    http://zpravy.idnes.cz/video-extremiste-tri-hodiny-marne-dobyvali-romske-sidliste-janov-p9h-/domaci.asp?c=A081117_113603_domaci_klu
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    ahoj lidi. kdo ví, čím se řídí yia- před několikanásobným podmětem. třebas ;)

Nejvýraznější vliv na stabilitu modelu ukázaly/a soudržnost a úhel vnitřního tření.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---

Autor prase, debil nebo obojí dohromady? Za koncovky za číslicemi či čísly bych střílel na místě a tohle je na předsmrtné pověšení za koule do průvanu. Kdyby tou prasárnou autor aspoň ušetřil pár úhozů, člověk by řekl, že tuší, proč to spáchal, ale takhle? Že by reklamština a snaha zvýraznit číslo, aby to bylo nápadnější?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SILENT: to by asi bylo řešení

jak píše GABBIANO, slovenština, ruština je díky tomu běžně využívá
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    spousta lidí používá všude ženský tvar přechodníku - asi proto, že je nejpodobnější přídavným jménům slovesným, která se používají mnohem běžněji.
    No, vypadá to, že bychom měli při češtině na základkách přechodníky oprášit a prohlásit znovu za základní učivo :-)
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    No on se taky přechodník udržel v jazycích, kde nemá tolik tvarů jako v češtině a hojně v nich používá, i v mluveném jazyce. A v překladu do češtiny se jeden takový přechodník musí nahrazovat vedlejší větou, aby to neznělo zastarale. Ach jo.
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: aneb, zavest jednotny prechodnik a bylo by vystarano :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ASHRAK: Nedávno jsem nad tím přemýšlel a zjistil jsem, že zmrvené přechodníky se dostaly i do tvorby známých básníků a textařů současnosti (patrně proto, že to sedlo do rytmu a doufali, že čtenář/posluchač nic nepozná).

J.H. Krchovský

"...tvoje ruce moje hladěj
    sypajíc sůl po ráně..."

Karel Plíhal

"...určitě skončili u cifer
    sčítajíc všechny mé hříchy
    až si to přebere Lucifer,
    nejspíš se potrhá smíchy..."

:)
    MASOUN
    MASOUN --- ---
    JOSEF_K: no však jo... ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    JAMEELA: njn, je to špatný... na jednu stranu proč lidi používají přechodníky, když je neumí, na stranu druhou asi mluvčí takovou kategorii potřebují
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    O Zuzaně Norisové: "... Každopádně herečka ukázala, že do soutěže patří, a tak ji snad budou diváci co nejdéle vídat v krásných modelech předvádějíce pozoruhodné taneční výkony..."

Jó, kdybyste viděli moje taneční výkony, když koukám na televizi.... :-)))
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MASOUN: To už je jak z Cimrmana:).
    MASOUN
    MASOUN --- ---
    JOSEF_K: zbydou nám čechismy... ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZIDANE: Jo, to jsem si vždycky přál:).
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    JOSEF_K: čistonosoplena, klapkobřinkostroj a podnosnice libočudná :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    NEGER: A co nám potom zbyde:)))?
    NEGER
    NEGER --- ---
    ...a všem germanismům:)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    JOSEF_K: Pak ještě zbývá vyhlásit válku zkratkám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam