• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    E42
    E42 --- ---
    THOMASMORTA: Jo, to už jsem párkrát bohužel zaslech a ublinknul si u toho, ale nemyslím, že by to bylo něco specificky pražského, spíš bych to spojoval s neznalostí angličtiny..? "Zejtra" je dobrej příklad, ale to jsem si celkem jistej, že se používá všude v Čechách.
    JAMEELA: To v Praze naštěstí moc neslyšíš, vnímal bych to spíš jako jihočeštinu nebo snad plzenštinu?
    QUARTZ: Bingo! Se "setím" teda nevím, to se tady moc neprovozuje .), ale u těch dalších dvou nevylučuju, že by to snad mohlo být pražské specifikum. Co na to český venkov? "Svlíkání" mi co do rozšíření přijde jako totéž co "zejtra".
    Fakt si nemyslím, že by se pražská morfologie nějak výrazněji odchylovala od obecné češtiny, spíš bych ji viděl naopak jako nevyhnutelný průměr regionálních vlivů. Ostatně ani na tu pověstnou pražskou výslovnost moc nevěřím, znám snad jednoho člověka, který se aspoň vzdáleně přibližuje písni Bratří Ebenů "Je to takové...", jinak nuda, nuda, šeď, šeď.
    Tolik pohled jazykově vnímavého Pražáka nečinící si žádný nárok na objektivní pravdivost.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    E42: Jeden můj známý s oblibou říkal (možná i říká, teď už se s ním nevídám) "vejkend". Netvrdím, že se to děje paušálně - tak mě napadá, že i mimo Prahu bude rozšířená varianta "zejtra".
    E42
    E42 --- ---
    CATT: "Pejvo" je strašná ptákovina, kterou jsem kdysi zaslechl někde v (hodně) východních Čechách a od tý doby to občas s kamarádama používáme z recese. Použít to "vážně" jsem slyšel fakt snad jen jednou a vůbec mě nenapadá, co by na tom mělo být čehůnského.
    THOMASMORTA: Můžeš uvést příklad? Vůbec si neuvědomuju, že by se pražština něčeho takového dopouštěla.
    MALKE: Hehe, mluvíš mi naprosto z duše, "výška" mě u moravských studentů taky nepřestává lámat v pase a "nezorej" je přesně něco, co by mě u nich vůbec nepřekvapilo.
    Jo a jsem rodilej Pražák samozřejmě :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    CATT: Čehůni diftongizují jenom "y", difongizace "i" je podle mého názoru pražský vynález:-) (Ne že by nebyli Pražáci Čehůni, ale zdaleka ne všichni Čehůni jsou Pražáci)
    CATT
    CATT --- ---
    MALKE: blbost, na moravě se chodí na výšku, nedělá se! a nezorej se neříká :)
    zase říkáme pejvo, abychom čehůnom udělali radost
    MALKE
    MALKE --- ---
    QUARTZ: Ne, ale u někoho z Moravy by mi to divné nepřišlo. Taky bych nenapsala, že "dělám výšku" - a je to poměrně běžná formulace...
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    QUARTZ: ne
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    neposer :)

(pardon)
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    jenom malá "pražská" - zvorat, ve smyslu "dát tomu co proto" se mi nějak příčí v původní spisovné formě. Fakt byste napsali např. "hlavně to nezorej"? :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    Můj bratr doooral a vypřáh koně...:c)))
    SILENT
    SILENT --- ---
    ASHRAK: vcetne dost mozna prvniho uzivatele. radeji jsem si to rekl i nahlas, aby me nikdo nepredbehl a to prvenstvi mi nevyrval ani v mluvene podobe ;)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    MAXWESSLO: to asi pro všechny :)
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    LICINDA: ja pochazim z valasska a oorat pole (orat pole kolem dokola) jsem uz urcite zaslechl a pravdepodobne i pouzil. ale souuudit je pro me novinka :)
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    SCHWAB: popravde jsem nefalsovana vidlacka s vesnickymi koreny az k jadru zeme.
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    oborat? Tuhle předponu mám taky moc ráda. Zejména od té doby, co jsem se v jednom starším receptu dočetla, že husu během pečení několikrát oblijeme :-)))
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    LICINDA: jsi pražačka a pole znáš jen z televizních dokumentů, žeo? :-))
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    CATT: jako jo, ja ho citim.. ale rikam, v zivote bych to nepouzila... :) ale v pohode, stejne mi to pripomina ten Oolong :)
    CATT
    CATT --- ---
    LICINDA: orat a oborat (zastarale oorat) je rozdíl
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    SCHWAB: no nevim, proste oram, neooravam :) je to asi zastarale, takze ok, ale v zivote bych to nepouzila :)
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    SILENT: vyborne, zasmal jsem se a obohatil svou slovni zasobu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam