• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    E42: Jeden můj známý s oblibou říkal (možná i říká, teď už se s ním nevídám) "vejkend". Netvrdím, že se to děje paušálně - tak mě napadá, že i mimo Prahu bude rozšířená varianta "zejtra".
    E42
    E42 --- ---
    CATT: "Pejvo" je strašná ptákovina, kterou jsem kdysi zaslechl někde v (hodně) východních Čechách a od tý doby to občas s kamarádama používáme z recese. Použít to "vážně" jsem slyšel fakt snad jen jednou a vůbec mě nenapadá, co by na tom mělo být čehůnského.
    THOMASMORTA: Můžeš uvést příklad? Vůbec si neuvědomuju, že by se pražština něčeho takového dopouštěla.
    MALKE: Hehe, mluvíš mi naprosto z duše, "výška" mě u moravských studentů taky nepřestává lámat v pase a "nezorej" je přesně něco, co by mě u nich vůbec nepřekvapilo.
    Jo a jsem rodilej Pražák samozřejmě :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CATT: Čehůni diftongizují jenom "y", difongizace "i" je podle mého názoru pražský vynález:-) (Ne že by nebyli Pražáci Čehůni, ale zdaleka ne všichni Čehůni jsou Pražáci)
    CATT
    CATT --- ---
    MALKE: blbost, na moravě se chodí na výšku, nedělá se! a nezorej se neříká :)
    zase říkáme pejvo, abychom čehůnom udělali radost
    MALKE
    MALKE --- ---
    QUARTZ: Ne, ale u někoho z Moravy by mi to divné nepřišlo. Taky bych nenapsala, že "dělám výšku" - a je to poměrně běžná formulace...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    QUARTZ: ne
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    neposer :)

(pardon)
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    jenom malá "pražská" - zvorat, ve smyslu "dát tomu co proto" se mi nějak příčí v původní spisovné formě. Fakt byste napsali např. "hlavně to nezorej"? :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    Můj bratr doooral a vypřáh koně...:c)))
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: vcetne dost mozna prvniho uzivatele. radeji jsem si to rekl i nahlas, aby me nikdo nepredbehl a to prvenstvi mi nevyrval ani v mluvene podobe ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MAXWESSLO: to asi pro všechny :)
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    LICINDA: ja pochazim z valasska a oorat pole (orat pole kolem dokola) jsem uz urcite zaslechl a pravdepodobne i pouzil. ale souuudit je pro me novinka :)
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    SCHWAB: popravde jsem nefalsovana vidlacka s vesnickymi koreny az k jadru zeme.
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    oborat? Tuhle předponu mám taky moc ráda. Zejména od té doby, co jsem se v jednom starším receptu dočetla, že husu během pečení několikrát oblijeme :-)))
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    LICINDA: jsi pražačka a pole znáš jen z televizních dokumentů, žeo? :-))
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    CATT: jako jo, ja ho citim.. ale rikam, v zivote bych to nepouzila... :) ale v pohode, stejne mi to pripomina ten Oolong :)
    CATT
    CATT --- ---
    LICINDA: orat a oborat (zastarale oorat) je rozdíl
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    SCHWAB: no nevim, proste oram, neooravam :) je to asi zastarale, takze ok, ale v zivote bych to nepouzila :)
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    SILENT: vyborne, zasmal jsem se a obohatil svou slovni zasobu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam