• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SILENT
    SILENT --- ---
    SCHWAB: je to cele takove legracni, lide chteji pravidla, lingvisti jim je casto se skripenim zubu napisou a casti lidi se potom nelibi. nestacilo by se temi pravidly neridit? uz davnou tu nejsou ze zakona a nikdy tu nebyla s/zhury. podobne filipiky proti Pravidlum naznacujici, ze lingviste jsou tu od toho, aby ostatnim rikali, co je spravne a zaroven je oznacujici za posedle komunikaci, mi prijdou prinejmensim velmi nedomyslene.
    FULECK
    FULECK --- ---
    kdo s koho:)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    Neberte nám předložku S. Nebo zkočíme ze zkály
    http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/zpravy-o-pate/clanek.phtml?id=675241
    SILENT
    SILENT --- ---
    MADIETTA: Sama si odpovidas, podle PCP je mozne oboji, ale co se tyce jebani, tezko rict ;)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Prosím vás, jak je to s tou čárkou nad o u slov typu balkón, citrón, bonbón, milión...? Podle PČP je možné s čárkou i bez čárky. Já píšu s čárkou, korektorka mi to vždycky opraví a čárky zruší. Můžu si trvat na svém a čárky tam zase vrátit? Nezjebe mě někdo, že to je chyba?
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    MARIIJA: já bych se odvolal na precedent: dlouhý, široký a bystrozraký.

taky nikdo nemluví o dlouhoušovi ;)
    JAGA
    JAGA --- ---
    Rychlouš a silouš - to je nádherné! Přesně tak by se měla čeština obohacovat! Vidím je jako dvě pohádkové postavičky...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    MARIIJA: Hlavně si říkám, že ti/y z gender studies by spáchali/y sebevraždu při pohledu na zautomatizovaný mužský rod:-)
    MARIIJA
    MARIIJA --- ---
    Čeština je bohatý jazyk a lze narazit na různé výrazy. Vybírám z rodinných výtvorů dítek školu povinných. "Utvořte z přídavných jmen rychlý a silný podst. jména." Což v tomto případě je rychlost a síla. Výsledek domácího úkolu však zněl rychlouš a silouš. Představa, že by v zadání bylo slovo teplý ani nedomýšlím. To by paní učitelka asi těžko "rozdýchávala. "
    WAMPILENKA
    WAMPILENKA --- ---
    SILENT: Však já si také myslím, že nic lepšího se asi nedá vymyslet.
    SILENT
    SILENT --- ---
    WAMPILENKA: oni stejne chteji to, co uvadela JUANITA, ja jsem si jen nemohl pomoct...
    WAMPILENKA
    WAMPILENKA --- ---
    SILENT: Když tady je to slovo pád v nominativu a ono je ještě potřeba, aby bylo v právě nějakém předložkovém pádu, který tvoří příslovečné určení. Pokud vím, tak v 6. Omlouvám se, že jsem to zapomněla zmínit.

Týká se to dotazníkového výzkumu, který má zjistit, jestli lidem přijde spisovnější některá z variant v pádě/v pádu, v hrobě/v hrobu, atd...
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    Facebook napaden: hackeři si vyšlápli na "líbí" knoflík
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/clanek.phtml?id=669959

už jen scházelo, aby autor ponechal kompletní podobu "líbí se mi"
    SILENT
    SILENT --- ---
    WAMPILENKA: Dotcene slovo je napsano hned vedle slova pad, ktere zde stoji ve vyznamu mluvnickeho padu :)
    WAMPILENKA
    WAMPILENKA --- ---
    JUANITA: Zadání jsi asi pochopil, ale myslím, že je nereálné, aby slovo pád tvořilo "čistokrevný" příslovečný určení místa nebo času. Myslím, že vyučující bude muset uznat něco takového. (Co to vlastně je? Způsob? Zřetel?)

QUARTZ: Tak já tam jsem kvůli literatůůře. ;-)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    WAMPILENKA: "dana dve slova se budou shodovat v padu." (? nepochopil sem zadani, hm? ;])
    QUARTZ
    QUARTZ --- ---
    WAMPILENKA: přesně kvůli tomuhle jsem se nedal na lingvistiku ;)
    WAMPILENKA
    WAMPILENKA --- ---
    Dokázal by tu někdo vymyslet větu, která by obsahovala slovo "pád" (ve významu mluvnický pád) na pozici příslovečného určení času nebo místa? :-) Jestli ano, tak sem s tím. Kamarádka to má jako součást jednoho úkolu a mně se to zdá jako zajímavě zapeklitý oříšek. Jinak je tam ještě podmínka, že to slovo "pád" musí být buď těsně po předložce, nebo aspoň tři slabiky od ní.
    SILENT
    SILENT --- ---
    THOMASMORTA: to ti frekvencni slovnik asi nepomuze, protoze v nem hledas jen podle lemmat, cili skica. Ovsem podle korpusu Syn2006 ma skupina -cy- 57 tis vyskytu a skupina -ci- 4 431 tis vyskytu. Tedy c je asi 50x mekci :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    PROMETHEA: Podle mě to je vizuální fixací - v posledních letech mám pocit, že se v textu vyskytují v drtivé většině slova s "y" po "c" a svádí to automaticky k považování "c" za obojetné.

Tak mě napadá - šlo by nějak z frekvenčního slovníku vytáhnout informace o tom, jak často vídáme po "c" měkké "i" a jak často tvrdé "y"? Nemám k němu přístup, takže bohužel nevím, jak se s ním pracuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam