• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    THOMASMORTA: jsi mi připomenul mé oblíbené "antož" :))
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    THOMASMORTA: jj, to znám :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Snad mě neukřižujete za SPAM, ale abych to tu trochu odlehčil:
    SILENT
    SILENT --- ---
    JAMEELA: souhlasim s JAMEELou, na univerzite si taky vsichni stezujou na klesajici uroven. neco na tom je, ale neni to inteligenci nebo debilitou. zkratka se meni zebricek hodnot. A uprimne receno, jste si jisti, ze do slangu nactiletych dokonale vidite?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    No hlavně že jsme se nakonec pochopili, ne?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    OCTOPUSS: já jsem to teda pochopil jednoznačně
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Žádnej trapas nevidím. Ostatně sama Jameela uznala, že se to dalo pochopit i opačně :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    OCTOPUSS: možná by bylo lepší příště nebejt tak agresivní a předešlo by se jak trapasu, tak omlouvání... :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Ježiš, tak to se omlouvám :)
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    ASHRAK: Díky, že ses mě zastal, náčelníku :-)
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    OCTOPUSS: Kliiiid, to není můj názor. Parafrázovala jsem argumentaci puberťáků (a bohužel i některých rodičů), která mě štve a která mi připadá jako jedna z příčin, proč tolik dětí píše tak, jak píše. Učit češtinu a myslet si tohle - to bych fakt ten "ultradebil" musela být, woe, nééé? :-)))
    Když to po sobě čtu - jo, formulovala jsem to tak, že se to dalo pochopit i obráceně.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    OCTOPUSS: ten její názor jsi pochopil (imho) zcela opačně
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    "Trváš na spisovném vyjadřování a gramatice? Jsi pozůstatek komunismu."
    Tak tohle, neuraž se, může napsat jen ULTRADEBIL.
    Pokud jsi učitelka a zastáváš tenhle názor, pak už se vůbec nedivím, že je to tu v prdeli tak jak je.
    Na spisovným vyjadřování rozhodně v běžný mluvě netrvám, na gramatice na 110%, a přijde mi to zcela NORMÁLNÍ. Ono totiž normální je psát zcela bez chyb a aspoň na jakýs-takýs stylistický úrovni. Čímž se dostávám k další libůstce - imbecilům, kteří ti napíšou, "že woe na netu si woe na gramatyku woe nemusej dávat pozor ne, woe hustotka". Asi jsem fakt divnej, že se nad gramatikou nemusím zamýšlet ani ve tři ráno a ožralej.
    No nic, asi bych to ukončil, protože debata zase sklouzává špatným směrem.
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    OCTOPUSS: učím češtinu na základce, takže ze svého pohledu nemám pocit, že by mláďata měla snížený intelekt. Problém je v tom, že považují úroveň vyjadřování za nepodstatnou a podřizování se pravidlům pravopisu vztahují k podřizování se autoritám obecně. Trváš na spisovném vyjadřování a gramatice? Jsi pozůstatek komunismu. A je docela dost rodičů, kteří tenhle názor přinejmenším nevyvracejí.
    Strašívám dětičky tím, že jsou země (a u nás k tomu časem možná dojde taky), kde si sice každý může kašlat na jazyk, jak chce, ale pokud hodlá mít nějakou společenskou úroveň, pak i na jazyce záleží. Zatím je bohužel realita v Čechách přesvědčuje o opaku.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MALKE: no my jim to píšeme stylem
    "rádi bychom Vám sdělili stav Vaší objednávky, ale potřebovali bychom vědět alespoň jmémo nebo číslo bla bla....
    MALKE
    MALKE --- ---
    OCTOPUSS: Já jsem ročník 80, žádný milec starých časů. A úroveň vzdělání upadá. Ale málo platné, není to jediná příčina vší té hrůzy;)

MASOO: Nádopotmě. Nám ještě navíc občas nadávají, nebo si na něco stěžují. Když mám čas a náladu, odpovídám "Vážený pane (bohužel jste se zapomněl podepsat), ...":c))
    MASOO
    MASOO --- ---
    OCTOPUSS: bohužel to není jen problém (post)puberťáků, ale problém obecně...
    nám do praá chodí opravdu perly občas, skoro sem uvažovala, že udělám auditko - něco mezi Hlášky z Hellu" a tímto...
    to že nám lidi oznámují, že u nás mají objednávku je celkem častý a o dobrý den, děkuji, podepsat se, příp číslo obejdnávky už ani nemluvim....

jsem si nejdřív myslela, tak co, objednávaj si prasárny, píšou to rychle v práci, aby to nikdo neviděl, ale máti mi říkala, že u nich (mají eshop s lékařkskou literaturou) je to to samý a to sou to lidi s vejškou a ne lehkou...
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    IKARIE: tak tohle jsem teda fakt nevěděl
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OCTOPUSS: Donedavna jsem v SMS w misto normalniho psal take, ciste z toho duvodu, ze to bylo rychlejsi. Nicmene kvuli soucasnemu rozsireni wyPaTlanstiny jsem toho zanechal, anzto me s tim zacali spojovat:-)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    OCTOPUSS: kdyz uz rejpes, tak te poupravim, 90%= devadesatiprocenti, 90 % = devadesat procent :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam