• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    CATT
    CATT --- ---
    ASHRAK: Bylo zjištěno kým čím? Většinou je to pouze neschopnost to napsat normálně. Ještě mi tam chybí, že jeho stav byl neslučitelný se životem, aby to bylo naprosto dokonalé.
    Možná na někoho z toho dýchá prvorepublikový duch, ale dnešní jazyk je trochu jinde.
    Bohužel takové články mohou vznikat, protože je píší lidé naprosto bez jazykového citu, kteří zkompilují dohromady pár textů a nedokáží jim dát výsledný tvar.

To rýpnutí bylo myšlené jako odlehčení. No nic.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    CATT: novinky.cz jsou nečisté nejen stylisticky, toho sis mohl všimnout.
    takže příčestí trpné je "policejní newspeak", a proto ho nebudeme používat, pravda?

a narážku na mě a ostatní přejdu :)
    CATT
    CATT --- ---
    No nic, podle mého to není poláčkovština, ale bez rozmyslu převzatá policejní zpráva (dejte si tu frázi do googlu, je v idnesu i tn).
    Příčestí trpné je typický policejní newspeak a v běžném textu nemá co dělat. Stylisticky je to nečisté a formulace "zdravotnímu stavu nepřidávala hmotnost" je příliš žoviální.
    To jste tady češtináři, ASHRAKu a jiní? :)
    MASOUN
    MASOUN --- ---
    ASHRAK: taky myslím, ale poznamenat jsem to musel ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MASOUN: umně použité ozvláštnění není na škodu :)
    MASOUN
    MASOUN --- ---
    MALKE: Ale důležitá věc je, že zpráva, jako novinářský žánr, má svá obecná pravidla... otázka teda je, jestliže tam taková "poláčkovština" podle obecného úzu má být...
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MALKE: reagujes na zaklade svych zkusenosti a vedomosti, ne? ;)
    ze to zni jinak, souhlasim;)
    howgh:) byllo mi cti:)
    MALKE
    MALKE --- ---
    Jo - a rozumím ti, akorát nesouhlasím:) A nerozumím tomu, jak můžeš na základě impulsivních, v podstatě ničím nepodložených dojmů tvrdit, že něco nějak JE nebo MÁ být. Ale to už by bylo na jinou debatu, v podstatě nudnou, zbytečnou, a hlavně sem nepatřící:o)
    MALKE
    MALKE --- ---
    LICINDA: Neřekla jsem, že se to vylučuje, řekla jsem, že to zní jinak. Mimochodem, byla to v podstatě neoznačená citace toho, co jim řekla policejní mluvčí:c))
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MALKE: to se nevylucuje, ne? ;) nelibi se mi to a vytrhuje z kontextu --> ne zcela propracovana zprava --> mozna nedostatek zkusenosti --> prirovnani zak devate tridy --> jak to muze dotycny prezentovat na netu?! :)

v tom mas asi pravdu. Asi jsem v tomhle prilis uzkoprsa, ale docela mi to vadi. Protoze pak si prijdu (a zrejme to tak je) jak pod palbou bulvarnich prostoduchych clanku.. jestli mi rozumis.. :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    LICINDA: Mnojo, tak ono "nelíbí se mi to a vytrhuje mě to z kontextu" zní o dost jinak než "to napíše žák devátý třídy a jak s tim můžou vylézt na internet";)
    Mimochodem - vývoj černé kroniky (a soudniček, které psal ten už zmíněný Poláček) by možná byl docela zajímavý na prostudování. S internetem se imho totiž zase vrací místo pro banální příběhy (tím neříkám, že to byl zrovna tenhle): co se do novin nevejde, protože to není dost důležité, nebo by to zkrácením přišlo o veškeré kouzlo, eventuálně je to zkráceno do "X. Y. přišel, zabil, odešel" v postranních sloupcích, se na internetu dělá - a vrací se tím jakýsi pomezní útvar...

http://zpravy.idnes.cz/ridic-se-sehnul-pro-kapra-a-narazil-autem-do-zdi-flv-/krimi.asp?c=A081222_105316_krimi_cen

http://zpravy.idnes.cz/usmevne-zasahy-hasicu-dite-v-zachodovem-prkenku-nebo-kun-v-butiku-p97-/krimi.asp?c=A081228_223548_krimi_abr

http://zpravy.idnes.cz/v-orlickych-horach-se-stretl-opel-se-psim-sprezenim-fhj-/krimi.asp?c=A081229_135007_krimi_cen
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MALKE: mnojo, mně se to tam prostě nelíbí, je to vytrhnutí z kontextu a dost mě to při čtení vyrušilo. Howgh.
    MALKE
    MALKE --- ---
    LICINDA: A právě proto jsem zmínila Poláčka - krále české černé kroniky;)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MALKE: nevim nevim.... kdyz bude takto napsany clanek a bude to v kategorii fejetonu ci sloupek, nemam problem. Ve zprave by ale z hlediska cistoty stylu (dle meho maleho nazoru) takove obraty byt nemely.
    MALKE
    MALKE --- ---
    LICINDA: Nesouhlas. Duch Karla Poláčka poletuje nad touto větou a raduje se s ostatními anděly v ráji. (Připadá mi to docela vtipné a nejen zpravodajstvím živ je novinář.)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    ASHRAK: spojení jeho zdravotnímu stavu nepřidávala ani jeho přílišná hmotnost...

nelíbí se mi to, opravdu mi to slovní spojení přijde jak z pera školáka a dle mého by na ionternetových novinách nemělo co dělat... je pravda ale, že to je ekvivalentní jejich úrovni (jako serveru), nejspíš... :(
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    zaprvé, o novinkách bych se tu vůbec nezmiňoval, a zadruhé, co se ti na tom nezdá?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    http://www.novinky.cz/clanek/157791-video-pri-oslavach-okradl-turistu-po-zadrzeni-zemrel-policistum-v-aute.html

Navíc bylo zjištěno, že užíval léky a jeho zdravotnímu stavu nepřidávala ani jeho přílišná hmotnost.

Jak s timhle můžou vylézt na internet, do zpravodajství.... to napíše žák devátý třídy tohleto.. :-\
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Izrael mobilizuje záložáky - investigativni zurnalistika????!!!!
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    FILIPB: ja vim... :-P presto (smutne) pobavilo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam